Jordi Díaz, l’Ironman sedentari

El jove de Xàtiva, finisher IM Mallorca de passat de dissabte. Fa dos anys no feia esport i pesava 120 kilos.

jordi diaz curt

 

Dos anys separen la vida anterior de la nova vida de Jordi Díaz Juan. En estos 24 mesos este jove de Xàtiva ha passat de tindre una rutina sedentària i un pes de 120 kg, a practicar esport i haver-se convertit passat dissabte en finisher de l’Ironman de Mallorca.

Ho va fer amb un temps molt més que digne per a un debutant: 12 hores 34 minuts 06 segons -01:08 en els 3,8 km de natació, 06:43 en els 180 km en bici i 04:27 en els 42 km de la carrera a peu-. I sense patir molt: “Va eixir tot com ho havíem entrenat» afirma Jordi a SenseLímitsAventura. «Quan vaig adonar-me ja estava al km 80 de la bicicleta. En eixe moment vaig tirar de cap per a visualitzar la meta i mantindre la motivació fins el final”.

Acaba de tornar de Mallorca i hui s’ha incorporat al seu lloc de treball com a cap de cuina del restaurant Carpanel en la localitat de la costera. Ho ha fet amb un somriure de boca a orella per l’èxit individual aconseguit. Va acabar lluny del guanyador el britànic Tim Don -08 hores 34 minuts- però es va guanyar a si mateix. És el somriure que li acompanya també cada vegada que la seua filla, Ainara, li diu: “Pare, eres un campió”.

Ainara, la motivació

La seua xiqueta és una de les seus grans motivacions. L’altra recuperar el temps, la vida i l’autoestima perduda per diverses circumstàncies que l’havien dut a estar molts anys sense fer esport i haver arribat a tindre un notable excés de pes. Per què va canviar? “Un dia estava passejant per la serra del Porter, allà per Xàtiva. Vaig vore dos persones corrent per la muntanya. I va pensar per què no?. Sempre m’havia agradat la muntanya i vaig sentir una cridada per a provar”.

“Un dia estava passejant per la serra del Porter, allà per Xàtiva. Vaig vore dos persones corrent per la muntanya. I va pensar per què no?. Sempre m’havia agradat la muntanya i vaig sentir una cridada per a provar” (Jordi Díaz)

Començà a córrer. Primer de forma pausada -“al principi quasi no podia ni respirar”, diu Jordi-. Però va seguir. A poc a poc de forma més exigent inscrivint-se en totes les proves de les rodalies: Barxeta, Genovés, Xàtiva, KV Montdúver fins arribar a competir a la Marató de l’Aneto, fent un top 100 amb un temps de 6 hores 44 minuts.

DSC_0493

Preparadors professionals

A eixe punt d’exigència arribava ja ben assessorat. “Vaig començar entrenant i baixant de pes pel meu compte. Però després vaig vore que necessitava saber-ne més i millorar. És imprescindible posar-se en mans de professionals”. Així ho va fer amb una nutricionista que li ha ajudat en la dieta -tot i “la temptació continua de treballar 10 hores a una cuina”-, i amb els consells de l’entrenador Octavio Pérez, també de Xàtiva –i col.laborador de SenseLímitsAventura-.

No excuses

“Té una fortaleça mental impressionant” diu Octavio. “Jo tenia clar que anava a acabar el IM Mallorca perquè estava molt ben preparat. Jordi és un xicon molt compromés i mai posa excuses. Eixa és la clau del seu èxit, no posar excuses. La primera vegada que et poses una excusa comences a tirar per terra l’entrenament”

«Jordi és un xicon molt compromés i mai posa excuses. Eixa és la clau del seu èxit, no posar excuses. La primera vegada que et poses una excusa comences a tirar per terra l’entrenament” (Octavio Pérez)

Octavio li ha anat marcat la pauta d’entrenament per anar de forma progressiva incrementant càrregues i rendiments. Fa un any va fer el seu primer Triatló Sprint a Orpesa, passat setembre el seu primer Triatló Olímpic a Oliva i a abril a Arenales el primer de mitja distància.

jordi diaz orpesa

 

0806_0116095 hores d’entrenament diàries

A partir d’eixe moment hores i hores d’entrenament que Jordi treia del seu dia a dia. “Tinc la sort d’entrar a treballar a les 11:00. Això fa que de les 07:30 a 10:30 puguera fer natació o tirada curta de carrera. De vesprada també tinc de 17:00 a 19:00 per a entrenar i dilluns la tirada llarga en bicicleta”.

El canvi físic de Jordi és evident. Ha passat de 120 kilos a 82, “ara voldria baixar a 78 kg per afinar del tot” diu. Però ha sigut un canvi progressiu. A més, de jove havia practicat basket al CB Xàtiva i a l’escola del Pamesa. “És un tio fort” diu Octavio Pérez “muscularment estava ben format i té una edat bona per haver aconseguit esta transformació en poc de temps relativament”.

“És un tio fort. Muscularment estava ben format i té una edat bona per haver aconseguit esta transformació en poc de temps relativament” (Octavio Pérez)

Perdre pes sense passar fam

L’exercici continuat l’ha dut a baixar de pes de forma notable. Sense el repunt a qui sempre se li té por i sense patir molt: “He perdut pes sense passar fam”, assegura Jordi. “I això que treballe tots els dies a la cuina. Però tot és qüestió de concienciar-se i fer les coses bé”.

Contra el sedentarisme

Jordi pensa ara continuar fent esport i a ser possible afrontar reptes majors que el IM de Mallorca. Vol que l’activitat forme part de la “pel.lícula” de la seua vida. Una pel.lícula que per cert està gravant-se per a plasmar-se en un projecte que du Octavio Pérez per a combatre el sedentarisme. «No cal tampoc acabar fent tots un IM», diu Octavio: «el que importa és moure, fer esport i aconseguir els objectius que et proposes ja siga un 10k o una mitja marató». “Hi ha que continuar moguent-se” assegura convençut Jordi. “L’altre dia vaig llegir la notícia d’un xicon de 34 anys de Xàtiva que va morir d’un atac al cor per dur una vida sedentària. Vaig pensar que podia haver sigut jo de no haver canviat”.

“L’altre dia vaig llegir la notícia d’un xicon de 34 anys de Xàtiva que va morir d’un atac al cor per dur una vida sedentària. Vaig pensar que podia haver sigut jo de no haver canviat” (Jordi Díaz)

Ara les imatges que envolten el cap de Jordi són altres. Les de l’entrada a meta dissabte passat al IM de Mallorca. “Es imposible descriure les sensacions després de tant d’entrenament, vore que tens una recompensa tan gran”. I un missatge per aquells que no s’acaben d’atrevir: “No hi ha res imposible. És fácil i a la vegada complicat. Ara bé, has de voler. O vas o no vas” I Jordi Díaz, de Xàtiva, ho té clar: Ell vol. Ell va.

 

0806_038844

 

 

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Apadrinant somnis | SLA - […] convertit en finisher de l’Ironman de Mallorca…” així començaven a finals de setembre un dels reportatges que mes recorregut…
  2. l’Ironman sendentari, a Alacant | SLA - […] La de Jordi Díaz és una de les primeres històries que vos contaren a Sense límits Aventura. Va ser…

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »