Tornada cap a casa amb la feina feta

Els espeleòlegs valencians, esperant a poder tornar després d’ajudar en elrescat de Cecilio López al Perú

rescate

 

Cansats, però amb la satisfacció d’haver fet el que tocava per ajudar un company que estava en dificil situació. Així estan els espeleòlegs valencians que han participat de forma molt activa al rescat de Cecilio López, el madrileny que ha estat 12 dies atrapat a la cova d’Inti Machay al Perú amb unes lesions a l’esquena -producte d’una caiguda-que són les que han dificultat el seu rescat. Finalment, després de 12 dies, després moltes hores de treball i després de mobilitzar vora 60 espeleòlegs des d’Espanya, dimarts a la nit aconseguien traure’l de la cova.

Poc abans de la mitjanit de dimarts ha pogut despegar l’helicopter que trasllada a Cecilio des del camp base fins a Chachapoyas, com a pas previ d’un posterior trasllat a Lima. Allà hauran d’avaluar l’estat físic i decidir si es traslladat a Espanya en un avió medicalitzat.

Els valencians, a l’espera de tornar

També encenten ara el viatge de tornada els espeleòlegs valencians que en jornades diaries de fins a 14 hores han participat de forma acgtiva fent les instal.lacions necessàriesper traure la llitera en posició horizontal. Entre d’ells han estat Jorge Membrado, del club Espemo de Morella -i col.laborador deSenseLímitsAventuraAlvaro Bernar del Grup Illicita Muntanyisme d’Elx, Julio Montserrat del Club Aire Lliure de Castelló i Amparó Pérez del Club Llebeig de València. Tots 4, integrants del grup d’espeleosocorro de la Federació Valenciana d’Espeleologia. A més també s’havien desplaçat integrants de l’equip GOCTA d’Alacant i un representant del projecte Ukhupacha de Castelló.

«Fins que no tornen a casa no estaré tranquil» assegurava ahir a la nit a SenseLímitsAventura Hilario Ubiedo, el president de la Federació Valenciana d’Espeleologia. «Anem a tractar d’avançar els vols de tornada que els tenien tancats per al pròxim 11 d’octubre. A molt tardar esperem que en dos dies puguen començar a tornar cap a València». Hi ha que tindre en compter que ara encara falta un llarg procés de desinstal.lar tota la corda, arreplegar tot el material i fer un llarg viatge des de la regió de Chachapoyas fins a Lima.

Esperant l’ajuda del Govern

Tractar d’avançar els vols és altre cost afegit als vora 100.000 euros que es calcula que costa este operatiu de rescat. De moment ha estat sufragat íntegrament per les diverses Federacions, per les assegurances, per les boltxaques dels espeleòlegs i de molts amants de la muntanya que han fet ingresos al compter obert per la Federació madrilenya. Ha faltat l’ajuda del Govern d’Espanya, que no ha col.laborat econòmicament. «Almenys esperem ara que ens ajuden en els tràmits per a poder transportar el material de tornada. Si ens donaren la balija diplomàtica no seria tan costós de facturar» indica Hilario. A l’anada no se la van concedir.

La familia de la muntanya

Més enllà d’estos debats, i de «l’anàlisi que haurà de fer-se quan acabe tot el rescat», queda reforçat el sentiment de solidaritat entre la gent de muntanya que ha deixat treballs, familia i compromisos per poder ajudar Cecilio López. «Haurem de preparar una rebuda com es mereixen. S’ho han currat» conclou Hilario.

 

 

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »