Xitxarra Trail, del tren a la muntanya

Reportatge i història del Circuit Xitxarra Trail que diumenge a Beneixama té una nova prova, per Josep Rodríguez

 

tren

El “xitxarra” era un tren que des de finals del segle XIX fins la dècada del 60 del segle passat unia municipis com Yecla, Villena, Beneixama, Banyeres, Bocairent, Agres, Muro i Alcoi. Des d’aquest punt es connectava amb altra línia ferroviària que aplegava fins Gandia.

Era un tren modest com ben bé quasi tot aquella època ─ la velocitat mitjana era inferior als 20 quilòmetres per hora─  però així i tot arrelà en els municipis que travessava i la seua memòria aplega als nostres dies. Pocs vestigis queden ja d’aquelles velles infraestructures: algunes estacions mig derruïdes, d’altres completament abandonades i algunes rehabilitades en un hotel-restaurant com la de Bocairent. L’any 1969 es posa punt i final a la línia adduint deutes inassolibles, deixant sense un servei al que ja s’havien acostumat els veïns. Una història que ens resulta familiar ara mateix.

Les vies foren ràpidament retirades, alguns ponts desmantellats i aquelles comarques desproveïdes del servei ferroviari. Per als que hem crescut a la zona “la via” és un caminet molt recte i molt transitat per passejadors, corredors o ciclistes. Han passat molts anys però la marca del tren, o el seu record romàntic, perdura. Un projecte recent buscava reconvertir l’antic recorregut en via verda, amb zones que realment fan honor al seu nom –com el tram de la Valleta– i d’altres que no deixen de ser una via de servei que segueix amb certa fidelitat l’antic ferrocarril. En qualsevol cas, es pot recórrer a peu o en bici sense excessiva dificultat.

Més de 40 anys després de la seua mort, el “xitxarra” renaix simbòlicament, d’una manera ben diferent. Si bé el tren busca la línia més recta i més plana ara l’objectiu és l’oposat: volem desnivell, pedres, revoltes i terra. En un homenatge a aquell tren de comarques, a aquell tren del poble, enguany s’està celebrant per primera vegada el “Xitxarra Trail”

Recuperant els camins del tren

Fruit d’eixe mateix romanticisme, més de 40 anys després de la seua mort, el “xitxarra” renaix simbòlicament, d’una manera ben diferent. Si bé el tren busca la línia més recta i més plana ara l’objectiu és l’oposat: volem desnivell, pedres, revoltes i terra. En un homenatge a aquell tren de comarques, a aquell tren del poble, enguany s’està celebrant per primera vegada el “Xitxarra Trail” (http://www.circuitxitxarratrail.es/) una sèrie de 7 curses de muntanya que recorren els termes de set dels pobles a l’epicentre de la línia: Cocentaina, Alcoi, Banyeres, Agres, Bocairent, Muro i Beneixama. Curses que recorden un tren i que celebren unes serres, en especial la de Mariola, un dels paratges forestals més bells, rics i encisadors de les nostres comarques. Qui complete el circuit haurà recorregut dos-cents quilòmetres amb 15.000 metres de desnivell acumulat. I no seria d’estranyar que en alguns trams la velocitat dels corredors siga major que la d’aquell tren que fumejava monòtonament.

Qui complete el circuit haurà recorregut dos-cents quilòmetres amb 15.000 metres de desnivell acumulat. I no seria d’estranyar que en alguns trams la velocitat dels corredors siga major que la d’aquell tren que fumejava monòtonament

beni

Comença el Circuit de Trail

Els trails començaren el 25 de maig amb la XV pujada al Montcabrer, amb Alcoi com a punt de partida. Una prova dura, amb 19 quilòmetres i vora 1.000 metres de desnivell acumulats, proporcionats pel cim del Montcabrer, a 1.387 metres d’altitud. La del Montcabrer per Alcoi és una pujada contundent, endinsant-se en la Mariola fins coronar el seu punt més elevat, en companyia de les cabres. D’entre totes les marxes del “Xitxarra Trail” esta és la degana, perquè una de les particularitats d’este circuit és que uneix curses amb una trajectòria consolidada amb altres de noves que s’estrenen aprofitant l’ocasió.

D’Alcoi el circuit passà a Banyeres amb la “II Cursa de Muntanya” que recorria trams de la Mariola i la Fontanella amb 27 quilòmetres i uns 1.300 de desnivell en la versió llarga i 15 en la curta. Després, el 7 de setembre, Cocentaina amb la tercera edició del “Trail & Climb Fira de tots Sants”, altra exigent cursa de 19 quilòmetres i 1.720 metres de desnivell acumulat.cava

Una de les curses debutants va ser la de Muro, amb la primera edició del “TriMuro Trail” fa pocs dies, el 21 de setembre. 22 quilòmetres, més de 1.100 metres de desnivell acumulat en un trail on el centre de tot és el Benicadell, la imponent muntanya que protagonitza alguns dels trams més tècnics de tot el circuit.

Beneixama, Bocairent i Agres

Ara sols queden per davant tres proves. La primera, a Beneixama el 5 d’octubre amb la quarta edició del “Solana Trail”. Una prova “corredora”, amb una dificultat tècnica no massa gran i que es desdobla en dos recorreguts diferents: un de 18 quilòmetres i 586 metres de desnivell i l’altre més exigent de 28 quilòmetres i amb un desnivell que puja fins els 1056.

De Beneixama el tren continua fins Bocairentun dels pobles debutants en el circuit de muntanya, amb el trail del dia 26 d’octubre organitzat pel Centre Excursionista i el Club d’Atletisme. Seran 23 km amb un desnivell de 1.000 metres. L’última de les carreres, el 9 de novembre, eixirà d’Agres en la també primera edició del “Trail de les Caves”. Donen nom a la prova les antigues neveres naturals situades en zona pròxima al Montcabrer i el seu refugi, en un duríssim trail de 29 quilòmetres i 3.000 metres de desnivell acumulat, dels quals 1.600 són positius.

Cal agrair als organitzadors: el Centre Excursionista d’Alcoi, Trivici Team, el Club Triatló & Trail de Muro, el Centre Excursionista Les Caves, el Grup de Muntanya de Beneixama i el Centre Excursionista de Bocairent i Club d’Atletisme Vila de Bocairent per una idea que ens mostra que l’esport moltes vegades ens serveix per recordar, o reivindicar, el territori, encara que siga amb la vana nostàlgia d’un humil ferrocarril 

IMG_8032Cal agrair als organitzadors: el Centre Excursionista d’Alcoi, Trivici Team, el Club Triatló & Trail de Muro, el Centre Excursionista Les Caves, el Grup de Muntanya de Beneixama i el Centre Excursionista de Bocairent i Club d’Atletisme Vila de Bocairent per una idea que ens mostra que l’esport moltes vegades ens serveix per recordar, o reivindicar, el territori, encara que siga amb la vana nostàlgia d’un humil ferrocarril. 

L’esport de muntanya –les carreres a peu especialment- viu probablement el seu pic històric, amb un nivell d’acceptació i participació popular difícil d’imaginar anys enrere. Amb el “Xitxarra Trail” han unit esforços set municipis diferents, cosa que ha donat peu a què algunes de les carreres més veteranes tinguen un punt d’atractiu més amb el circuït combinat i d’altres vegen la llum per primera vegada. Que dure.

 

Josep Rodríguez, és col.laborador del Sense Límits Aventura

 JOSEP RODRIGUEZjosep rodriguez

Home de serra. Du l’aventura a l’ADN

Un tot terreny quen li deixen les cames 

 

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Botamarges i molt més | Sense Límits Aventura - […] També diumenge 5 d’octubre tindrà lloc la IV edició de la Solana Trail a Beneixama. És una prova “corredora”, amb…
  2. Josep Cebrià i Ana Abad, victòria a la màgia de Forna | Sense Límits Aventura - […] També diumenge 5 d’octubre tindrà lloc la IV edició de la Solana Trail a Beneixama. És una prova “corredora”, amb…
  3. Chelva tanca la Serranía | My CMS - […] La prova està inclosa dis dels circuit Xitxarra Trail, un circuit amb una història molt xula que ja vos…
  4. La locomotora d’Alcoi | My CMS - […] 60 transitaven per les muntanyes des d’Alcoi fins a Gandia per on ha estat transcorrent el I Circuit Xitxarra Trail,…
  5. Calendari Xitxarra Trail 2015 | SLA - […] Muro serà la primera estació d’este recorregut que vol recordar la línia de tren que fins els anys 60 anava…
  6. Més mans, més aventura | SLA - […] Este mes de febrer incorporem Josep Rodríguez com a integrant de la redacció de Sense Límits Aventura, tant per…
  7. El tren Xitxarra torna a moure | SLA - […] passat va ser el del debut i enguany ha de ser el de la consolidació. La segona edició del…
  8. Solana Trail a Beneixama | SLA - […] http://senselimitsaventura.com/2014/10/01/xitxarra-trail-del-tren-a-la-muntanya-2/ […]
  9. Sellés es retroba a Beneixama | SLA - […] http://senselimitsaventura.com/2014/10/01/xitxarra-trail-del-tren-a-la-muntanya-2/ […]
  10. Els reis del Xitxarra | SLA - […] Xitxarra Trail, del tren a la muntanya […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »