«És molt lamentable que el Govern no haja ajudat en el rescat a Cecilio»

Entrevista amb Jorge Membrado, espeleòleg de Morella que ha participat com a cap d’equip al rescat de Cecilio López al Perú

cecilio 8

 

No han passat 24 hores de la seua tornada a casa i el telèfon no l’ha deixat encara descansar. Cridades i més cridades per a Jorge Membrado (Club Espemo Morella i col.laborador de SenseLímitsAventura), un dels representants de la Federació Valenciana d’Espeleologia que ha participat molt activament com a cap d’equip al rescat de Cecilio López, l’espeleòleg que va passar 12 dies atrapat a la cova Inti Machay al Perú. Dilluns al migdia tornava Cecilio a Espanya. Amb ell tornava també Jorge Membrado que, com altres coses, s’ha pagat de la boltxaca la penalització per poder vindre més prompte i reincorporar-se al treball. La resta de valencians tornen este dimecres.

Cansat, però supose que satisfet

Sí, encara no ens ha donat temps a descansar. Bé, ja ho farem. Però molt satisfets perquè, tot i que sempre hi ha aspectes a millorar, hem aconseguit el nostre propòsit. Hem anat, l’hem tret a Cecilio i ara anem tornant tots a poc a poc. L’objectiu general s’ha aconseguit tot i les dificultats.

cecilio 5Rescat complicat, lluny i a més amb Cecilio lesionat a l’esquena. Quines han estat les principals dificultats en este rescat de Cecilio?

No ha sigut ni el més dificil tècnicament ni el més complexe en què he participat. Però si és veritat que hi havia una sèrie de condicionats que ho complicaven. Per exemple per la ubicació, en eixa regió en mig de la selva Amazonas peruana. Això feia que costara molt arribar des d’Espanya fins a la boca de la cavitat amb viatges interminables a Lima, Chiclaya i Chachapoyas. Jo he comptabilitzat que des que ixquerem de la cova fins a arribar a casa entre helicòpters, autobusos i avions m’ha costat uns 5 dies. Això ho ha dilatat tot en el temps. I després altres assumptes com la burocràcia, la coordinació de tots els grups implicats (militar de Perú, espeleoclub Andina, Defensa Civil, Brigada Alpinistas Guaraz…), les perdues de material… Cecilio ha estat 12 dies però el podríem haver tret en 3 reialment.

«No ha sigut ni el rescat més dificil tècnicament ni el més complexe en què he participat. Però si és veritat que hi havia una sèrie de condicionats que ho complicaven: la ubicació, la coordinació de tots els equips i les pèrdues de material amb tant de viatge»

I per què s’ha dilatat tant el temps?

Perquè era complicada la coordinació entre totes les forces implicades, on a més no totes comptaven amb personal preparació específica per a esta sèrie de rescats. A més va coincidir també en eixos dies en què hi hagué un terratrémol a Cuzco i l’exèrcit peruà va haver de destinar mitjans aeris que estaven operant en el rescat. El que no anàvem a fer era traure a Cecilio fins que no tinguérem la garantia que anava ser traslladat ràpidament a un hospital. I també per les pèrdues que et comentava. En tots els trasllats es perdien bultos, arribava la gent però no el material i ho retardava tot. Fins i tot ens extraviaren un bidó sancer amb taladros.

«Cecilio ha estat 12 dies però el podríem haver tret en 3 reialment. El que no anàvem a fer era traure a Cecilio fins que no tinguérem la garantia que anava ser traslladat ràpidament a un hospital»

Com era eesquema cova inti machayixa cova d’Inti Machay?

No era una cavitat fácil, però tampoc molt diferent a algunes que poden tindre a la Comunitat Valenciana. Era molt estreta això sí, amb el que complicava de pujar la llitera en horitzontal, i després tenia un riuet per dins que havien d’evitar perquè Cecilio no agafara humitat. Però tècnicament estàvem preparats, encara que com és una cavitat per explorar no teníem la topografia exacta.

 

Ha estat un rescat de grans dimensions, vora 60 espeleosocorristes desplaçats des d’Espanya. Com organitzaren el treball?

Treballàvem per equips i per zones, amb diversos caps d’equip (Membrado era un dels caps d’equip). Tal volta amb menys persones es podia haver fet el rescat, però hem de pensar que la gent que estava allà des del primer moment estava molt fatigada perquè eren moltes hores i un treball molt pesat en unes condicions d’aigua, pluja, humitat que no són les més còmodes. Era necessari poder fer relleus i a més anímicament, saber que anaven reforços també ajudava.

cecilio 0Com està Cecilio? Com te’l trobares? Tu ja el coneixes de fa temps…

Sí, Cecilio estigué a punt de vindre a les expedicions de Krubera Voronya quan ferem el rècord del món de profunditat a -2196. Anava a acompanyar-nos en 2010 i després en 2012, però finalment no pogué ser. Quan vaig arribar a Inti Machay ell estava bé, dolorit de l’esquena però amb bon ànim. Estiguérem parlant i fins i tot comentarem quines eren les tècniques de rescat més adients. Afortunadament la fractura de la vertebra és neta, se li pot operar bé i en uns mesos podrà fer vida normal i més endavant tornar a fer espeleo. Però en eixe moment teníem molta complicació de que la llitera no tocara paret de forma brusca i li poguera agreujar la lesió.

Ara que ja esteu quasi tots a casa, un tema delicat. Des de les federacions implicades s’han queixat de la falta d’ajuda institucional, per part del Govern d’Espanya. Vosaltres, des de Perú, com heu viscut tota la situació? 

La veritat és que des d’allà no tenim tota la informació relativa a la coordinació del rescat a Madrid. Però en tot cas em sembla molt lamentable que no s’haja volgut ajudar a un ciutadà espanyol que ho necessitava, que no se li haja donat el recolzament que tocava. Després quan hi ha records de profunditat o troballes destacades ahí tot el món si va a fer-se la foto i a penjar-se les medalles. Sí he de dir, en tot cas, que el Consulat Espanyol a Lima ens ha ajudat molt.

«Em sembla molt lamentable que el Govern no haja volgut ajudar a un ciutadà espanyol que ho necessitava. Després, quan hi ha records de profunditat o troballes destacades ahí tot el món si va a fer-se la foto i a penjar-se les medalles»

Els coordinadors del rescat a Madrid es queixaven no nomes de l’ajuda econòmica, sino de vegades fins i tot de la diplomàtica… 

Ni tan sols ens han ajudat en el trasllat del material. Si ens hagueren donat la valija diplomàtica haguera sigut molt menys costós, perquè evidentment sobrepassàvem molt el pes per a facturar i poder traslladar tot el material. A més, ens haguera ajudat perquè no s’extraviara alguna part del material, especialment del material compromés. Eixes perdues han retardat el rescat.

S’ha obert un debat entre la gent de la muntanya: si el Govern posa els mitjans i els diners per a repatriar un religiós amb ébola, hauria d’haver fet el mateix amb Cecilio…

No puc entrar en eixe paral.lelisme perquè em falta informació.

Hi ha també qui pensa que si Cecilio s’havia clavat allà era perquè volia i que el Govern no ha de respondre d’això

La gent ha d’entendre que Cecilio no estava allà per una activitat només esportiva. És també una activitat científica i cultural. Quan fem una expedició com estes, com està concretament, es treballa amb els col.lectius d’arqueòlegs locals per a fer un inventari de totes les troballes de dins de la cavitat. Després acaben fent-se museus i s’ajuda a que la zona es desenrotlle, que arribe aigua corrent, carretera asfaltada, algun hotelet… tot això ajuda econòmicament a estes zones.

«La gent ha d’entendre que Cecilio no estava allà per una activitat només esportiva. És també una activitat científica i cultural. Tot això ajuda econòmicament a estes zones»

cecilio 7El que no ha faltat és la solidaritat de tots els espeleòlegs d’Espanya

La veritat és que ha estat molt bona resposta. La gent s’ha deixat treball, família i hem anat al Perú assumint un cost econòmic que no sé si anem a recuperar. El que això demostra és que els espeleòlegs espanyols podem estar tranquils quan estiguem fent expedicions per tot arreu del món. Si tinguérem un problema hi haurà una resposta de tots.

 

En particular de la Comunitat Valenciana, també hi ha hagut molta presència

La gent ha de saber que ací a la Comunitat Valenciana no tenim grans cavitats, quan a profunditat, però tenim uns molts bons equips de rescat.Hi ha gent molt experimentada amb expedicions a l’estranger i després hi ha gent molt bona i molt potent en espeleosocorro. Ara s’ha demostrat. Estos rescats serveixen també per a aprendre de les errades comeses, i eixe coneiximent traslladar-ho a tot el col.lectiu perquè s’estenga. Per exemple, en 2 mesos tenim un trobada a Ramales de la Victòria, a Cantabria, amb grups de rescat de tota Espanya. Evidentment es parlarà molt d’este assumpte perquè ens trobarem molts dels que anàrem al Perú.

«Este rescat ens ensenya que els espeleòlegs espanyols podem estar tranquils quan estiguem fent expedicions per tot arreu del món. Si tinguérem un problema hi haurà una resposta de tots»

La resta d’espeleòlegs valencians han arribat a Madrid este dimecres 8 d’octubre al migdia. Són Alvaro Bernar del Grup Illicita Muntanyisme d’Elx, Julio Montserrat del Club Aire Lliure de Castelló i Amparó Pérez del Club Llebeig de València, Mario Gastón, Julio Montserrat, Iñaki López, del Consorci Provincial de Bombers d’Alacant i Salvador Guinot, Consorci Provincial de Bombers de Castelló, del projecte Ukupatcha

 

Fotografies: www.elcomercio.pe / dailymail /  rpp.com.pe / eldiario.es / Hilario Ubiedo

 

 membrado perfilJORGE MEMBRADO

Tot el que cal conèixer de barranquisme, espeleologia, rescat i seguretat a la muntanya. Ha fet expedicions pels 5 continents. Esportista d’alt nivell pel Consell Superior d’Esports. Pèrit judicial en accidents de muntanya. 

El trobaràs per les muntanyes i coves del món i a www.esportverd.com 

 

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Entrevista a un espeleologo del equipo de rescate de Perú. [VAL] - […] Entrevista a un espeleologo del equipo de rescate de Perú. [VAL] […]
  2. Explorant canons a colp de Google Earth | My CMS - […] Barranquistes i espeleòlegs són ara els nous exploradors. Ara que les muntanyes ja estan totes conquerides, només queda explorar…
  3. Més muntanya, més segura | SLA - […] Jorge Membrado és esportista d’alt nivell amb més de 30 anys d’experiència en el medi vertical. De fet, ha…
  4. “Que no torne a passar” | SLA - […] “Este estiu vora 2000 espanyols estan fent activitat al Marroc. En qualsevol moment pot haver altra volta un problema”…

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »