De crack a futur crack

Bruno Macías analitza Jonatan Flor, gran figura emergent de l’escalada valenciana amb només 18 anys

_mg_9560_8

 

El futur és seu. I ell, ho sap, quan encara està assaborint la majoria d’edat que va estrenar passat agost. Jonatan Flor suma ara, 4 setmanes glorioses en què este jove escalador d’Elda ha acumulat premis, pòdiums, fotos i reconeiximents: campió d’Espanya sub’20 a Barcelona, medalla de bronze a l’Europeu sub’20 a Arco (Itàlia), campió provincial a Montesa i quart al Campionat d’Espanya Absolut d’Escalada en bloc a Saragossa. Va camí de marcar una època en l’escalada en bloc a la Comunitat Valenciana i a Espanya. No ho diem nosaltres. Ho diu tota una institució com Bruno Macías, 7 Campionats d’Espanya d’Escalada de Búlder avalen a este escalador de Petrer.

«Jonatan serà campió d’Espanya sens dubte» assegura Macías a SenseLímitsAventura. «I podria marcar una època, té moltíssima qualitat com per a guanyar molts títols, però també depèn de la resta d’escaladors perquè també hi ha molta competitivitat. Després, en l’àmbit internacional ja és més complicat perquè el nivell és altíssim, però estic convencut que també pot fer un bon paper». Bon paper com el que arribà a fer Bruno Macías que va aconseguir la 8 plaça al Campionat d’Europa de 2008 a Paris

jonatan flor 3«Jonatan serà campió d’Espanya sens dubte. Té moltíssima qualitat com per a guanyar molts títols. I podria marcar una època, però també depèn de la resta d’escaladors» 

 

«Té molt bon gest, tècnicament és molt bo. A més té força, coordinació en els moviments i també molta resistència» 

Motivació i tècnica

Li demanem a Bruno que ens parle de les virtuts de Jonatan: «Té moltes coses: però sobretot una gran motivació que li fa entrenar les hores que facen falta. No té horari. Sempre està al Rocòdrom del Club Alpí Eldense».

Allà se l’observa algunes vegades Bruno Macías, que comprova any rere any la seua progressió: «Té molt bon gest, tècnicament és molt bo. A més té força, coordinació en els moviments i també molta resistència», elements fonamentals per a ser un bon escalador de bloc. I té només 18 anys i encara molt de marge de millora.

Dosificar forces

«Encara li falta dominar la tàctica en alguns moments de la competició. Especialment quan toca fer la visualització dels blocs. Ha d’agafar-se el seu temps, no ser tan impulsiu i dosificar millor les forces» indica Bruno Macías, fent valdre la seua experiència acumulada en moltes competicions nacionals i internacionals, sabent que més enllà de la dificultat tècnica del bloc, moltes vegades pesa també molt la pressió afegida que l’escalador nota en el moment clau de la competició. «Té tanta resistència que no para a descansar. Cau i de seguida torna a intentar-ho. I el bloc de vegades necessita dedicar-li temps de qualitat, no sempre tanta intensitat. Hi ha que respectar els temps de la recuperació» insistix. 

jonatan flor

«Encara li falta dominar la tàctica en alguns moments de la competició. Especialment en el moment de la visualització dels blocs. Ha d’agafar-se el seu temps, no ser tan impulsiu i dosificar un poc més forces» 

 

«El bloc de vegades necessita dedicar-li temps de qualitat, no sempre tanta intensitat. Hi ha que respectar els temps de la recuperació»

«De fet» continua Bruno, «al passat Campionat d’Espanya a Saragossa ja podia haver aconseguit el títol. Era un dels favorits però no li va acabar d’eixir tan bé com esperava. Però tot això es pot treballar». En eixa competició va encadenar tots els blocs de semis (tres a vista) però a la fi hagué de conformar-se amb la quarta plaça mentre Christian Gutierrez era qui donava la sorpresa i aconseguia la victòria. Hi ha que treballar per acabar de polir este diamant de l’escalada que és Jonatan Flor, que va començar escalant als 11 anys i amb 15 ja estava fent un 8c en escalada en roca a la via «Terapia de grito».

A l’altre costat de la paret

També ben jove va començar Bruno Macías, amb 10 anys, i ara continua gaudint de l’escalada però des de l’altre costat, sent director comercial de Top 30 i equipant bona part de les competicions que es disputen a la Comunitat Valenciana i a Espanya. «Són etapes» reconeix amb un to de veu on s’aprecia l’enyorança i els bons records de la competició. «Organitzar ja és altra cosa, però tot el que siga estar vinculat amb l’escalada està bé».

Això si, quan pot i quan li deixen les seues obligacions, pega a fugir a la muntanya bé a qualsevol punt d’Alacant com ara Sella o bé alguna zona més llunyana com passat estiu on va aprofitar per a fer bloc a Peña Cormeira a Ourense i a Corme i Mens a A Coruña.

I sempre pegant-li voltes al cap, tractant de dissenyar els blocs més impossibles per a posar a prova als nous valors que com Jonatan Flor estan cridant fort a la porta. Arribarà Jonatan a superar els 7 campionats d’Espanya de Bruno Macías? La pregunta queda sense resposta, mentre imaginem un somriure a l’altre costat del telèfon…

 

Bruno Macias

 

Fotografies: Javi Pec / @revistaescalar / brunomacias.blogspot.com/

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »