GR-10, un camí més llarg que un llibre

Presentada la nova topoguia del GR-10, sender de gran recorregut que travessa la Comunitat Valenciana d’est a oest

GR-10 Barraix - Serra

 

Travessa la Comunitat Valenciana de punta a punta. D’est a Oest en este cas. És un dels més llargs, dels més coneguts i dels més transitats de València. Precisament per això, per veterà, li tocava ja fer-se una revisió i una posada a punt a l’època actual i a les noves tecnologies. Això és el que han fet Salvador Blanco i Carles Ferris amb la nova “Topoguía del GR-10. Sierra Calderona y Montes de Andilla” que s’ha presentat este dimecres 15 d’octubre al Centre Excursionista de València.

gr-10 (2)El sender, el camí del GR-10 és el que és, des de temps immemorials. Aquell que seguint les marques roges i blanques podria dur-nos caminant des de València fins a Lisboa travessant tota la península i comunicant la mar Mediterrànea amb l’oceà Atlàntic. Però ara s’ha volgut donar un valor afegit per a tots aquells que volen conéixer més d’este Gran Recorregut.

L’antiga topoguia estava feta del 99, ja fa 15 anys, el llibre estava esgotat i tant a Carles com a mi ens el demanavem continuament els practicants de senderisme” ens conta Salvador Blanco, tècnic de sender de la FEMECV i col.laborador de SenseLímitsAventura. “Tota la resta del GR-10 a Espanya ja estava actualitzat i  faltava esta part. Així doncs, hem aprofitat per a actualitzar les dades, perquè tot i que el GR-10 ja és molt conegut, feia falta dotar-lo de totes les novetats tecnològiques. Per exemple, a la guia estan en format QR totes les fitxes dels pobles per on travessa el GR-10 així com els PR que l’envolten. Així des del mòbil es pot consultar de forma senzilla” . 

Hem aprofitat per a actualitzar les dades, perquè tot i que el GR-10 ja és molt conegut feia dotar-lo de totes les novetats tecnològiques. A la guia estan en format QR totes les fitxes dels pobles per on travessa el GR-1O així com els PR que l’envolten. Així des del mòbil es pot consultar de forma senzilla”

Una guia per a vore-la

“La guía és molt visual” continua Salvador Blanco, “Té més de 200 fotos i están a més georeferènciats tots els pobles pels que passa el sender, i els postes que en el seu moment va col.locar la Conselleria, que són més de 50. A més fem referència a tot el patrimoni cultural i natural que hi ha a este GR-10 que travessa per punts tant destacats com la Serra Calderona o els parartges que tenim fins arribar a Andilla. A més quant al patrimoni cultural té dos cartoixes, a Portaceli i Altura, el Castell de Beselga, té microresserves, passa pel Garbi… la majoria dels punts emblemàtics de prop de València estan al GR-10, és el nostre gran referent”. Este GR-10 que penetra per la Calderona, eixa Universitat del senderisme, de l’escalada i l’espeleologia dels habitants de València com l’ha batejat Rafael Cebrián.

Per a descobrir -o redescobrir- este GR-10, el gran referent per als amants del senderisme -junt al GR-7-, Salvador i Carles plantetgen dos opcions. “Hem dividit la guia en 7 etapes. A més donem informació també d’altres senders que envolten el GR-10 de manera que es puguen acabar fent algunes rutes circulars i així puga ser més còmode”.

“Hem dividit la guia en 7 etapes. A més donem informació també d’altres senders que envolten el GR-10 de manera que es puguen acabar fent algunes rutes circulars i puga ser més còmode”.

cadenas GR-10

Per a tots els públics

El GR-10 presenta recorreguts de diversa dificultat a l’hora de poder transitar per ell. Especialment complicat el pas de la canal del Garbí, a Segart, on hi ha que fer ús de les cadenes ja instal.lades entre les roques. Per això, altra de les claus d’esta nova topoguia és donar la informació exacta perque cada u puga saber quin tram del recorregut d’adapta més a les seues capacitats. “Tots es mapes són de l’Institut de Cartografia Valencià i incloguen el MIDE, sistema de medició/classificació de la dificultat de les excursions”. Una bona manera d’evitar sorpreses desagradables.

Alguna sorpresa si s’han trobat Salvador, Carles i les persones que han participar en l’el.laboració del llibre. Fonamentalment quan a la conservació de la senyalització, quan als efectes de la sequera actual i també a la constatació del mal que han fet els incendis, especialment el de fa ara dos anys a Andilla. “No hi ha cap tram del sender de Puçol a Andilla  que bé en una època o en altra no s’haja vist afectat per un incendi” indica Carles Ferris. “Això hauria de ser un toc d’atenció per a Conselleria”.

A més del llibre, el blog

La renovació del GR-10 quant a la informació no es queda només a esta guía topográfica, sino que Salvador i Carles van més enllà. “Som conscientes que les 250 fullees que té el llibre es queden curtes. Per això hem un blog que vol arreplegar tota la informació que envolta este sender: ventisques, pedres en sec, patrimoni cultural i natural, tots els tracks de les rutes… de manera que la gent puga utilitzar-ho també com a referent”.

Dades del GR-10 Xtrem

Altre dels punts forts de la topoguia arriba per tots aquells interessants en formar part dels valents que pròxim 10 de gener afrontaran la VI edició del GR-10 Xtrem, Ultra Trail de 93 km 3800+ que és la primera gran cita de la temporada. “A la topoguia tota la informació del camí que segueix l?ultra, amb algunes de les variants utilitzades, incloguem els punts d’avituallaments, el temps de pas d’altres anys, anotacions tècniques i també tàctiques de la carrera. Hem posat allò que és més destacat en cada punt dels 93 km”.

“A la topoguia tota la informació del camí que segueix l?ultra, amb algunes de les variants utilitzades, incloguem els punts d’avituallaments, el temps de pas d’altres anys, anotacions tècniques i també tàctiques de la carrera. Hem posat allò que és més destacat en cada punt dels 93 km”

Per a corredors i per a senderistes. Ja no hi ha excusa. El Gr-10 ens espera. Ell no té presa.

GR-10 Gàtova-Cueva Santa

 

 Fotografies: Salvador Blanco / Topoguia del GR-10 Sierra Calderona y Montes de Andilla

Compartir aquesta notícia a

1 Comentari

  1. Sols un lapsus que vaig tindre. Els cenobis per on passa el sender són el monestir de Sant Esperit i la cartoixa de Portacoeli. També podeu gaudir de la cartoixa de Vall de Crist, a Altura, seguint el camí dels frares que molt prompte estarà senyalitzat.

    Salva

    Escriu una resposta

Trackbacks/Pingbacks

  1. Comunicar-se amb els peus | Sense Límits Aventura - […] ser ara fa una setmana a la presentació de la nova Topoguia del GR-10 que han el.laborat Salvador Blanco…

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »