«La copa d’Espanya FEDME ja no té repercussió»

Iván Ortíz, actual campió de la Copa d’Espanya, parla clar a la Taula de Corredors del Congrés de Carreres de Muntanya a Castelló

IMG_6871

 

Després d’una jornada interessant, llarga i plena de ponències amb diversos assumptes d’interés que anirem repassant els dies vinents -salut, son, preparació, nutrició, seguiment i organització de les proves-, arribava, per tancar el dia, el moment d’escoltar els veritables protagonistes: els corredors. Taula redona integrada per homes i dones tan destacades com Juanan Ruiz (Vila-Real), Silvia Miralles (Xilxes), Alicia Chaveli (Alzira), Melissa Galí (Gilet), a més d’altres corredors tan destacats com Zaid Ait Malek, el català Eugeni Roselló, les corredores basques Ana Conde i Silvia Trigueros, Santi García, de Cuenca i el malagueny Iván Ortiz.

Va ser precisament este últim que deixava la frase més destacada de la taula redona quan afrontava un dels assumptes que més preocupen els corredors: la falta de coordinació quan als calendaris i la pèrdua constant als darrers anys de la importància de les proves federatives -oficials- davant els circuits privats: «Ja no té repercussió córrer la Copa d’Espanya FEDME (Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada». Cridava especialment l’atenció perquè ho estava dient qui és el vigent campió de la Copa d’Espanya, aconseguint el títol recentment a l’Haría Extrem. «No té sentit amb tant de circuit i tant de carreres, tantes federacions i organitzacions. Caram, que nosaltres l’única cosa que volem és córrer» deia Iván Ortiz amb un punt d’impotència. «Crec que si des de la FEDME volen que la Copa tinga repercussió hauran d’invertir diners per dur als corredors perquè si no se’n van a les proves internacionals».

«Ja no té repercussió córrer la Copa d’Espanya FEDME. Si des de la FEDME volen que tinga repercussió hauran d’invertir diners per dur als corredors perquè si no se’n van a les proves internacionals» (Iván Ortiz)

Incidia en la falta de coordinació Silvia Miralles. La corredora de Xilxes, tercera a la passada Copa d’Espanya, destacava com els afectava això: «a la fi, eixa descoordinació entre federacions i organitzacions la patim els que anem a córrer». Juanan Ruiz apuntava alguns motius més de la pèrdua d’interés i repercusió. El veterà corredor de Vila-Real va incidir en la falta d’estímuls per als corredors a l’hora d’optar per fer la Copa: «Jo vaig començar corrent la Copa i el Campionat d’Espanya farà 7 anys. Però ara hi ha tal quantitat de proves que les de la Copa es queden en un segon plànol i molta gent opta per córrer les que té més a prop de sa casa. És un problema que ve des de dalt. Perquè també és superposen els calendaris de la Federació Internacional amb les entitats privades que organitzen els grans circuits».

«És un problema que ve des de dalt. També és superposen els calendaris de la Federació Internacional amb les entitats privades que organitzen els grans circuits» (Juanan Ruiz)

La FEDME s’explica

Escoltava atentament des de la seua cadira, Goio Larrañaga, representant de la FEDME a este Congrés Internacional de Carreres de Muntanya. A la sessió de divendres ja havia exposat les dificultats amb les quuals es troba la FEDME en el dia a dia. Una entitat -privada, va recordar- encarregada de tutelar proves i circuits, i que observava com a diferència d’altres esports, el creiximent propi de les carreres de muntanya feia que hi haguera moltes altres empreses i entitats que establiren el seu calendari i les seues proves. «El món de les carreres de muntanya té una organització horitzontal i no piramidal. No hi ha dalt del tot un organisme que establisca i coordine tots els calendaris», com existeix per exemple en el cas del futbol i la FIFA.

«El món de les carreres de muntanya té una organització horitzontal i no piramidal. No hi ha dalt del tot un organisme que establisca i coordine tots els calendaris» (Goio Larrañaga)

El problema arriba quan la descoordinació es produeix entre les mateixes federacions. Per exemple, destacava Goio Larrañaga que la ISF encara no ha fet el calendari oficial per a 2015, impedint que la FEDME establisca el seu sense arriscar-se després a haver de modificar moltes dates. En eixe sentit la FEMECV (Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana) opta per altra via i ja va publicar fa una setmana el calendari provisional per a 2015.

¿La solució?

Complicat horitzó, pels interessos diversos que ara mateix existeixen entre federacions, empreses organitzadores i marques esportives. Al respecte, una possible solució per a no deixar morir la Copa seria atorgar als guanyadors un premi afegit, un premi no necessàriament econòmic: «Si a qui guanyara la Copa d’Espanya se li premiara amb l’opció de representar a Espanya en determinades proves internacionals de la ISF, motivaria més als corredors a participar» apuntava Juanan Ruiz. «Si no es fa així, té el mateix interés anar i guanyar la Copa que guanyar altra carrera de qualsevol poble».

«Si a qui guanyara la Copa d’Espanya se li premiara amb l’opció de representar a Espanya en determinades proves internacionals de la ISF, motivaria més als corredors a participar» (Juanan Ruiz)

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Trail a la Universitat | SLA - […] “La copa d’Espanya FEDME ja no té repercussió” […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »