Descobrint El Cocoll

Proposta de senderisme per la Vall de Pop, per Salvador Blanco

20140127_132410

 

La vall de Pop, a la Marina Alta, està marcada pel sinuós riu Xaló o Gorgos. És una vall plena de contrasts amb serralades i barrancs que retallen el pas dels caminants. Territori d’arrels històriques on destaca la presència dels nostres avantpassats al pla de Petracos i l’expulsió dels moriscos a 1609.

Hui Farem Camí* al Cocoll, un cim prou desconegut i emmascarat per la proximitat del carrascar de Parcent i el Cavall Verd.

Captura de pantalla 2014-10-29 a la(s) 13.44.51DADES TECNIQUES

Distància: 16 Km
Temps: 6 hores
Desnivell+: 830 m
http://senderosenblanco.blogspot.com.es/2014/02/benigembla-cocoll.html

 

Comencem l’excursió des de Benigembla, seguint les senyals del PR-CV 427  per la carretera a Castell de Castells fins un camí que s’endinsa cap a la serra i el corral Nou on canvia a una senda que puja profusament remuntant el barranc de Bous. Paga la pena donar-se la volta de tant en tant per gaudir de les poblacions de Benigembla i Murla als nostres peus.

P1000443Hem d’estar atents, encara que està senyalitzat, per no passar-se l’ajup del Frare, just davall de la senda amb uns bons carreus que fan de pont. Baixarem amb cura de no desfer el tram de pedra en sec. L’ajup, amb una entrada estreta y llarga acaba en una basa prou gran. Podem utilitzar el flash del nostre mòbil per enllumenar esta magnífica obra.

Continuem la pujada fins a la part alta del barranc sempre seguint l’assagador Reial. Ja tenim a l’abast la caseta de vigilància del Cocoll però encara ens falten uns quants metres de desnivell. Arribem a un pla.

Amb un poc de sort albirarem a l’horitzó els penya-segats de l’illa d’Eivissa (120 km en línea recta).

P1000454

 

P1000458Remuntem el tram que ens queda, ple de dreceres fetes pels ramats que pasturen la muntanya. S’obri davant nostre el pla de Moragues i la pista d’aterratge de la base del servei forestal. Per darrere dels xalets de la base enllacem amb la pista que puja fins el vèrtex geodèsic del Cocoll (1.047 m). 360 graus de meravelloses panoràmiques als peu del riu Xaló/Gorgos.

Nota: Si portem dos cotxes podem acabar el PR-CV 427 a Castell de Castell. Nosaltres farem un circular per les penyes Blanques. Des d’aquest punt el camí no està senyalitzat. En cas de dubte millor tornar pel mateix lloc de pujada a Benigembla.

La tornada

P1000470Baixem de nou al pla i seguim el camí a Castell de Cabres fins la primera cruïlla on deixem el PR-CV 427 i agafem el camí d’Aialt (trobarem algunes senyals blanques i roges d’un projecte de senyalització d’un GR).P1000488 Poc a poc el camí s’estreta i passa per una carrasca de grans dimensions.

El sender continua i abans de començar a baixar trenca a l’esquerra a buscar la capçalera del barranc i el creua un parell de vegades, sempre arrimat a les parets fins enllaçar en una pista on trobem la font de la penya Blanca.

l’Olivera dels Figuerals

Continuem pel camí vP1000508ora tres kilòmetres fins una cruïlla. Ací deixem el camí principal i girem a la dreta i tot seguit agafar una senda a l’esquerra.

L’excursió ens portarà per la font de Dalt situada en una clariana i amb sis piletes llaurades a la pedra i després a la font de Baix, també amb piletes llaurades al marge.

Tornem a enllaçar amb la pista que havíem deixat i continuem cap a Benigembla. Uns metres abans de veure el poble, es desviarem a la dreta, baixant uns quants bancals per visitar l’olivera dels Figuerals, arbre monumental segons el Catàleg d’arbres monumentals i singulars de la Comunitat Valenciana.

Ja sols queda arribar a Benigembla i fer una passejada pels seus carrers i gaudir de la gastronomia de la Vall de Pop.

 

DOCUMENTACIO:

*Fent Camí. Rutes al voltant del riu Xaló/Gorgos. Joan Elies Andrés i Serer. Edicions 96

Fullet del PR-CV 427

Registre de senders de la FEMECV

Vall de Pop  

 

 

 salvador blancoSALVADOR BLANCO

Du el senderisme en els peus, en el cap i en el cor. 

Tècnic de senderisme de la FEDME i de la FEMECV. Expert en cartografia. Forma part de la EEAM i la EVAM (Escola Valenciana d’Alta Muntanya).

El trobes caminant per les muntanyes. També a www.senderosenblanco.es 

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Per les gorgues del riu Magre | SLA - […] http://senselimitsaventura.com/2014/10/30/descobrint-el-cocoll/ […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »