Las «superabuelas» del Puig Campana

Miryam Talens i Yolanda Valiente, primera i segona al Desafio Lurbel Aitana Puig Campana

superabuelas

 

Tenen 94 anys -entre les dos, 50 de Yolanda i 44 de Miryam-, molts anys corrent i molts km a l’esquena -i alguna arruga al rostre-. Fan servir bastons, però que ningú s’enganye, corren com les que més, o directament: són les que més corren. Tant com per haver arribat les primeres al Desafio Lurbel Aitana Puig Campana de passat dissabte. Vora 13 hores de batalla per a fer els 85 km 5500+ entre estos grans cims. Però no hi ha muntanya ni desnivell que puga amb elles. Són Miryam Talens (Marathon Crevillent) i Yolanda Valiente (CA Petrer Running Cid): les «Superabueles» de Crevillent i Sax.

Una abraçada molt sentida

Va ser una de les imatges més emotives de passat cap de setmana. Vore com, ja caiguda la nit, arribaven juntes a meta dos dones que havien estat durant 13 hores corrent, patint i lluitant entre elles per arribar primer a la meta. Ho feren juntes en una abraçada sincera i emotiva a un metre que no podran oblidar mai. Tampoc ho farà el públic que les esperava a Finestrat i va esclatar en crits i aplaudiments. «Tota la gent es va emocionar molt, nosaltres les primeres perquè va ser una abraçada molt sentida» ens reconeix Miryam Talens, «jo sóc molt competitiva i mai havia fet una cosa com esta, però hi ha vegades que guanyar no és el més important, sinó poder compartir sentiments i emocions. Ens ho mereixíem les dos».

«Tota la gent es va emocionar molt, nosaltres les primeres perquè va ser una abraçada molt sentida. Ens ho mereixíem les dos» (Miryam Talens)

«Sóc molt competitiva i mai havia fet una cosa com esta, però hi ha vegades que guanyar no és el més important, sinó poder compartir sentiments i emocions» (Miryam Talens)

60 km com el gat i el ratolímiryam talens

Compartir sentiments i emocions després de 13 hores corrent i competint en bona lluita. «Anavem com el gat i el ratolí» explica Miryam de forma molt gràfica. «Vaig començar al principi a contemplar, perquè estem a finals de temporada i a més hi havia molta boira i feia fred, però a mesura que les sensacions eren bones vaig anar cap endavant. Yolanda venia darrere i ens anàvem controlant. A cada pujada se m’acostava i després jo me n’anava en les baixades».

Així estigueren vora 60 km fins que arribaren al punt clau, l’última pujada a Orxeta, a només 5 km de meta. Allà Yolanda li va fer un oferiment molt generós a Miryam. «Em va dir que tirarà jo endavant. Que com que baixava millor que ella, que fora jo la primera a arribar a meta a Finestrat. I li vaig dir que no. Que després de tanta lluita millor juntes, perquè 30 segons no anaven a cap lloc».

«Em va dir que tirarà jo endavant. Que com que baixava millor que ella, que fora jo la primera a arribar a meta a Finestrat. I li vaig dir que no. Que després de tanta lluita millor juntes, perquè 30 segons no anaven a cap lloc» (Miryam Talens)

Una admiració mutua

«Jo ho vaig fer de tot cor» assegura Yolanda Valiente, «Per a mi era un honor haver estat corrent amb Miryam que per a mi és un referent, un dels meus ídols» ens confesa la corredora nascuda a Ronda (Màlaga) però alacantina d’adopció des de fa més de 4 dècades. I quan parla de Miryem intuïm com se li il.luminen els ulls, tot i els seus 50 anys. «El primer premi a la fi li ho han donat a d’ella, perquè se li havia de donar a alguna, però jo això ho done per bó, perquè per a mí ja era un premi haver entrat amb ella».

«Ho vaig fer de tot cor. Per a mi era un honor haver estat corrent amb Miryam que per a mi és un referent, un dels meus ídols» (Yolanda Valiente)

Miryam Talens és el referent de Yolanda i de molt altres corredores. És una de les més corredores de muntanya més veteranes a la Comunitat Valenciana. «Duc 15 anys corrent. Quan vaig començar quasi que no hi havia ni carreres, i quasi que no hi havia dones corrent». Als seus 44 anys està en un estat de forma increïble que l’ha dut esta temporada a ser la subcampiona del circuit d’Ultres SkyNational Series només superada per l’estratosfèrica Nuria Picas. «Hi ha qui em pregunta que com és possible que estiga en tan bona forma amb 44 anys, i em diuen: ‘quan arribe a la teua edat vull estar tan bé com tu!!’. Jo els dic que el secret està en entrenar molt, i entrenar tant intensitat, com volum, distància… perquè cada vegada la gent apreta més. I després està la qualitat de la persona. A Aitana vaig acabar buida perquè vaig donar-ho tot».

«Duc 15 anys corrent. Quan vaig començar quasi que no hi havia ni carreres, i quasi que no hi havia dones corrent. Hi ha qui em diu: ‘quan arribe a la teua edat vull estar tan bé com tu!!'» (Miryam Talens)

Ahir encara li feien un poc de mal les cames. Tampoc molt. Esta setmana descansarà, el que li deixe el seu treball com a administrativa. El descans és altra de les claus. «Ara necessite més temps de recuperació, és veritat. Una més jove en tres dies igual ja està recuperada d’un Ultra, però jo igual necessite 6. A més també controle molt l’alimentació i la suplementació. El cos també necessita ajuda per a poder recuperar-se i descansar». També ajuda per a entrenar. En el cas de Miryam i Yolanda comparteixen entrenador, Octavio Pérez, que està aconseguint traure d’elles el millor rendiment. «Jo sempre em queixe que ja no tinc la «chispa» de la gent jove. I Octavio em diu que entrenant es pot aconseguir. I això faig entrenar» indica Miryam.

BTT, Ironman i ara… Ultres

yolanda valiente 3Tampoc li passen factura els anys a Yolanda Valiente. Al contrari. Esta veterana esportista afincada ara a Sax cada temporada té més ganes, sobrepassats ja els 50 anys. «Sóc la primera que em sorprén de com de bé estic. Hi ha gent que quan passe al costat corrent diu: ‘fotre amb la iaia», però jo puc i cada vegada estic millor. Tinc unes ganes i una motivació molt gran, la mateixa que vaig començar ara fa 20 anys».

Yolanda du moltes batalles acumulades, però a diferència de Miryam ha anant alternant molts esports i tots a molt bon nivell. «Vaig ser 5 anys campiona d’Open BTT a la Comunitat Valenciana, i després també he fet dos IM, el de Calella i el de Lanzarote en 2011». A Lanzarote va patir la ira del vent, una de les característiques que el fan un dels IM més durs del món. «Al km 25 se’m va volar el dorsal. I després l’aire em va arribar a tirar de la bici». 14 hores va tardar. I no descarta tornar a fer-ho.

«Hi ha gent que quan passe al seu costat corrent diu: ‘fotre amb la iaia», però jo puc i cada vegada estic millor. Tinc unes ganes i una motivació molt gran, la mateixa que quan vaig començar a fer esport fa 20 anys» (Yolanda Valiente)

Amb la família a la UTMB

yolanda valiente 4Arriba als Ultra ja veterana, i i amb la bona experiència dels èxits aconseguits quan al 2007 tornà a la muntanya sent campiona de la Lliga i la Copa de la FEMECV. I ara gaudint dels Ultres. També en família perquè a casa de Yolanda tots corren: la seua filla Lorena, el seu fill Juan Manuel, -amb qui va compatir experiència al IM de Calella- i al seu home Juan Andrés, que també va estar corrent al Desafio Aitana, això sí fent dos hores més que Yolanda. «No li acaba de fer gràcia, la veritat» diu i somriu. «Ara el meu home també està entrenant amb Octavio perquè diu que això que li guanye la dona no pot ser» i esclata en rialles.

En família tenen idea de fer el UTMB al 2015, «la llarga, la llarga» aclara de seguida Yolanda abans quasi de poder fer la pregunta. 160 km en la prova de les proves. Mare, pare, fills… i també nets: Alma i Eneko. És altra de les grans motivacions de Yolanda. De fet amb ells s’ha fet alguna de les fotos més sentides que recorda quan va aconseguir el pòdium a la Perimetral de Benissa. I allà dalt que va pujar amb Eneko.

Ací queda la història d’estes dos corredores especials, Miryam Talens i Yolanda Valiente: les «Superabueles» de Crevillent i Sax. 94 anys sumen entre les dos. I encara els queda molta corda. «No sé quan de temps duraré a este ritme de competicions i entrenaments, però la muntanya, córrer i fer esport és el que em motiva. I mentre puga, ho faré» conclou Yolanda Valiente.

«No sé quan de temps duraré a este ritme de competicions i entrenaments, però la muntanya, córrer i fer esport és el que em motiva. I mentre puga, ho faré» (Yolanda Valiente)

llegadaeneko

Fotos: ExtremPhoto / agrupafotobenissa /

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

 1. Desafio Aitana, encara més Ultra | SLA - […] la victòria en homes va ser per a Dani Martínez i la victòria femenina va ser compartida per a…
 2. El Río Mundo epicentre del Trail | SLA - […] Esta malaguenya afincada a Sax (Alacant) des de fa molts anys és tot un exemple de constància i sacrifici,…
 3. Pablo Ramírez reina en la calor de la Marina | SLA - […] En categoria femenina la primera classificada ha estat Yolanda Valiente (Club Atletismo Petrer Running Cid), la corredora andaluça afincada…
 4. El Desafio Lurbel Aitana calfa motors | SLA - […] les opcions per als amants del Trail. A les dos proves de 40km 2600+ i 80km 4500+ que tingueren…
 5. La selecció FEMECV a per Peñalara | SLA - […] les representants valencianes son l’incombustible Miriam Talens (Club Marathon Crevillent), guanyadora l’any passat del Desafio Aitana, i Belen Agut…
 6. Una ‘abuela’ en el UTMB | SLA - […] http://senselimitsaventura.com/2014/11/11/las-superabuelas-del-puig-campana/ […]
 7. 1000 vegades Aitana | SLA - […] dones, Miryam Talens (Marathon Crevillent) demostrà que continua sent la reina de l’Aitana i el Puig Campana. La corredora…
 8. Valencians a la TransGrancanaria | SLA - […] ambició acudeix Yolanda Valiente, la superabuela de Sax, que aspira a fer un gran paper a la TransGranCanaria 123…
 9. Sebas se consagra en la TransGrancanaria | SLA - […] s’esgoten els qualificatius per a parlar de Yolanda Valiente (Like Sport-Lurbel), la superabuela de Sax, que ha a acabat…
 10. Valencians al Pirineos FIT | SLA - […] femenina, encapçalada per Jessica Mataix (Aper Alcoi) i per l’alacantina adopción Yolanda Valiente, la superabuela. Les dos estiraran el…
 11. Valencians al Tor des Gegant | SLA - […] més que l’altra tot siga dit. Valiente, la superabuela del Trail, passats els 50 i continuant en el seu objectiu…
 12. Consejos para el Desafío | SLA - […] Las “superabuelas” del Puig Campana […]
 13. La Penyagolosa Trails més esperada | SLA - […] Marian Bertolo (Mur i Castell-Tuga) top 10 a la passada edició de la TDS o la sempre combativa Yolanda…

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »