La xiqueta que somniava amb piolets

Lucía Sempere, de Carrícola, quadriple campiona d’escalada amb 10 anys

LUCIA 1

«Jo vull un piolet». Eixe va ser la sorprenent petició que Lucía, amb 6 anys, va fer en la seua carta al Pare Noel. «Vull un piolet per a fer escalada en gel» explicava, davant la incredulitat dels seus pares, Kike i Tere, -i entenem també que del Pare Noel-. A la fi li va arribar uns bastons per a fer senderisme. Però a Lucía no se li va passar eixa obsessió per pujar-se a tot allò que tinguera a la mà: arbres, tanques, pedres… i que feia que la frase més repetida en la boca dels seus pares i professors fora: «Lucía, baixa’t d’ahi»

LUCIA 2«Lucía, bájate de ahí»  

Lucía, bájate de ahí, és precisament el nom del blog on el seu pare, Kike, arreplega totes les fites d’esta xiqueta en el món de l’escalada, Que tot i la seua curta edat no en són poques. En este 2014 ha guanyat el Campionat Autonòmic de Bloc sub’12, (a Callosa de Segura), el Campionat Autonòmic de Dificultat (a Canals), el Campionat provincial de Dificultat d’Alacant (a Redovan) i el Campionat Provincial de Bloc a Montesa passat octubre on ja ens va advertir un dels organitzadors «hi havia una xiqueta que tot el món se la quedava mirant. Pur espectacle». Un espectacle que també pogueren apreciar els que anaren al Campionat d’Escalada de Velocitat, a Elx, fa dos setmanes. Allà Lucía va fer quarta, però quarta absoluta. Amb 10 anys.

Per si faltava alguna cosa, passat cap de setmana va ser subcampiona de l’Autonòmic de Catalunya, a Tortosa. «Pensàvem que faria 4 o 5 perquè a Catalunya hi ha molt de nivell i funcionen molt bé les escoles d’escalada, però Lucia se’n va eixir, de fet va costar molt de desempatar perquè estaven molt igualades en la classificació la primera i ella. I això que Lucia no té un entrenador específic».

Rocòdrom cassolà

LUCIA 5L’entrena de moment, són pare, Kike Sempere, que relatava a SenseLímitsAventura l’experiència recent a Tortosa. L’entrena com pot, duent-la de tant en tant a les instal.lacions d’Ontinyent o Canals o practicant al rocòdrom cassolà que ha acabat fabricant a casa davant la insistència de la xiqueta.

Però tot amb més voluntat que coneiximent perquè lluny del que podria pensar-se l’afició a Lucia no li ve de família: «Ací ningú fem escalada, ni jo ni la meua dona, ni ningú de la família ni de l’entorn més proper. És un misteri. No sabem d’on li ha vingut esta afició, però de sempre l’ha tinguda».

«És un misteri d’on li vé eixa afició. A la família ningú fem escalada, ni jo ni la meua dona, ni de l’entorn més proper. No sabem d’on li ha vingut esta afició, però de sempre l’ha tinguda»

Lucia es sentia rara amb la seua afició de pujar-se a tot allò que se li plantarà davant. I no va ser fins que un dia, a un parc de Bombers d’Alacant, va acabar d’entendre-ho. «Allà al parc de Bombers va vore un rocòdrom, i sense saber que era ens va dir, pare jo vull pujar ahi». I des d’eixe dia no s’ha baixat.

Una aranyeta

Als rocòdroms es mou amb familiaritat, velocitat i seguretat impròpies d’una xiqueta de 10 anys. «És veritat que el fet de tindre les mans menudes ajuda a vegades per clavar-les en llocs on altres no poden» reconeix Kike «però pensa també que la major part de vies estan fetes per a adults, en el que això suposa de dificultat per arribar bé a les preses perquè ella és més menuda. El que li falta es força, que això encara no ho treballem, és massa jove».

LUCIA 6

6B+ amb 10 anys

Jove, però amb les idees clares. «A mi el que m’agrada és arribar molt alt» ens diu Lucía. «I quan arribe dalt de la via m’agrada girar-me i vore el paisatge» explica amb la mateixa naturalitat de qui està fent escalada tota la vida ja siga en bloc o en roca. Ha arribat a fer vies de 6A+ a vista i provant un 6B+. I si fora per ellà anirà a més. «M’agradaria poder fer un 8 o un 9, el més alt i el més complicat» diu amb convicció. Per ganes de no serà, encara que els pares no volen que es pressione. «No ens preocupa molt la progressió en el grau. Si pot bé, i si no, no passa res. El que importa és que ella s’ho passe bé».

«A mi el que m’agrada és arribar molt alt. I quan arribe dalt de la vida m’agrada girar-me i vore el paisatge»

LUCIA 3A partir del pròxim mes de gener començarà a treballar amb un entrenador que li ajude a millorar algunes qüestions tècniques que que va necessitant per la seua pròpia progressió. «A la Comunitat Valenciana falten més escoles d’escalada» destaca Kike. «No hi ha mentalitat d’escalada com a esport sinó que està com a activitat de multiaventura. I falta que estiga més organitzat. Per exemple, a partir dels 12 anys competeixen junts de 12 a 16 anys i la diferència és molt gran». Aspectes a millorar.

Lucía haurà de sobreposar-se a eixa incipient formació de les escoles i també a altre factor: el masclisme que en ocasions encara està present a l’escalada. «De vegades encara hi ha qui pensa si una dona ha fet una via de grau 8, que no serà tan dura i tan difícil i s’ha de revisar el grau. No s’assumeix que puga haver una dona més forta». El temps dirà en el cas de Lucía.

«De vegades encara hi ha qui pensa si una dona ha fet una via de grau 8, que no serà tan dura i tan difícil i s’ha de revisar el grau»

De moment ella està al marge, estudiant cinqué de primària, pujant, escalant i passant-s’ho bé a les competicions. «M’agrada ser campiona, però sé que no cal ser la millor per a gaudir de l’escalada».

El somni més immediat és escalar a Montserrat«allà m’han dit que és molt xulo i hi ha unes vies molt dures»-. A més llarg termini fer escalada en gel. Els piolets ja els té encomanats. Segur que a d’aci a uns anys el Pare Noel ja no s’enganya.

Mésdades: http://luciabajatedeahi.blogspot.com.es Fotografies: Kike Sempere

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Una foto per Nepal | SLA - […] de l’escalada a la Comunitat Valenciana. Ja vos contàrem la seua història a este repor (“La xiqueta que somniava…
  2. Una 6c amb 10 anys | SLA - […] de l’escalada a la Comunitat Valenciana. Ja vos contàrem la seua història a este repor (“La xiqueta que somniava…
  3. Escalada en femení | SLA - […] La xiqueta que somniava amb piolets […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »