«Menys futllets i més senders»

Balanç del I Congrés de Turisme i Natura de València

SLA Congrés

 

 

Molta expectació havia alçat esta I edició del Congrés de Turisme i Natura que organitzava Simbiosi Espai Ambiental, en col.laboració de la Direcció General de Medi Ambient i la Direcció General de Turisme. Com ja explicarem a Sense Límits Aventura, l’objectiu del Congrés era tractar d’aprofundir a l’estreta i beneficiosa relació que pot establir-se entre Turisme i Natura, dos conceptes que en ocasions han estat contraposats.

Les xifres, però ens parlen del clar increment de l’interés en les activitats de natura. Al 2013 hi hagué 697.000 visitants als Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana. Al 2014, a falta encara de dos mesos, ja en són 710.000. Són dades que oferia Salomé Pradas Directora General de Medi Natural.

La tendència a l’alça és clara, i ens serveix per a constatar la major afluència de persones que tenen voluntat de gaudir de la natura o tornar a recuperar eixes zones d’interior que han quedat tanta població han perdut als darrers anys. Circumstància que, tal com explicava Juan Jiménez Sala, cap del Servici de Vida Silvestre, ha afavorit en determinats casos l’evolució de la natura, quant a la recuperació de determinades espècies (com els voltors que han passat de 3 parelles en els anys 70 a més de 600 a l’actualitat) o a la quantiat d’àrbres, que a Castelló han passat de 100 milions en 1966 a 350 milions en 2005.

La necessitat d’un Pla sectorial

Amb el repàs a la diversitat dels Parcs Naturals a la Comunitat Valenciana fet per José Luis Pérez Sopena, cap del Servei de Gestió d’Espais Naturals, quedà clar el que ja sabíem: hi ha una gran riquesa interior i litoral a la Comunitat Valenciana que hi ha que conéixer millor per a posar-la en valor, conservar-la i per a poder mostrar-la als turistes la foto-2nacionals e internacionals.

A partir d’ahir queda la tasca de poder fer-ho combinant el turisme amb la protecció del medi ambient, dotar de les ferramentes necessàries a les diverses empreses (allotjaments, tour operadors, empreses de turisme actiu…), que estes, a més, estiguen preparades per a donar els servicis adients als turistes a qui es pretén arribar (idioma, horaris, costums…), i a ser possible, tot articulat dins d’un pla sectorial que permeta fer-ho de forma organitzada i coordinada. Un pla que permeta, per exemple, desenrollar de forma global un turisme de natura que passa tant per les muntanyes de l’interior de la Comunitat, com per la costa, i per activitats tan diverses com puga ser el senderisme, el submarinisme, l’observació de papallones o el birdwatching entre moltes d’altres.

Les queixes del sector

La teoria és clara, però evidentment falta poder dur-ho a la pràctica. En este punt és on més divergències hi hagué entre administració pública i empreses privades. Des de l’administració, en veu de Juan Jiménez, es va reconéixer la falta de recursos econòmics per poder subvencionar els projectes privats de turisme en la natura, una carència que es pretén compensar amb facilitats administratives, tot i que bona part del sector no acaben d’apreciar-les com a tals en el dia a dia.

També hi hagué queixes notables quant a la falta de presència del sector privat a l’hora de poder participar en la presa de decisions, la falta de transparència i de criteri a l’hora d’atorgar la marca Parcs Naturals a les empreses privades i la necessitat cuidar algunes de les coses que ja estan fetes, i que acaben per deixar-se i deterioriar-se. És el cas dels senders, que com va reivindicar el representant  d’Aitana Aventures, són un part primordial per a poder realitzar les activitats de muntanya a les empreses de turisme actiu que estan trobant-se en molts problemes perquè l’administració no fa el manteniment adient als senders. «Menys futllets explicatius, i més manteniment del senders» va concloure.

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »