Carlos Suárez: «El límit pot ser infinit»

Entrevista amb l’escalador madrileny Carlos Suárez,

«M’abelleix molt fer el KV Puig Campana, aquella zona és un paradís»

«He parat un poc amb el Salto BASE, la mort de Darío Barrio ens ha deixat tocat a tots»

Captura de pantalla 2014-11-14 a la(s) 11.24.38

 

Un dels grans referents de l’aventura als darrers 25 anys a Espanya, evolucionat des de l’escalada a l’alpinisme, i en esta última època més centrat en la pràctica d’un esport tan extrem com el Salto BASE. La mort del seu amic Darío Barrio passat mes de juny fent Salto BASE, l’ha obligat a repensar-se algunes coses i reorientar motivacions tot i que recentment ha tornat a volar. Ara està també en altres reptes, en companyia de Luis Alberto Hernando. I no descarta provar amb els Ultres o amb les proves explosives com el KV. Si pot ser el del Puig Campana. És Carlos Suárez que divendres 14 de novembre va estar a Vila-Real participant al II Congrés de Muntanya. Des de Sense Límits Aventura no podíem deixar d’aprofitar l’oportunitat de parlar amb ell.

Escalador, alpinista, practicant de Salto BASE… com te definim, com es defineix Carlos Suárez?

Un poc de tot això, en funció de l’època. A mi m’agrada més dir que sóc un professional de la muntanya

I també conferenciant, amb «Morir por la cima». Ho has presentat recentment al II Congrés de Muntanya de Vila-Real

Sí, és el títol del llibre que conta totes les aventures i anècdotes dels últims anys, la meua trajectòria com a alpinista. És també un assaig respecte a per què busquem el risc. Intente explicar quines són les motivacions que ens duen a posar-nos en eixes situacions límit

I quina és eixa explicació?

Crec que són explicacions que van variant al llarg dels anys i també per a cada persona és diferent. Per a mi és una recerca personal per a entendre el món en què estic i cap a on vull anar

«Per a mi el risc és una recerca personal per a entendre el món en què estic i cap a on vull anar. Amb el risc s’aprenen els millors valors de cada u»

Dius que el risc és una bona escola…

– Sí, perquè amb el risc s’aprenen els millors valors de cada u. Quan et poses a una situació límit, per a sobreposar-te a d’ella has de traure el millor de tu, i d’eixes situacions traus aprenentatges que després t’acompanyen. Per a ser més exactes, a les situacions límit aflora el millor i el pitjor de cada u. Per això forma part també de l’aprenentatge.

El risc és un Captura de pantalla 2014-11-14 a la(s) 11.25.08aprenentatge, però és un joc molt perillós. A Espanya hem tingut recentment diversos accidents tràgics al Salto BASE

– Sí, la mort de Darío Barrio ens ha tocat a tots. Ara he estat un temps parat sense fer Salto BASE, perquè ens ha afectat i estic més amb una idea d’equilibri i de tranquil.litat i anar fent el que vaja eixint i el que em vinga de gust. En 15 dies és possible que participe a una exhibició de Salto BASE a Potes (Cantàbria), i fa poc vaig botar des de La Torre sin Nombre, que va ser molt difícil psicològicament pel record dels accidents i també perquè era a un lloc molt complicat i compromés.

«La mort de Darío Barrio ens ha tocat a tots. Ara he estat un temps parat sense fer Salto BASE, perquè ens ha afectat i estic més amb una idea d’equilibri i de tranquil.litat i anar fent el que vaja eixint i el que em vinga de gust»

El salto BASE d’aproximació, volant quasi tocant les muntanyes, és el límit?

– El límit pot ser infinit. El sentiment d’adrenalina que et dóna el Salto BASE és incomparable. Però si és veritat que el Proximity és la modalitat més arriscada de totes. No he sigut mai molt partidari del proximity perquè no hi ha cap persona que siga tan precisa volant com per a controlar-ho del tot. En tot cas, hi ha que diferenciar entre el Salto BASE, el proximity i el paracaigudisme, que éste és un esport molt segur.

La muntanya sempre com a referent, ara estàs de nou amb algun repte interessant quan a l’escalada…

Amb Luis Alberto Hernando (campió del món d’Ultra Trail Skyrunning) anem a tractar de fer escalant el Naranjo de Bulnes el més ràpid possible. La veritat és que hem congeniat molt bé els dos (comparteixen equip Adidas Outdoor) i estem passant-ho bé amb els entrenaments. És divertit fer activitats de muntanya a tota velocitat encadenant diverses muntanyes en poc de temps. Ho tenim pensat per a primavera de 2015, allà pel mes d’abril.

«Estic ara en un repte amb Luis Alberto Hernando. Anem a tractar de fer escalant el Naranjo de Bulnes el més ràpid possible. La veritat és que hem congeniat molt bé els dos i estem passant-ho bé amb els entrenaments»

Anar tant ràpid no augmenta el risc?

Si fas les coses bé no. Al contrari, tot el que siga reduir el temps que dure l’activitat a la muntanya minimitza el risc, però fent les coses bé i amb coneiximent. La velocitat ha d’anar en tot cas de la mà de la seguretat, la velocitat és bona si no et passes. Hi ha que trobar el punt d’equilibri

«La velocitat no augmenta el risc a la muntanya. Si fas les coses bé no. Al contrari, tot el que siga reduir el temps que dure l’activitat a la muntanya minimitza el risc, però fent les coses bé i amb coneiximent»

«Totes les últimes generacions disposen de millor material i també han descobert l’entrenament de veritat amb una planificació i una professionalisme que abans no existia. Per això la gent cada vegada fa les coses més ràpid. Però en realitat, sempre ha estat així»

A la muntanya ara tot és molt ràpid, a l’alpinisme, a les carreres de muntanya, també a l’escalada… 

En general això forma part de l’evolució. Pensa que ara totes les últimes generacions disposen de millor material i també han descobert l’entrenament de veritat amb una planificació i un professionalisme que abans no existia. Per això la gent cada vegada fa les coses més ràpides. Però en realitat, sempre ha estat així. Hi ha activitats de finals del s. XIX en què, dins de les seues limitacions, ja tractaven de fer el més ràpid possible el Mont Blanc o les Gran Horasses.

suarez : HernandoUna curiositat, com es defensa Luis Alberto fent escalada?

M’ha sorprés perquè escala molt més del que em pensava. És veritat que ell sempre havia fet alguna cosa d’escalada i per la seua feina al Grup de Muntanya de la Guàrdia Civil té prou de domini de la tècnica i dels materials.

Ara falta que tu li l’ha tornes, t’atreveixes amb un Ultra Trail?

La veritat és que és una experiència que m’agradaria provar. Sí que he arribat a fer una marató d’asfalt i fa uns anys sí que vaig fer algunes carreres de muntanya. Tinc ganes de provar.

Si vols triar, ací a la Comunitat Valenciana tenim moltes proves i Luis Alberto sempre està per les nostres terres

Ara que ho dius, sí que hi ha una que m’agradaria molt de fer. El Kilòmetre Vertical del Puig Campana. Conec molt la zona d’haver fet moltes vegades escalada per allà al Puig Campana -a l’igual que al Ponoig, a Chulilla o al Peñón d’Ifach d’on he fet Salto BASE 7  vegades, una a la cara nord- i el Puig Campana és un paradís. Mira, em motiva el KV del Puig Campana això d’anar corrent al límit, a morir durant tota una hora.Captura de pantalla 2014-11-14 a la(s) 12.24.16

«M’agradaria molt fer el Kilòmetre Vertical del Puig Campana. Conec molt la zona d’haver fet moltes vegades escalada per allà i el Puig Campana és un paradís. Em motiva això d’anar corrent al límit, a morir durant tota una hora»

Això ho apanyem fàcil. Li ho diem als organitzadors i ells segur que encantats…

Fem-ho

Millor al Puig Campana, que no fent un 8000 hivernal a l’Himàlaia, no?

Segur. Vaig intentar-ho el 2012 (el G-1 amb Alex Txikon) i no pense tornar, a fer un 8000 en hivern segur que no. Un 7000 és possible, però un 8000 no perquè és molt especial. Allà en hivern una mínima errada et deixa sense mans. Quan estiguérem al 2012 tinguérem una tempesta terrible al Camp Base que pensàvem que ens quedaríem sense tendes, i això estan al Camp Base. A més, si et fixes les estadístiques diuen que de cada expedició que està anant a tractar de fer un 8000 en hivern està morint algun dels integrants de l’expedició. És brutal.

Imatges: www.carlossuarez.es / desnivel

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Luis Alberto a la II Corremón Trail | SLA - […] A més, també té previst altres reptes no vinculats amb el Trail, com per exemple tractar de batre el rècord…
  2. El kilòmetre mes vertical | SLA - […] De moment hi ha una bona xifra d’inscrits, tenint en compter les particularitats dels Kilòmetres Verticals respecte de les…
  3. El kilòmetre mes vertical | SLA - […] De moment hi ha una bona xifra d’inscrits, tenint en compter les particularitats dels Kilòmetres Verticals respecte de les…

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »