“La FEMECV acabarà sent la que autoritze les carreres per muntanya”

Entrevista amb Paco Durà, president reelegit de la FEMECV

“Anem a tractar de posar en marxa Campionat d’Ultra Trail per a 2015”

“Anem a instaurar la figura del defensor del federat i una gala anual per a reconeiximents a clubs i esportistes”

paco dura 1

Ja ha plogut molt des que al 1986 Francisco Durà era anomenat president de la FEMECV per primera vegada. Dissabte passat, a Castelló, l’assemblea el va tornar a triar com a president de la FEMECV, la Federació més nombrossa i amb més llicències -16.000- de totes les que aglutinen les disciplines vinculades amb l’esport de natura i de superació. Amb 60 anys encara practica muntanya i encara li resten moltes idees per aplicar a la FEMECV: el defensor del federat, una gala anual de premis o un incipient campionat d’Ultres a la Comunitat. De tot això parlem al SenseLímitsAventura amb Francisco Durà, que també ens adverteix d’un canvi substancial que va camí de produir-se si s’aprova una nova normativa que està elaborant-se: les federacions passaren a ser les encarregades d’autoritzar i supervisar qualsevol activitat a la muntanya.

Satisfet

Si, home, molt content pel suport de la gent i vore que més de 2/3 de l’assemblea apostaren pel programa i el projecte que els hem presentat per als propers 4 anys.

Quin són els punts fonamentals d’eixe programa? 

Hi ha molts coses que ja estaven fent-se bé, i que ens han dut a ser la federació amb més llicències (llevat de futbol, basket, tennis…) i anem a continaur fent-les, i a més, anem a posar en marxa altres projectes que també trobem que són interessants

Per exemple?

Hi ha tres qüestions basiques. La primera és que anem a instaurar una figura nova com és el defensor del federat, perquè puga canalitzar algunes necessitats i inquietuts del col.lectiu. Ho hem de definir encara de forma exacta perquè volem fer una consulta als vora 16.000 federats perquè es puguen presentar candidatures i després fer les votacions. La segona és que volem instaurar un reconeiximent oficial per a esportistes amb resultats destacats, clubs veterans o històrics del muntanyisme, a un acte social anual on se’l puga fer un reconeiximent. I la tercera és instaurar el Campionat d’Ultra Trail a la Comunitat Valenciana.

“Anem a instaurar una figura nova com és el defensor del federat, perquè puga canalitzar algunes necessitats i inquietuds del col.lectiu”

“Anem a fer un acte social anual per a fer un reconeiximent als esportistes amb resultats destacats, clubs veterans o persones històriques del muntanyisme”

Campionat Autonòmic d’Ultra Trail ja per a 2015?

Sí, si podem sí, perquè el calendari de 2015 encara és provissional i ho volem parlar amb els clubs implicats. Volem que hi haja una prova de llarga distància en cada província que siga Campionat Provincial, no d’Ultra Trail, perquè segons la definició de la FEDME un Ultra ha de ser de més de 80 km, però sí de Trails de més de 50 km, que d’aixó sí tenim proves a les 3 províncies. Ara falta que tingam una reunió i que es puga triar una prova d’estes característiques com a Campionat Provincial a Castelló, València i Alacant. De moment serien Campionats Provincials

Un pas més de les carreres per muntanya, que és la disciplina de major creiximent als darrers anys

La veritat és que sí. Mira, fa 3 anys, segons els estudis el 90% dels federats eren senderistes i l’altre 10% practicants de l’escalada,  alpinisme, barranquisme… Hui en dia ja hi ha un 30% dels federats que són corredors de muntanya, 60% senderistes i 10% d’altres disciplines.

Amb eixe creiximent i eixa progresió, no existeix un risc de que un dia els corredors de muntanya tinguen la temptació de fer una federació pròpia? 

A vore, ja hi ha algunes organitzacions en eixe sentit, però no crec que acabara configurant-se una federació pròpia perquè la tendència del CSD (Consejo Superior del Deporte) és precísament la contrària, reduir el nombre de federacions. Nosaltres estem treballant bé en cada esports i cada disciplina té la seua àrea. Crec que anant tots junts és millor i és la forma més senzilla de gaudir de la natura perquè qui hui fa una carrera a l’endemà igual practica altra de les nostres modalitats i si no hauria d’anar traent-se moltes llicències. A més ara, a la FEMECV anem a tindre més competències quant a les carreres per muntanya.

Com és això?

Està treballant-se en un esborrany per a modificar la normativa que regula l’accés i les competicions a la muntanya. De fet este dimecres 25 tenim reunió del que s’anomena “Taula Forestal” amb la Direcció General de l’Esport, de Medi Ambient i de Governació, amb totes les federacions que tenim activitat en l’entorn natural. Si s’aprova eixa nova normativa, quedarien anul.lats tots els decrets anteriors, i qualsevol activitat de senderisme, BTT, carreres per muntanya, escalada, barranquisme, BTT, orientació… siga competitiva o no, hauria de tindre el vist i plau de la federació corresponent.

“La Taula Forestal està treballant en una nova normativa segons la qual qualsevol activitat a la muntanya ha de tindre el vist i plau de la federació corresponent”

Això vos obliga a un treball extra i als organitzadors també 

Si, és una manera de que l’administració delegue funcions en les federacions. Però en el cas de les carreres per muntanya és una manera de regular el que estava passant. Enguany hi ha hagut unes 175 carreres per muntanya a la Comunitat Valenciana, d’elles només 30/35 adherides al reglament de la federació. Però cada vegada hi ha més organitzadors que ens demanen que els homologuem des de la FEMECV la prova perquè si no no els donen el permís de Conselleria. Això obligarà a que es complisquen els requsits federatius i que hi haja més àrbits, però suposa també més seguretat i més garantia de que la carrera reuneix unes condicions.

“Cada vegada hi ha més organitzadors que ens demanen que els homologuem des de la FEMECV la prova perquè si no no els donen el permís de Conselleria”

Parlant de seguretat, en este cas de salut, cada vegada es fan activitats més exigents, com controlar des de la Federació que les persones que es trauen la llicència estan en bona condició física? 

És dificil, perquè la llei no obliga a fer eixe tipus de control com per exemple una prova d’esforç. El que sí que tenim són convenis en alguns centres perquè els federats que vullguen puguen fer-se una prova d’esforç a un preu econòmic, i des de la FEMECV els ho fem a tots els esportistes tecnificats o que estan a les seleccions. Però obligar-ho a tots no, perquè la llei parla de prova d’aptitud. A més hi ha molta gent que es trau la llicència per a fer senderisme o altres activitats no tant exigents.

paco dura 6I en altre àmbit però també de la seguretat, com es fa des de la FEMECV per a concienciar a les persones de la necessitat de formar-se per a fer muntanya? Afortunadament cada vegada hi ha més persones que fan esport a la muntanya, però això comporta que hi haja més accidents. 

La FEMECV treballa en dos vies, amb les xarrades i conferències en que participen periòdicament per insitir en la necessitat de formar-se, i després enguany, hem pogut signar un conveni amb la Universitat Miguel Hernández d’Elx per a la formació de tècnics esportius, que era un aspecte que veníem reclamant ja fa temps. Com més tècnis esportius hi haja més es podrà extendre el coneiximent a clubs, escoles…

Ara que parla d’escoles, com treballa la FEMECV per a potenciar els esports de muntanya entre els xiquets. Passat cap de setmana es feia a Vall d’Uixó el primer Trail només de xiquets, vos plantetgeu avançar en eixe camí?

De moment en carreres per muntanya no, perquèfan falta estudis més exhaustius de com una carrera de x km per muntanya pot afectar a un xiquet, i coma federació no anem a organitzar res, però en altres àmbits si anem treballant, per exemple en l’escalada des de 2013 hem implantant les competicions de sub’9, sub 12, sub 16 i sub 18.

Precisament a l’escalada tenim alguns dels nostres esportistes més reconeguts a nivell internacional

Si, Urko Carmona i Jonatan Flor, que per cert va a ser reconeguts a la gala anual que farà la FEDME a Madrid el pròxim 13 de desembre perquè els dos han aconseguit medalla en competició internacional, Urko l’or als Mundials a Gijón i Jonatan la medalla de bronze sub’20 a Arco

La gala de la FEDME serà pocs dies després de la presa de posesió oficial de Paco Durà com a president dela FEMECV, en este mandat va a fer 30 anys com a president…

I encara en tinc forces per a continuar, sino no estaria. Continue tenint ilusió forces i ganes, i ara si de cas, més temps en cara perquè estic prejubilat de la imprenta on sempre he estat treballant. Abans era més complicat compaginar treball i afició, perquè assumir la responsabilitat de ser president no deixa de ser una afició que no està remunerada, i ara tinc temps. I continuarem mentre hi haja forces.

“Encara en tinc forces per a continuar, sino no estaria. Continue tenint ilusió forces i ganes, i ara si de cas, més temps en cara perquè estic prejubilat de la imprenta on sempre he estat treballant”

I queden forces i temps per a practicar muntanya? 

Sí, de fet diumenge a l’endemà de l’assemblea me’n vaig anar a pujar al cim de Sancho, un cim entre Torrellano i Alacant al que no havia estat mai, no arriba a 300 metres però té unes bones vistes de l’aeroport de l’Altet. I a més acabe de concloure un repte personal que m’havia plantetjat de fer els cims més alts de cada província i les dos ciutats autònomes. I he aprofitat este temps en què no tenia càrrec per anar a Ceuta i Melilla i fer allà els dos cims que em faltaven. Ara ja tinc les 50 perles.

 

paco dura 5

Imatges: Facebook Francisco Durà Sempere

Compartir aquesta notícia a

1 Comentari

Trackbacks/Pingbacks

  1. Llicència federativa FEMECV 2015 | SLA - […] […]
  2. Llicència FEMECV 2015: objectiu 20.000 | SLA - […] […]
  3. Configurats els Circuits Provincials d’Ultra Trails | SLA - […] “Volem que al 2015 hi haja una carrera per muntanya de llarga distància que siga Campionat P…, amb estes paraules ens…
  4. Naixen els Circuits Provincials d’Ultra Trails | SLA - […] “Volem que al 2015 hi haja una carrera per muntanya de llarga distància que siga Campionat P…, amb estes paraules ens…

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »