Riscos del corredor de muntanya

Reflexions a les jornades de seguretat a Quesa, per Manolo Amat i Darío Sanmiguel

[vimeo width=»850″ height=»550″]http://vimeo.com/113267295[/vimeo]

 

Són conscients els corredors de muntanya dels riscos que existeixen pel fet de còrrer i fer proves cada vegada més llargues i cada vegada més tècniques? És una de les preguntes que estan damunt de la taula quan es parla de seguretat a les carreres per muntanya en un debat que cada vegada està més present a mida que hi ha una presència més nombrosa de persones que es llancen a fer Trail sense tindre cap experiència prèvia.

Al respecte d’este assumpte es va reflexionar passat cap de setmana a unes Jornades de Seguretat que tingueren lloc a Quesa, jornades organitzades per la FEMECV i l’ajuntament de la localitat de la Canal de Navarrés. Algunes de les xarrades destacades van ser les que al respecte del riscos en els corredors de muntanya oferien l’alacantí Manolo Amat, director de l’Area de Carreres per Muntanya de la FEMECV i ex seleccionador Nacional de Carreres per Muntannya i Darío Sanmiguel, cardiòleg a l’Hospital General Universitari de València i corredor d’ultra distància, tots dos col.laboradors de SenseLímitsAventura.

Corredor ideal i corredor actual

«El corredor ideal per afrontar carreres per muntanya, especialment en els Ultra trail, és el corredor que previament ha estat muntanyens, que acumula experiència en altres disciplines de muntanya i que coneix els seus límits» assenyala Manolo Amat al vídeo que han el.laborat des d’Antropovisión arreplegant el més destacat de les seues reflexions. «Però el perfil actual de la majoria de corredors que participa a este carreres és un corredor que té poca experiència prèvia i no té una percepció correcta d’estes proves i això ens acaba duent a situacions de risc i situacions de gravetat».

Manolo Amat també incidia a este respecte a l’article que va publicar al número zero de la revista SenseLímitsAventura on indicava: «Les carreres per muntanya estan de moda, els mitjans de comunicació els dediquen cada vegada més atenció i això atrau molt de públic i esportistes sense experiència, amb un desconeiximent absolut de la muntanya i els seus perills».

«El perfil actual de la majoria de corredors que participa a Ultra Trails són corredors que tenen poca experiència prèvia i no té una percepció correcta d’estes proves i això ens acaba duent a situacions de risc i situacions de gravetat» (Manolo Amat)

«És important concienciar els corredors que han d’estar sensibilitzats en que existeixen problemes a la muntanya i no estem exents dels riscos. Formar-se i ser conscients dels perills» (Darío Sanmiguel)

«Les situacions més greus amb que estem trobant-nos els sanitaris a les proves de carreres de muntanya estan relacionades amb la hipotermia i la hipertermia, amb problemes de deshidratació i també amb problemes més greus que son la parada cardiorespiratoria i la mort sobtada» assenyala Darío Sanmiguel, de qui recentment també feiem referència aalgunes de les seues reflexions al respecte de les dolències cardiaques en el corredor de muntanya.

dements I

Concienciar a tots els sectors implicats

«És important concienciar els corredors que han d’estar sensibilitzats en que existeixen problemes a la muntanya i no estem exents dels riscos. Formar-se i ser conscients dels perills» reclama Sanmiguel, qui afegeix: «Hi hauria que implicar també a organitzacions, voluntaris, jutges, federacions és a dir, la responsabilitat de les carreres de muntanya no és només cosa dels corredors sino també de totes les persones vinculades en tot l’àmbit on en desenvolupen les carreres per muntanya».

Al respecte vos traslladem una reflexió que ahir via twitter ens feia arribar @Joano27. Arran de les modificacions que la pluja va provocar en alguns dels recorreguts de les proves de passat cap de setmana, com per exemple a La Marató dels Dements i el Trail del Villa, ens plantetjava la següent qüestió:

 

Captura de pantalla 2014-12-02 a la(s) 23.48.12

I vosaltres, què penseu al respecte?

Vídeo: www.atropovision.com Foto: Facebook Marató dels Dements

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jornada per a l’organització i seguretat en les carreres de muntanya | SLA - […] d’altres coses, finisher de l’Ultra Castelló Penyagolosa CSP (118 km 5439+) i deixa reflexions molt interessants sobre reptes i…

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »