Els camins del Desert

Ruta de senderisme pel Desert de les Palmes, per Salvador Blanco

100_5292

 

Tríptic PR anvers Tríptic PR reversDADES TECNIQUES

Distància: 15’8Km

Temps: 4 hores

Desnivell+: 463+ m

  

100_5302

No anem a recórrer cap sender d’arena i dunes però si entrarem en un món, encara que poblat des del neolític, on la solitud, la pau i la tranquil·litat va ser la que varen escollir els frares en el segle XVII per les seues oracions i ens varen llegar dos de les construccions més emblemàtiques del paratge: l’antic monestir, del que només queden les seues ruïnes en ser destruït per unes fortes pluges i el monestir nou, on resideixen actualment els monjos.

El seu cognom li ve donat per la presència del margalló.

Ens trobem al Desert de les Palmes i aprofitarem el PR-CV 422 que ha permès recuperar l’antic camí vell del Desert, ja documentat al segle XVIII, que unia la Pobla Tornesa amb Benicàssim.

Aquest camí havia desaparegut dels actuals mapes oficials i també de la realitat, ja que els anys d’abandó i la vegetació havien desdibuixat el traçat i es feia impossible de transitar.

100_5285Després d’un treball de recerca en la cartografia històrica, a la tecnologia GPS i la memòria de la gent més major, Joan Andreu Bellés, tècnic de senders, ha pogut identificar el traçat i gràcies als treballs de recuperació que ha dut a terme l’ajuntament de la Pobla Tornesa s’ha rehabilitat per a l’ús senderista.

El PR-CV 422 segueix dos dels principals camins que històricament han comunicat la Pobla Tornesa amb el Desert de les Palmes i també amb les poblacions veïnes de Cabanes, Benicàssim i Orpesa.

El PR-CV 422 segueix dos dels principals camins que històricament han comunicat la Pobla Tornesa amb el Desert de les Palmes i també amb les poblacions veïnes de Cabanes, Benicàssim i Orpesa

En primer lloc, el sender recupera l’històric camí vell del Desert, la via més ràpida entre la Pobla Tornesa i Benicàssim i que sens dubte va ser la ruta per la qual en el segle XVIII Antonio Joseph Cavanilles, autor de les “Observacions sobre la història natural, geografia, agricultura, població i fruits del regne de València” (1795-1797)* va utilitzar per accedir a La Pobla Tornesa des de Benicàssim. (*Podeu trobar-ho a la pàgina 52, punt 71)

Camí de les Santes

L’altre camí important, pel qual passa el sender, és el camí de les Santes, que comunica la Pobla Tornesa i Orpesa, passant pel santuari dels Santes, ja al final de Cabanes. Encara hui és nexe d’unió la senda de l’Ermita i la senda per la carena del Desert, entre el Bartolo i el coll de la Mola, amb excel·lents vistes tant cap al mar com cap a les muntanyes de les comarques de l’interior (serra de Borriol, serra d’en Galceran, Penyagolosa, etc.)

100_5296El trajecte principal del PR-CV 422 té 15.8 Km de distància i 463 m+ (556 de desnivell acumulat), que es poden recórrer en unes 4 h. A més, hi ha 2 variants que redueixen la dificultat i la distància i 2 derivacions, una que facilita l’accés des de l’àrea recreativa de l’autovia CV-10 i una altra que permet visitar la carrasca monumental de Pellicer que hi ha a pocs minuts del recorregut principal. El PR enllaça amb la via Augusta en la plaça del Portal de la Pobla Tornesa, punt de partida del mateix, i també pot connectar amb el PR-CV 397 que ix de Benicàssim i dóna la volta a les agulles de Santa Àgueda.

Parc Natural del Desert de les Palmes

Cal recordar que una gran part del recorregut del PR-CV 422 passa pel Parc Natural del Desert de les Palmes, espai protegit per la Generalitat Valenciana des de 1989, per la qual cosa s’ha intentat minimitzar al màxim l’impacte de la senyalització i es demana als caminants que respecten l’entorn i ajuden en la conservació d’aquest espai. A més l’espai natural compta amb una sèrie de monuments de notable interès com són el castell de Miravet, castell de Montornés i el castell Vell, així com l’ermita de les Santes, que ja hem anomenat, i de la Magdalena.

Al bloc “Els Camins del Desert” podràs trobar molta més informació del sender: descripció, mapes, tracks però també dades i fotografies sobre la importància històrica, ambiental, de les seues ermites i de tot allò que envolta aquest magnífic recorregut.

Gràcies per la recuperació del nostre patrimoni viari tradicional.

 

 salvador blancoSALVADOR BLANCO

Du el senderisme en els peus, en el cap i en el cor. 

Tècnic de senderisme de la FEDME i de la FEMECV. Expert en cartografia. Forma part de la EEAM i la EVAM (Escola Valenciana d’Alta Muntanya).

El trobes caminant per les muntanyes. També a www.senderosenblanco.es 

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dia europeu de la neteja al Desert de les Palmes | SLA - […] es poden fer una gran varietat de rutes i rcorreguts. Podeu trobar una interessant proposta (“Els Camins del Desert”)…
  2. Per les gorgues del riu Magre | SLA - […] http://senselimitsaventura.com/2014/12/05/els-camins-del-desert/ […]
  3. 5 Rutas de senderismo | SLA - […] Llegir més […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »