«El triatló em dóna vida»

Entrevista amb José Luis Pérez Climent nou president de la Federació de Triatló de la Comunitat Valenciana

«No he fet cap triatló, però vinc a aportar la meua experiència com a gestor»

«Formació, gestió, contacte amb els clubs i el triatlón escolar són algunes de les apostes estratègiques»

fed triatlo

 

Passat cap de setmana ha sigut la seua posada de llarg. La Gala Anual i l’Assemblea Ordinària han servit per a acabar de fer la seua presentació en societat. José Luis Pérez Climent, és el nou president de la Federació de Triatló de la Comunitat Valenciana, una de les federacions que més ha creixcut en activitats i llicències, duplicant el nombre de federats en només 5 anys. Este «gestor de l’esport», com li agrada definir-se, assumeix per tant un gran repte per a mantindre la bona faena feta per Rafael Redondo i per acabar de consolidar un esport com és el Triatló del que està enamorat. I això que mai ha fet un Triatló.

– Com ha anat el cap de setmana, bona experiència a la gala i l’assemblea, no? 

Sí, home, l’assemblea va ser molt tranquila, aprovarem el pressupost per a l’any vinent. I la gala va ser, a més, molt emotiva, perquè li ferem una xicoteta sorpresa a Rafael Redondo, un acte de comiat per agrair-li el seu treball estos anys com a president de la Federació.

– Ja el coneixeríen molts però ha tingut ara l’oportunitat de presentar-se en societat. Per a qui encara no el coneix, qui és José Luis Pérez Climent?

Arribe a la Federació de Triatló fa ara 4 anys, gràcies a Ester la cap d’oficials de la Federació. Em va proposar col.laborar donat que havia fet un màster en psicologia de l’esport i podia aporta coneiximents treballant amb els xavals al Centre de Tecnificació a Cheste per a ensenyar-los a com gestionar la pressió, els objectius… això sí, sempre amb la condició que no es fomentara l’esperit competitiu a menors de 14 anys. I abans d’això, he estat molts anys Oficial de la Marina i he treballat a l’empresa privada, a multinacionals, com a director d’àrea, d’operacions de logistica. A la Federació puc aportar els meus coneiximents com a gestor i com a psicòleg.

– No deixa de ser sorprenent que el president de la Federació de Triatló siga una persona que no haja fet mai un Triatló… 

És possible, però jo estic ací perquè sóc un gestor de l’esport. La Federació treballa amb un pressupost de 600.000 euros i hi ha que tractar de fer una gestió responsable i tractar de cobrir totes les necessitats. En tot cas, jo no mane, jo coordine. A la Federació hi ha personal amb molta experiència i molt vàlids i jo no discuteix les decisions d’oficials i de tècnics. Intente ajudar-los. El que sí que tinc és la referència de les inquietuds dels xavals. Estar amb ells treballant amb el Triatló em dóna vida i em lleva anys. Em contagien els xavals.

«Jo no mane, jo coordine. A la Federació hi ha personal amb molta experiència i molt vàlids i jo no discuteix les decisions d’oficials i de tècnics»

«Estar amb els xavals treballant amb el Triatló em dóna vida i em lleva anys»

asamblea escolarQuè li diuen els xicons?

Mira, recorde molt un xicon de 16 anys que em va dir que qui fa un Triatló s’enamora d’este esport.

Home, encara estem a temps… 

Si, però després estan les limitaciones físiques que en el meu cas no m’ho permeten. De vegades també es bo tindre conciència de les limitacions. Tinc molt de respecte per la gent que fa Triatló

Parlant dels xavals, són el futur del Triatló i crec que una aposta molt ferma en el seu pla de treball

És un dels nostres grans objectius. Continuar amb la promoció del triatló escolar. Organitzar jornades de triatló, però no només des del punt de vista esportiu sinó també amb les seues unitats didàctiques. Per exemple, a una escola de San Antonio de Benageber feren tota una jornada en què els xicons havien de fer-s’ho tot: organitzar la prova, redactar un reglament, i fins i tot tenien, després problemes de matemàtiques aplicats amb casos de triatló: calcular velocitat, distàncies… Eixa és una de les grans apostes.

Interessant…

Si, però és que hem de pensar que el boom de hui de Triatló és perque va ser una moda incipient fa uns 5 anys. Si volem consolidar-lo ha de ser amb els xavals. Ara tenim prop de 1000 llicències infantils el que ens garanteix un futur important. L’any passat pujaren un 15% i per a 2015 pugen també altre 15% el nombre de llicències infantils. Ho cuidem molt i per exemple els escolars no paguen per competir. I estem tenint bons resultats. Duem 5 anys en el pòdium del Campionat d’Espanya escolar per Autonomies i enguany aconseguirem l’or a Ayariz (Ourense)

«El boom de hui de Triatló és perque va ser una moda incipient fa uns 5 anys. Si volem consolidar-lo ha de ser amb els xavals i potenciant el triatló escolar»

«En 5 anys s’han duplicat les llicències. Eixe mateix equip que ho ha aconseguit va a continuar treballant, però a més amb una bona gestió que els permeta pensar, treballar les idees i plasmar-les en projectes concrets»

Ens falta tal volta tindre alguna figura de gran presència mediàtica

El que passa és que Javi Gómez Noya només hi ha un. Però a la Comunitat tenim gent molt bona i entre els joves gent que té una molt bona proyecció de futur com ara Roberto Sánchez Mantecón, un junior que treballa al Centre de Formació de la Universitat d’Alacant, o Javier Lluch, un cadet que ha aconseguit enguany el bronze a l’europeu Youth. També en dones amb Sharon, Andrea que les tenim al CAR de Múrcia… hi ha molts i molt bons.

Ara que feia referència al boom del Triatló, es pot mantindre el creiximent de proves i participants que estem tenint des de fa 5 anys?

Als últims 6 anys el boom del Triatló a la Comunitat Valenciana és bestial. Al 2014, nomes durant huit caps de setmana no hi ha hagut triatlons. Hem tingut 98 activitats i 18  de jocs escolars, amb caps de setmana amb 4 o 5 proves a la vegada. I per a 2015 anem camí de fer unes 120 proves. S’han duplicat les llicències i eixe mateix equip que ho ha aconseguit va a continuar treballant, però a més amb una bona gestió que els permeta pensar, treballar les idees i plasmar-les en projectes concrets.

asamblea federaciónI aplicant-ho a la pràctica?

El que volem fer a mantindre i consolidar este esport. Una de les coses que arreplega l’Horizonte 2018, el document que el.laborarem juny passat parlant amb tots els que treballen en el Triatló, és traure la Federació al carrer i que la gent sapiga quin és el treball que es fa a la federació. Estar en contacte més directe amb els clubs, organitzadors, triatletes, però també amb els pares dels xiquets perque els pogam ajudar a que els seus fills gaudisquen de l’esport. Hem editat una guia per a pares i ara també una guia alimentaria feta per una dietista.

Quins altres punts arreplega eixe Horizonte 2018 i el seu programa?

Formació i gestió. En formació volem continuar amb l’aposta que es va posar en marxa. Som l’única federació d’Espanya que donem cursos d’entrenadors i són oficials. tenim a 90 persones fent eixos cursos. El nostre repte és que cada club tinga un tècnic titulat. I quant a la gestió, més enllà de la qüestió econòmica, hem d’adaptar-nos als nous temps i a les noves condicions que marca el triatló. Adaptar els procesos per a ser més àgils i eficients. El triatló és qui està tirant de nosaltres, de les federacions, i hem de donar una resposta adient per a refermar el que s’ha aconseguit.

«Apostem per la gestió i la formació. El nostre repte és que cada club tinga un tècnic titulat. I quant a la gestió, hem d’adaptar els procesos per a ser més àgils i eficients»

«El triatló és qui està tirant de nosaltres, de les federacions, i hem de donar una resposta adient per a refermar el que s’ha aconseguit»

Hi ha algunes coses que ja funcionen molt bé, com el sistema de seguiment online de les proves federatives

Sí, sí, i anem a mantindre’l i, a més, permetre que cada triatleta puguen consultar una base de dades amb tots els seus resultats per segments per vore com evoluciona i on ha de millorar. El que hem de fer també és tardar menys i oferir la possibilitat de ser més àgils en fer totes les gestions de llicències, inscripcions, classificacions… Estem treballant també en un projecte informàtic que esperem estiga conclós per a juliol de manera que ens ajude a agilitzar tots els tràmits i que allibere temps dels treballadors de la Federació per a poder pensar millor i desenrollar el nostre pla estratègic, i ocupar-nos també d’altres tasques importants com per exemple la recerca de patrocinadors.

Parlant de patrocinadors i marques, de vegades els seus interessos no conflueixen amb els de la Federació. Ho diem perquè al 2015 hi ha dos Triatlons de Llarga Distància a la Comunitat Valenciana, organitzats per empreses privades, i es fan la mateixa setmana… 

Si, és una llàstima que vaja a donar-se esta circustància de dos Triatlons de Llarga Distància a la Comunitat Valenciana en qüestió de 8 dies, i ens haguera agradat molt des de la Federació haver fet de mediadors per evitar que es donara esta situació. Però si algú és llança a organitzar una prova d’este estil sense treballar amb el nostre comité de competició que el poguera aconsellar i coordinar calendari… però ja dic que és una llàstima, fonamentalment per ells, que veuen el mercat més reduit, i també per als triatletes que els toca triar una u altra.

Fotografies: Federació de Triatló de la Comunitat Valenciana

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. La federació de Triatló tria nou president | SLA - […] Fins ara s’ha anat funcionant amb una junta gestora que s’ha fet càrrec de la gestió de la Federació…

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »