Pobles abandonats, pobles per descobrir

Presentació a València del llibre «Pobles abandonats de la península ibèrica»

pobles abandonats 1

 

Recuperar l’encant de la vida en la natura, en armonia, en pau i en calma; al ritme i als cicles naturals. Eixe és un dels desitjos i dels anhels d’una part de la societat que mira amb nostàlgia l’epoca en què l’home vivia del que li donava la terra. Sense més preocupacions i sense més luxos. La vida, però, es va accelerar i va provocar el gigantisme de les grans urbes, i l’oblit de molts pobles que ara només són pedres i records.

pobles abandonats

De la mà d’Agustí Hernández podem fer un recorregut per 50 d’estos pobles a «Pobles abandonats de la península ibérica», llibre que s’ha presentat este dijous 18 de desembre a la Universitat Politèncica de València. «El llibre Pobles abandonats de la Península Ibèrica analitza, amb caire divulgatiu, el fenomen dels pobles abandonats als diferents territoris que formen la Península Ibèrica, i mostra alguns d’ells. També incideix en alguns pobles que després d’abandonats, ara han reviscolat, siga perquè han canviat d’ús, han sigut tornats als antics propietaris, ara s’han fet atractius, tenen un ús agrícola, o altres motius», explica Agustí Hernández a la seua plana web http://elspoblesvalenciansabandonats.blogspot.com.es

«El llibre analitza, amb caire divulgatiu, el fenomen dels pobles abandonats als diferents territoris que formen la Península Ibèrica, i mostra alguns d’ells. També incideix en alguns pobles que després d’abandonats, ara han reviscolat»

«Fets, ara, com la Guerra Civil, l’emigració rural dels anys 60 i la construcció d’embassaments i la desaparició de pobles van donar lloc a un paisatge de silenci»

Este periodista d’Alboraia ha aconseguit extendre amb èxit a tota la península el que en un primer moment va ser un interés incial pels «Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci», llibre que va editar a novembre de 2013 i que ja s’ha reeditat en diverses ocasions fins arribar als 3000 exemplar. Ara, com diem amplia horitzons més enllà de les nostres fronteres. «El llibre esdevé una proposta interessant, donat que analitza un fenomen global i alhora històric. Fets, ara, com la Guerra Civil, l’emigració rural dels anys 60 i la construcció d’embassaments i la desaparició de pobles van donar lloc a un paisatge de silenci on hui el canvi d’hàbits de vida, la revalorització de l’espai rural i una major consciència ambiental fan atractius pobles abans sense vida. Així, hui hi ha alguns pobles que tímidament comencen a viure, tot i que siga només en estiu, caps de setmana o en determinades èpoques de l’any».

pobles abandonats 2Senderisme i silenci

El llibre ha esdevingut en una interessant guia per a fer turisme o senderisme per aquells que volen caminar, gaudir de la natura i a més fer un passeig per la nostra història més recent. La HortichuelaBerfull, els nuclis històrics de Domeño i BeneixidaLas Tóvedas,Villanueva o Los Sardineros (València); PetracosTurballosLlombaiLa Roca i el nucli històric de Guardamar del Segura (Alacant), La Saranyana o Mas del Aceite (Castelló); OtalJánovas i Acín (Osca), CampoLa EstrellaParaíso Alto,La Cervera i Las Dueñas (Terol) i Belchite (Saragossa); el nucli històric deCorbera d’Ebre (Tarragona) i Montgarri (Lleida) ; PeñalcázarArganza iAldealcardo (Sòria), La Vereda i Umbralejo (Guadalajara) i Villota (Burgos);Granadilla (Càceres); Moralejo de Arriba (Múrcia); Avellaneda i Santa Maria de Cameros (la Rioja); o Alceo los Caballeros (Astúries) són alguns d’estos nuclis de població.

L’autor té oberta una plana web on la gent pot col.laborar econòmicament per poder aconseguir una millor edició del llibre, amb una maquetació més professional i mes cuidada.

Més presentacions

A més de l’acte de hui a la UPV, hi ha previstes altra sèrie de presentacions del llibre per diversos punts de la Comunitat Valenciana

– TAVERNES BLANQUES. Dijous 8 de gener. Biblioteca Pública Municipal (2n pis Centre Sociocultural la Altruista. C/Castellón, 2-1ª, fa cantó a la Plaça Ajuntament). 19.30 hores. Organtza: Biblioteca de Tavernes Blanques

– BURJASSOT. Divendres 16 de gener. Casa de Cultura de Burjassot. 19.30 hores. Organitza: Biblioteca Pública Municipal.

– VALÈNCIA. Dijous 26 de febrer. Palau de Pineda. 19.30 hores.

Més dades i fotos: http://elspoblesvalenciansabandonats.blogspot.com.es

 

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »