Any Nou a l’Aconcagua

Josep Antoni Martín Clarós prepara l’assalt al gegant de Sudamèrica

Mor l’alpinista basc Fernando Ossa que esperava el rescat a Ojos de Salado

Cerro Aconcagua Argentina

 

Un any nou diferent. Això és el que estan visquent un grup de muntanynecs de Castelló que estan estos dies a l’Argentina, a l’espera de poder fer cim a l’Aconcagua. Fins als peus del gegant d’Amèrica es desplaçaren passat 27 de desembre Josep Antoni Martín Claros (Centre Excursionista de Vila-real), Toni Gil Segarra (MiM) i Pascual Peris Mundina amb l’objectiu de poder afrontar els pròxims dies els 6956 metres d’esta gran muntanya.

Els tres es troben a hores d’ara a Plaza Francia, on passaren una nit de Cap d’Any i un dia d’Any Nou ben diferents al que és l’habitual, lluny de la família i de les comoditats de casa, per a celebrar-ho als 4000 metres d’este punt, als peus de la muntanya més alta de tota Amèrica.

Ruta normal i el vent

josep antoni martin clarosA partir d’ara els queda el procés d’aclimatar a altura. «Per aclimatar pujarem primer a Plaza Mulas i des d’allà farem el cerro Bonete» ens explica Josep Antoni Martín Clarós, que també ens explica el plantetjament que s’han fet: «Hem previst fer tres camps d’altura: Canadà (5.050 m),  Nido de Cóndores 5550m) i Berlín (5930 m). i des d’allà tractarem de fer cim i després tornar de nou a Berlín» ens explica Josep Antoni que com a muntanyenc experimentat que és afegeix: «evidentment, si l’oratge ens ho permet».

L’aclimatació i l’oratge, en este cas el vent, poden ser les principals dificultat en què es trobaran estos tres muntanyecs de Castelló que tracten de fer cim a l’Aconcagua seguint la ruta normal, una ruta que no presenta grans complicacions tècniques i que, fins i tot, en determinants moments de l’estiu que ara estan visquent es pot pujar sense fer us dels crampons ni de cordes fixes. En tot cas, acumulen experiència per afrontar les possibles dificultats, en especial Josep Antoni Martín Clarós que al 2011 va pujar els 212 3.000 del Pirineu en 39 dies.

Mor Fernando Ossa

Tot i l’aparent senzillesa d’esta ruta normal cap a l’Aconcagua l’experiència els fa ser coneixedors dels riscos de la muntanya, i més en un moment com este, on s’ha produit la mort de l’alpinista basc Fernando Ossa, segons informa www.desnivel.com. Ossa estava atrapat des de fa uns dies a 6350 m a Ojos de Salado, el volcà més alt del món. El rescat ha estat impossible ja que l’altitud i les dificultats meteorològiques impedien volar l’helicòpter i els equips a peu no han pogut arribar a temps de salvar la vida de Fernando Ossa. El seu company Paco Vicario es troba fora de perill. Tot fa indicar que el motiu de la mort de Fernando Ossa ha estat el mal d’altura que va provocar que l’alpinista basc no poguera baixar pel seu propi peu i descendir de la cota 6300 on finalment ha perdut la vida.

Els rècords i l’Speed Climbing

Estos tres catellonencs tractaran de fer cim a l’Aconcagua en un periode estival de finals de 2014 i inicis de 2015 en què esta muntanya s’ha convertit en elgran objectiu dels practicants de la nova modalitat de muntanya anomenada Speed Climbing, o el que és el mateix, tractar de pujar i baixar en el menor temps possible. Fa ara dos setmanes que Kilian Jornet haja establert un nou rècord d’ascensió i descens de l’Aconcagua, parant el crono en només 12 h i 49 minuts,  i en breu ho intentarà l’equatorià Karl Egloff que aspira a rebaixar el rècord de Kilian Jornet com ja va poder fer al Kilimanjaro. Al respecte del Speed Climbing, hi ha un cert debat de qui pensa que és una forma de menysprear la muntanya. No és el cas dels últims valencians en fer cim a l’Aconcagua, la família Pastor-Meseguer d’Alboraia. Miguel Pastor ens deixava la seua opinió al respecte abans de fer cim seguint la Ruta de los Polacos: » No crec que siga un mensypreu a la muntanya. Jo crec que la muntanya dóna joc per a tots. El que un ho faça més ràpid o lleuger no es un problema. Fa uns anys ens semblava bé aquell qui deia que pujava l’Aneto en 3 hores. Açò és el mateix però dut a l’extrem”

Fotos: www.desnivel.com / wikipedia

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »