Gegant de neu

El Penyagolosa presenta una estampa perfecta per anar a gaudir de la neu este cap de setmana

la foto-6

 

“Penyagolosa Gegant de pedra, la teua testa plena de neu…” així el descriu la placa que apareix al més alt del cim senyera de la Comunitat Valenciana. Estos dies, però, hauríem d’afegir que no només la testa, sino tota la rodalia, tots els punts d’accés del Penyagolosa estan plens de neu, de la neu que va caure a l’inici de la setmana i que vistes les temperatues previste no té pinta que vagen a despareixer en breu i deixar de donar-li un color tan especial i tan atractiu. Bona oportunitat este cap de setmana per a fer-li una visita.

Penyagolosa, hivern i neu

la foto-4Penyagolosa, hivern i neu. Una cita clàssica que no pot faltar en aquells amants del senderisme i la muntanya. Allà anem Josep Rodríguez i un servidor, a repetir experiència, esta vegada amb l’esperança que sent entre setmana i amb el fred mantingut, la neu estarà molt present i podrem gaudir-la quasi en solitari. La primera sorpresa agradable la definitiva millora de l’accés de la carretera a Vistabella. La segona, comprovar que som els primers en arribar al pàrquing previ a l’Ermitori de San Joan. La neu -present a tots els racons- està pràcticament verge.

La previsió no dóna precipitacions, però a la motxilla aliments i bona roba d’abrig, que la temperatura no arriba als 0 graus. I el cotxe encarat cara avall, per si de cas. La pista inicial ja ens adverteix que hui sí, la neu va ser una constant. Més encara quan girem per entrar al barranc de la Pegunta, eixa ombria sempre espectacular, que encara ho és més tenyida de blanc. El riuet que la travessa, per moments es gela, i a la font no cal buscar l’aigua.

La pista inicial ja ens adverteix que hui sí, la neu va ser una constant. Més encara quan girem per entrar al barranc de la Pegunta, eixa ombria sempre espectacular, que encara ho és més tenyida de blanc

El sol comença a esforçar-se per penetrar per la vegetació de la Pegunta. Esforç inútil. Tot i això la temperatura puja i anem llevant-se guants i jaqueta grossa

Més amunt, el sol comença a esforçar-se en penetrar per la vegetació de la Pegunta. Esforç inútil. Tot i això la temperatura puja i anem llevant-se guants i jaqueta grossa. En eixir a la banyadera comprovem que la neu domina tota l’esplanada. Bon senyal del que està per vindre.

Vent i sensacio tèrmica

L’ascensió al Penyagolosa entra ací a la seua segona part. Més vertical, més directa i més carregada encara a una part nord aliena al sol. Entra més vent, i i el dia va girant-se amb uns núvols que, des de la distància, amenacen neu. En guanyar altitud s’amplia la visibilitat de les muntanyes on, de moment, s’entretenen els núvols.

Arribem a la caseta i coila foto-8ncidim amb els primers valents que ja han fet cim. Les emprentes ja ens ho havien advertit. Xarraeta, salutació, intercanvi d’opinions respecte del dia, dels sol i de la neu i cap amunt. Cada vegada més gruix de neu i més blaneta. Un luxe. Caminem sense presa, girant-nos de tant en tant a vore el paisatge i llançar algunes fotos. Gaudint també de la conjunció del sol i el seu reflexe en el blanc que cobreix tota la terra.

Quasi sense adonar-nos ens avança un home, major, carregat amy piolet i cas. Se’n va cap a la canal. I de sobte ens trobem a un tio que, valent, baixa corrent del cim. Jesús li diuen, dels clubs MiM i Desert Amunt. Està preparant la Travesera de los Picos de Europa. Ja en són ganes. -2º. Nosaltres amb malles, pantaló gruix, jaqueta, botes… i ell amb uns pirates i part de les cames a l’aire. I amb el vent de cara que, com a a la baixada comprovarem, incrementa la sensació tèrmica negativa.

Un mini Mont Ventoux

Ja estem quasi dalt i el vent bufa més fort a una zona on la vegetació és inexistent. “És com un mini Mont Ventoux” em diu Josep rememorant el conegut cim francés. No li falta raó. És el nostre mont ventós. El nostre gegant. I en esta ocasió carregat de neu com feia temps que no podia gaudir-lo. Protegits del vent peguem un mos i compartim conversa amb Arturo. Ha fugit de Vila-real per complir amb una cita solitària amb el Penyagolosa. A soles ha vingut i ha soles se n’anirà després d’aconsellar-nos alternatives per a futures rutes. Prenen nota mental per a quan toque tornar a complir amb el nostre gegant de pedra, que estos dies està cobert per una immensa capa de neu.

 

 

 

Compartir aquesta notícia a

2 Comentaris

 1. Bon dia,

  són necessaris els grampons per a accedir al cim en l’estat actual?

  Salutacions

  Escriu una resposta
  • Hola Vicent, abans que res gràcies per posar-te en contacte amb nosaltres. Per anar per la ruta del barranc de la Pegunta no cal utilitzar els crampons, la neu estàprou bécom per a pujar-la amb botes de muntanya. En tot cas, per a qualsevol dubte et recomane que consultes a Persenda, tenen una tenda de lloguer de material a Vistabella i tenen informació de primera mà de l’estat de la neu. Gràcies i que ho passe bé si puges al Penyagolosa!!

   Escriu una resposta

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »