Corrent a -20º per Sibèria

Sofía García participa diumenge a la Baikal Ice Marathon a Sibèria

L’any pasat la corredora de Castelló ja va vèncer la Marathó de la Gran Muralla de Xina

Captura de pantalla 2015-02-25 a la(s) 08.20.17

 

Que com és pot córrer a -20 graus de temperatura? És una bona pregunta per a la que tindrem resposta diumenge 1 de març. Es disputa una nova edició de la Baikal Ice Marathon, en plena Sibèria i fins allà marxa la corredora de Castelló Sofía García (2xU – Tècnica). «Estic amb moltes ganes i molt contenta de viure l’experiència» ens conta Sofía a Sense Límits Aventura tot i que reconeix que còrrer en fred no és el que més li agrada. «Que va!, Jo sóc de platja i de sol i de cos moreno, jo sóc presumida no tinc ganes de córrer amb fred…, però en ser l’any passat Campiona d’Europa de Marató de Muntaya em donaren esta opció i em vaig a apuntar».

d39cfbc17fc74a626c9d70fafe58b26dDijous viatge cap a Sibèria

Ara, a poques hores d’agafar el vol cap a Irkutsk no se’n penedeix tot i que la previsió de l’oratge marca frred. «Posa que farà mínima de -20 i màxima de -6. És una experiència. No tot el món diu que sí a una prova com esta. Jo vaig on siga».

Dijous comença el viatge que, ja de per sí, és una peripècia. «Són unes 19 hores en avió. Anem a un punt que està a Rússia però és dalt de la província de Mongolia, ja a Asia. Hi ha més distància de Moscou a Irkutsk que de la que hi ha des de València a Moscou».

«Posa que farà mínima de -20 i màxima de -6. És una experiència. No tot el món diu que sí a una prova com esta. Jo vaig on siga»

«Jo sóc de platja i de sol i de cos moreno… sóc presumida no tinc ganes de córrer amb fred, i no he pogut fer molt d’entrenament específic, però vaig ambmolta il.lusió» 

Crampons en els peus

A la maleta, evidentment, molta roba d’abrig i molts consells d’altres amics que ha han participat a la Baikal Ice Marathon. «He fet una recapitulalació de material específic perquè ací no tenim este fred extrem. M’han deixat un tratje com d’esquí per a poder moure per la població, i per a córrer roba tècnica, especialment a les sabatilles que duem uns YakTrak, una mena de crampons per a poder correr per damunt del gel».

2127b42ad12e1a28a138449fd0b01224I ens explica «És una goma que te la fiques a la sola de la sabatilla i estires i l’enganxes al taló i va amb un velcro per damunt de l’empeina i a la sola du diverses espirals de fil d’aram i marca en el gel i no esbara».

Allà probarà una material que no ha tingut quasi opció de testar a casa. «Vaig un poc a cegues. Salvador Calvo o Luis Alfonso em convidaren a entrenar amb ells a Lleó o Avila, però no he tingut ganes d’anar a passar tan de fred. A més, com este hivern ha sigut duret, a Vilafamés, on visc, algun dia hem estat a -7/-8 i he eixit a entrenar amb pantaló curt. També un dia vaig anar a córrer per Conca a -5″.

Alimentació i hidratacióabac1b8d90592a88da1073f50257a456

El fred genera una sèrie de precaucions adicionals a una prova normal. A més de calfar bé, hi ha que saber que es corre de forma diferent per damunt del gel -i més amb els crampons- i també cas que neve eixa nit i toque anar xafant neu i obrint camí.

A més hi ha que vigilar molt altre factor. «L’alimentació és bàsica perquè la baixa temperatura provoca que cremes més calories de les que penses i toca menjar molta quantitat i molta caloria. Et desgastes molt perque el cos lluita per a mentindre la temperatura corporal». Toca menjar bé i també veure, tot i que semble més complicat. «El tema de la hidratració als avituallaments és més complicat perquè clar, l’aigua estarà gela i i tiren més de begudes calentes, caldo o té»

Enrere queda el vodka que algún altre any donaven de forma simbólica abans de començar la prova. «Això ho feren en les primeres edicions. Et donàven un xupito, posaves el dit i llancaves gotes als quatre punts cardinals i després te’l bevies i a córrer. Ara ho han substituit per llet». 

«L’alimentació és bàsica perquè la baixa temperatura provoca que cremes més calories de les que penses i toca menjar molta quantitat i molta caloria. Et desgastes molt perque el cos lluita per a mentindre la temperatura corporal» 

«En les primeres edicions donaven un xupito de vodka abans de començar. Banyaves un dit i llancaves gotes als quatre punts cardinals i després te’l bevies i a córrer. Ara ho han substituit per llet»

0716b032753f795ee932c1c79429f07fÉs un dels canvis en una prova com és el Baikal Ice Marathon que tot i les seues condicions extremes ha creixut any rere any. «Ara fins i tot hi ha llista d’espera, hi havia vora 600 sol.licituds». Només 180 corredors de 30 països prendran part a esta particular prova que travessa en 42 km el llac d’aigua dolça més gran del món, en una recorregut quasi sense desnivell fins arribar a la meta a Listvyanka.

«És una prova que en principi no em va molt perquè és practicament plana, molt ràpida (si no hi ha neu recent) i amb temperatures molt baixes. He estat treballant algun entrenament específic per a ser més ràpida, tampoc molt, però l’il.lusió moltes vegades ho supleix».

Il.lusió i forces no li’n falten com demostra el fet que enguany va vèncer al gener al KV Mondúber. I tampoc experiència internacional que l’any passat la va dur a guanyar la Marathó de la Gran Muralla a la Xina tot i que allà hi havia altra temperatura i molt més de desnivell.

A Sibèria espera altra vivència, i al juny una altra marató internacional com la Olympus Marathon a Grècia. I pel mig, no faltarà evidentment, la Marató i Mitja. Si engauany a la MiM li donarà fer rasca o nevar comalguan edició, Sofia García podrà fardar amb els seus companys i els amics de Vistabella. «Fred? Vosaltres no sabeu el que és el fred…»

 


  • Més dades: http://www.baikal-marathon.org 
  • Fotos: Baikal Ice Marathon / Facebook Sofía García
  • La prova té eixida al voltant de les 10:00 AM hora local d’Irkutsk (7 hores menys a Espanya) és a dir serà entre la matinada de dissabte a diumenge
Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Doctorat en maratons diferents | SLA - […] (2xU – Tècnica) es va sobreposar a les condicions extremes de la Baikal Ice Marathon, de les que ja…

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »