Organització i seguretat en el Trail

Alacant acull dissabte unes «Jornades de gestió de seguretat i organització a les carreres per muntanya»

Azorestrailrun 1

 

Amb el boom de les curses de muntanya, cada vegada hi ha més gent que hi pren part; la xifra de proves s’incrementa i també ho fa el nombre de participants. Açò obri moltes portes però també fa que les responsabilitats organitzatives siguen majors. Hi ha molta gent fent esport per la muntanya al mateix temps i les implicacions en matèria d’organització i seguretat són cada vegada més grans.

Per tal d’afrontar amb més garanties tot el procés que suposa la realització d’una carrera de muntanya, dissabte 13 de juny té lloc a Alacant la «Jornada de gestió d’activitats en la natura. Carreres de muntanya: seguretat i organització». L’esdeveniment està organitzat pel Centre de Tecnificació d’Alacant dins del calendari de formació continua de l’Escola Valenciana de l’Esport. El coordinador és José Ignacio Amat, Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, director de l’Escola Valenciana d’Alta Muntanya i membre del recentment creat Comité Nacional de Seguretat en Muntanya.

L’atleta i la salut

En una primera ponència, s’avaluaran els factors de risc fisiològic i cardiovasculars específics dels corredors de muntanya. L’encarregat d’oferir esta ponència és Darío Sanmiguel, metge cardiòleg de l’Hospital General de València, corredor de carreres de muntanya i també col·laborador de Sense Límits Aventura. És, entre d’altres coses, finisher de l’Ultra Castelló Penyagolosa CSP (118 km 5439+) i deixa reflexions molt interessants sobre reptes i riscos dels corredors de muntanya, tant a nivell físic, tècnic com psicològic. La seua ponència tindrà com a títol «Factors de risc del corredor per muntanya en proves de mitjà i llarg recorregut».

La seguretat i els reptes organitzatius

Posteriorment, se celebrarà una taulà rodona on s’analitzarà la seguretat del corredor durant una competició i s’avaluaran també les complexitats organitzatives. S’abordaran estes qüestions des del punt de vista dels competidors i organitzadors professionals però també dels amateurs.

Els participants en esta taula representen els diferents elements implicats en una cursa de muntanya. Hi prendran part Kiko Hernández Pardo, gerent de l’empresa Quince Cumbres, especialitzada en trails, i també Miguel Ángel Soliveres, voluntari que participa en l’organització de curses com la Perimetral de Benissa.

Segons ens explica José Ignacio Amat, l’objectiu és tindre esta doble visió «perquè cadascú d’ells entendrà la seguretat i el que representa des d’una manera. No és el mateix un professional que viu d’això que un voluntari que ho fa per plaer. Es treballa de manera diferent».

Xarrada amb Sebas Sánchez

sebas perimetral

Sebas Sánchez a la Perimetral

En esta mateixa línia s’ha plantejat la participació de dos corredors que viuen la muntanya d’una manera distinta. Per una banda tenim Sebas Sánchez, corredor d’elit amb competicions per tot el món a les seues esquenes i que ha sigut integrant de la selecció espanyola. Per altra banda, també formarà part d’esta taula rodona José Manuel Doménech, corredor aficionat.

El col·loqui estarà coordinat per Manuel Amat, exseleccionador nacional i director del área de carreres de muntanya de la FEMECV. L’objectiu és que les ponències servisquen com a punt de partida d’un debat on hi puguen participar tots els interessats entre el públic.

S’espera la participació d’unes 60 persones. Els perfils seran diversos, des de corredors fins organitzadors passant per alumnes universitaris de Ciències de l’Esport. Segons ha explicat José Ignacio Amat, es tracta d’una iniciativa pionera. Esperem que els vaja bé i tinga continuïtat.

 

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »