Un nadador sense fronteres

L’alacantí Jorge Crivillés viatja a Califòrnia per completar la travessia de Santa Catalina

manxa

Jorge Crivillés durant la travessia del Canal de la Mànega

L’illa de Santa Catalina està situada a l’estat nord-americà de Califòrnia. Els europeus hi posaren peu per primera vegada en el segle XVI. Va estar primer poblada per indígenes i, anys després, va quedar pràcticament sols  habitada per ramaders. Esta emblemàtica illa és la destinació que ha triat Jorge Crivillés per a completar el seu últim repte dilluns 13 de juliol: nadar des de l’illa fins la costa de Los Ángeles.

Un dels canals més durs del món

El de Santa Catalina és un dels canals més exigents del món per a creuar-lo nadant. En línia recta la distància és de 21 milles (33 quilòmetres), però amb el desplaçament provocat pels corrents Crivillés haurà de nadar al voltant de 45 quilòmetres. Tot i estar a Califòrnia, la temperatura de l’aigua és baixa i se situa al voltant dels 15 graus, la qual cosa dificulta encara més l’esforç físic. Jorge nadarà sense cap protecció especial, més enllà del banyador, barret de bany i ulleres.

A banda dels corrents, és freqüents trobar-se amb meduses i fins i tot taurons. El nadador comptarà amb un vaixell de suport i un kajaker que es desplaçarà al seu costat durant tot el recorregut. Segons els càlculs del seu equip, Jorge invertirà al voltant de 10 hores en completar la travessia.

La triple corona

Manhatan

Nadant a Manhattan

La travessia de Catalina té un significat especial: amb ella Jorge Crivillés obtindrà la Triple Corona, o el que és el mateix, haurà completat nadant tres de les travessies més dures i emblemàtiques en aigües obertes: la del Canal de la Mànega, rodejar l’Illa de Manhattan i ara Santa Catalina. La prova europea la va completar l’agost de 2012, unint les costes anglesa i francesa. Els quilòmetres reals recorreguts en van ser uns 45, en els quals va invertir quasi 15 hores.  A Manhattan va haver de nadar més de 50 quilòmetres per donar-li la volta a l’epicentre de la ciutat de Nova York. Ho va fer en el si de la Manhattan Island Marathon Swim 2014 juntament a uns altres 22 nadadors i va emprar 9 hores i 17 minuts en completar el recorregut.

Ara, 3 anys després de la primera prova, Jorge està a punt de completar la triple corona. Serà el primer alacantí i segon nadador de la Comunitat Valenciana que ho aconsegueix. Sols 3 nadadors espanyols ho tenen en el seu palmarés. L’esdeveniment és podrà seguir a través de la seua pàgina web jorgecrivilles.es

Un nadador quasi novell i solidari

Amb el currículum que té, costa creure que Jorge començara a nadar fa solament 6 anys. Ho va fer per problemes d’esquena i seguint el consell d’un metge amic seu. Segons explica, «al poc de temps de començar a nadar en piscina vaig trobar un grup de gent que feia travessies». Això li va cridar poderosament l’atenció i va despertar la seua passió per els reptes de llarga distància. Cinc mesos després va completar la seua primera travessia a Pinedo, de 2000 metres. Per si tenia cap dubte, açò el va enganxar definitivament. «Quan vaig acabar vaig pensar que les aigües obertes eren per a mi«, recorda.

Any i mig després, juntament amb 8 persones més, creuaren l’Estret de Gibraltar en favor de l’AEAL, l’Associació Española d’Afectats per Limfoma, Mieloma i Leucèmia. Aquest és altre dels elements fonamentals per a Jorge: el vessant solidari que sempre tenen la majoria dels seus reptes. També el repte californià es fa en benefici d’AEAL.

En el seu currículum també figura la Travessia de la Santa Faç (9 km) en 2011, 2012 i 2014. . La travessia a relleus del Cap de la Nau-Platja del Postiguet (65 km), la travessia Cabrera-Palma de Mallorca (25 km) l’agost de 2011, Tabarca-Alacant (21,5 km) o les 12 hores ininterrompudes contra el Càncer celebrades en febrer d’aquest any a Gandia.

La preparació i el factor Serrana

portada

.

Com a entrenament per a l’aventura californiana enguany l’activitat de Jorge ha sigut intensa. Fa unes setmanes va completar la Travessia Santurce-Bilbao de 13,5 quilòmetres i a mitjans de juny va participar en el Menorca Marathon Swim, nadant un total de 25 quilòmetres.

Jorge està entrenat per la nadadora uruguaiana Serrana Fernández, que compta amb dos participacions en Jocs Olímpics, Sidney 2000 i Atenes 2004.  Segons explica, la preparació per a una prova d’aquestes característiques no és fàcil. «Primer, l’esportista ha de ser conscient de l’envergadura de l’objectiu. Si vol fer una cosa gran, l’entrenament ha de ser gran igualment», apunta. De la mateixa manera, Serrana destaca que juntament amb la condició física va la fortalesa mental, «que t’ajuda a continuar quan el teu cos diu no».

En l’últim cicle d’entrenament el pic més alt va aplegar a 60 quilòmetres setmanals, o el que és el mateix, entre 3 i 5 hores al dia entre entrenaments a l’aigua i fora. L’entrenadora uruguaiana defineix al seu pupil com «cabut; tot el que es proposa ho aconegueix. Molt fort mentalment i valent, amb esperit de sacrifici. Molt solidari». Prompte ho comprobaran a Califòrnia.

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Un reto mayúsculo en Hawaii | SLA - […] estará este mes de agosto el alicantino Jorge Crivillés, que entre el 15 y el 21 de agosto tratará…
  2. Un pioner a Hawai | SLA - […] Un nadador sense fronteres […]
  3. Triple repte en aigües obertes | Sense Límits Aventura - […] Un nadador sense fronteres […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »