Lisboa-València: prova superada

El valencià Mario Bou culmina els 1.000 quilòmetres de repte solidari unint la capital portuguesa i València en bici 

«Sobre el paper pareixia una cosa més fàcil del que realment va ser. Pensàvem que el desnivell ens afectaria menys«

11707787_10203958359111970_1147261746197440414_n

El desafiament era ambiciós i els objectius nobles -donar suport a l‘associació ACTAYS que lluita contra les malalties rares-i el ciclista de Guadassuar Mario Bou ho va aconseguir no sense esforç. Mil quilòmetres amb temperatures extremes i vora 60 hores entre l’eixida i l’aplegada.

Les sorpreses del terreny

11214359_10203947373197329_7961580937442439072_n

Lisboa, quilòmetre zero

La idea inicial era haver-ho fet sense parar, però les altes temperatures patides en els primers dies de juliol ho desaconsellaren. A més, Mario i el seu equip es trobaren un trajecte més dur del que s’havien imaginat en els plans inicials. «L’anada a Lisboa la férem, menys o més, per on transcorreria el dia després el repte. Un terreny molt dur ens esperava, amb una zona central que va ser terrible«, recorda.

Les primeres pedalades

L’aventura començava divendres 3 de juliol ben matí. «El cos va començar molt bé, amb moltes ganes, però des de primera hora les carreteres estaven en molt mal estat. Hi havia trams que semblava que fèiem ciclocross», comenta Mario. La ruta seguia la carretera N4, i segons Mario l’experiència li va servir per prendre consciència d’estar passant per un país colpejat per a crisi. «M’impactà molt els pobles. Totes les cases tenien criant animals i cultivant verdures, llegums i fruits per menjar. La maquinària estava vella i rovellada. No veiérem una sola bici en els 190 km que estiguérem a Portugal«.

La canícula espanyola

L’entrada a Espanya va rebre a Mario amb un tràfic més intens i una calor insuportable. 43º a l’ombra que, amb 350 quilòmetres ja a les cames, aconsellaven fer el primer descans llarg.  Unes hores de repòs i dissabte, a les 4 del matí, començava la segona etapa. Era la més dura del recorregut; 370 quilòmetres dels quals el primer tram era el més exigent, per això decidiren fer-lo de nit. Així i tot, no va ser ni molt menys un passeig. «El cos estava recuperat però el terreny va ser molt dur fins Ciudad Real. Hi havia un fort vent en contra que feia que avançàrem més lentament del que esperàvem».

….i aplegà l’infern

11242204_10203955945211624_606538434344970613_o

El vent i la calor complicaren encara més el repte

Les hores centrals de dissabte van ser amb molta diferència les més dures. «A partir de Ciudad Real va ser un infern. Més de 43º i vent en contra. Semblava que tinguera un secador davant. Cap ombra ni cap arbre«. Per fer-nos una idea, Mario bevia durant aquest tram vora un litre de líquid cada 15 minuts i els bidons amb gel no duraven frescs ni 10 minuts. «La zona de la Solana, Alhambra i Ruidera portaren el meu cos al límit», recorda Mario.

A partir de les Llacunes de Ruidera el fortíssim vent lateral es va convertir en un nou maldecap, fins al punt que Mario va sospesar seriosament baixar de la bicicleta. «Patia per la meua integritat física, i açò no m’agrada gens. Una cosa és esforçar-se i altra és jugar-te-la». Al capdavall, avançaren els segon descans uns 30 quilòmetres i en comptes d’aturar-se a Albacete ho feren al poble de Barrax.

Etapa final cap a València

El diumenge a les 5 del matí començava l’etapa final; per davant, 230 quilòmetres fins aplegar a València. De bon matí el vent prenia protagonisme novament i el terreny pla i recte incrementava la sensació d’impotència davant la força de les ràfegues. La distància acumulada i la deshidratació brutal patida en les hores prèvies feren que Mario no fora capaç quasi ni de menjar-se un sandvitx ni assimilar gels o barretes.  Així i tot, les sensacions no eren males i la motivació per completar el repte feren la resta.

Una vegada aplegaren a Aiora, el paisatge canviava i per primera vegada en moltes hores els pins i algunes zones d’ombra acompanyaven Mario. A Énguera l’esperaven el seu germà, la seua dona i la seua neboda: era l’empenta moral definitiva per afrontar la part final.

La xiqueta África i la solidaritat de Mario

11061290_993348874028968_8278378173535985343_o

Una bonica iniciativa solidària

La següent parada va ser Algemesí, poble d’África, una xiqueta que pateix una malaltia rara i per la qual Mario va decidir fer esta aventura ciclista. Amb ella estava Sergio, un xiquet de Puertollano amb la mateixa malaltia que África i que s’havia desplaçat fins Algemesí per rebre’l. «Em va fer molta ilusió poder compartir aquesta alegria amb la família i amb els xiquets. Tot un esforç per ells i per donar a conèixer la seua Associació i malaltia», destaca Mario. Durant tot el mes de juliol continuarà activa la campanya de donacions. Tota ajuda es poca.

Des d’aquest punt, ja sols quedava la recta final fins aplegar a la Ciutat de les Arts i les Ciències de València i el repte estava aconseguit: recórrer la península ibèrica de banda a banda.  El balanç és molt positiu, explica Mario, que destaca que el cos  li va respondre «a les mil meravelles«, i és marca com a repte futur repetir experiència però completar tot el trajecte sense parades. 

El repte en xifres

En total, van passar vora 58 hores des que Mario comença a pedalejar fins que posà peu a València. El temps efectiu damunt la bicicleta van ser 35 hores amb una velocitat mitjana de 26 km/h. La temperatura màxima superà es 43 graus i la mitjana es va situar en els 28. Una experiència dura però satisfactòria. Estarem atents per al següent repte.

11717486_993349020695620_6191980328144335658_o

Prova superada!

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Un gran reto… sin salir de casa | SLA - […] es otro de los ultra ciclistas de la Comunidad Valenciana. Como Mario Bou o Carles Nebot. Siempre pensando en…
  2. Un Everest en la bicicleta | SLA - […] Lisboa-València: prova superada […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »