Valencians en la cova més difícil del món

Un grup d’espeleòlegs valencians forma part del projecte «17 picos, 17 simas» que es troba ara al Cerro del Cuevón, la cavitat més profunda d’Espanya 

nando

 

El projecte «17 picos, 17 simas» està coordinat per Carlos Flores i du dos anys en marxa. L’objectiu és instal·lar sensors en les cavitats més profundes de totes les comunitats autònomes. Amb eixa informació els geòlegs poden obtindre dades valuoses per a, per exemple, saber més sobre els terratrèmols.

L’expedició es troba ara en el seu punt més complicat: el Cerro del Cuevón, als Pics d’Europa asturians, on fa 10 anys que no baixa ningú. Un valencià, Nando Piera, acaba de tornar i un altre, Bernat Escrivà, inicia hui el seu descens.  A banda dels avencs, el projecte també implica l’ascensió als pics més alts de cada autonomia. Una vegada conclòs, s’editarà un llibre-guia.

La cova més temible del món

Raul

Carlos Flores durant el descens

El Cerro del Cuevón aplega als 1.589 metres de profunditat. Això la converteix en la cavitat més profunda d’Espanya i la sisena de tot el món. A banda de la profunditat, és tracta de la cova amb més complexitat tècnica, segons expliquen els experts. Nando Piera acaba de completar la primera fase del descens, on han instal·lat una espècie de campament base, pous i les escalades. Segons ha explicat, «era un dels punts crítics perquè un altre equip puga treballar una altra zona de la cova».

La profunditat i dificultat de l’expedició fa que s’haja d’afrontar a l’estil d’una ascensió d’alta muntanya. Per aplegar al fons, cal instal·lar 3 zones de campament interior. Completar el descens ocupa al menys 3 dies. El grup que inicia els treballs hui descendirà fins els 600 metres i ja en setembre l’expedició final culminarà la baixada fins els vora 1.6000 metres de profunditat amb què compta està cova asturiana.

Segons el testimoni de Nando Piera, la dificultat d’esta cova es deu a molts factors. Primer, perquè la boca està a 2.020 metres d’altitud, i cal caminar unes cinc hores per aplegar a l’entrada. Açò complica enormement qualsevol operació de rescat que poguera ser necessària, per això se la considera tan arriscada. A més, la temperatura està al voltant dels 4 graus i la humitat relativa supera el 90%. En algun dels trams més estrets -i de gran dificultat tècnica- poden rebre aigua si plou amb força. El risc d’hipotèrmia és, per tant, gran.

cova

L’aproximació a la cova és molt dura

El projecte científic

A banda de la part esportiva, l’expedció «17 picos, 17 simas» té una gran importància científica. El coordinador en aquest àmbit és Raúl Pérez, geòleg de l’IMGE, l’Institut Miner i Geològic d’Espanya, que està adscrit al Ministeri d’Economia i Competitivitat. De les coves poden obtindre, per exemple, informació tèrmica que, comparada entre zones d’alt i baix risc sísmic, pot donar una informació molt valuosa sobre els terratrèmols. El projecte està quasi completat. Queden un parell de cavitats més i els 34 pics i coves quedaran coberts. Nando Piera ha pres part en pràcticament totes les expedicions i també hi ha participat un altre valencià, Daniel Llorach. 

Les dificultats dels patrocinis

els dos

Nando Piera i Carlos Flores

Els espeleòlegs i muntanyencs que participen en aquest projecte ho han de fer en el seu temps lliure i sufragant ells quasi la totalitat de les despeses. En aquest sentit, Nando Piera, de Tavernes de la Valldigna, ha explicat que l’any passat comptava amb un xicotet patrocini de la Mancomunitat de la Valldigna i no li vindria malament poder obtindre més fons per part d’aquesta o altres entitats.

De la mateixa manera, seria benvinguda qualsevol contribució de material per part d’empreses del sector que puguen aportar. Per fer-se una idea, sols al Cerro del Cuevón calen 2.500 metres de corda i 300 mosquetons.  800 quilos de material en total. Estarem pendents en setembre quan completen el descens als quasi 1.600 metres de profunditat.


Més informació:

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

2 Comentaris

  1. Nabdo, estàs fet un campeó. I a més, és interessant el projecte científic associat a l’aventura. Enhorabona.

    Escriu una resposta

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vila-real celebra el Congrés de Muntanya | SLA - […] La xarrada, ja a partir de les 19:00, l’0ferirà Carlos Flores i tracta d’una activitat que des de Sense…

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »