De València al Pic Lenin

Una expedició valenciana corona el pic de 7.134 metres, un dels més alts de l’antiga U.R.S.S

4800 m.

El Kirguizistan és un país de cinc milions i mig d’habitants situat a l’Àsia Central. El seu mil·lenari poble ha sigut tradicionalment de nòmades, i per les seues terres passava un via comercial que va canviar la fesomia del món: la ruta de la seda. El país conserva alguns vestigis de la seua etapa soviètica, entre ells el nom del seu pic més alt: el Pic Lenin, que un grup de muntanyencs valencians acaba de coronar.

Fer cim a pesar de l’oratge i les malalties

El grup que es preparava per coronar el Pic Lenin era de 13 muntanyencs, tot i que foren 4 els qui feren cim el passat 25 de juliol: Joanma Romero, Carlos Tudela, Asunción Vives i Raul Almonacid.

Joanma Romero, del Col·lectiu d’Amics Muntanyencs d’Algemesí (CAMA), comparteix amb nosaltres la duresa de l’expedició. Ja va fer un intent frustrat en 2012, que ara ha compensat per complet. N’eren 13, però es trobaren amb «gastroenteritis, febres, herpes labials i fins i tot un membre de grup va haver de ser infiltrat per un pinçament nerviós a l’esquena».

Açò i l’altre enemic que es van trobar, el mal oratge, va minvar el grup. «Costa fer-li front», explica Joanma, que reconeix que és dur no deixar-se vèncer pel desànim i trobar forces de voluntat quan cal fer front a les condicions meteorològiques.

Les complicacions tècniques 

Escletxes

Les escletxes els feren companyia durant bona part del trajecte

Ascendir a una muntanya per damunt dels 7.000 metres és ja d’una gran dificultat. Si, a més, et trobes males condicions meteorològiques i has de travessar trams amb allaus i escletxes la cosa és complica encara més.

L’expedició va afrontar aquestes dificultats en el seu intent de coronar. «A nivell de muntanya la ruta presentava un tram força perillós«, explica Joanma. «Entre el campament base avançat fins el camp 1, a 5.300 metres, hi ha una gran quantitat d’escletxes obertes i d’una gran profunditat«.

Es tracta d’un glacial que cal creuar encordats i molt pendents dels allaus que feien modificar el traçat a seguir.

Una missió de 14 dies

L’expedició va partir el 9 de juliol. Diumenge dia 12 aplegaren al camp base Ashik Task i 14 dies desprès completaren l’atac al cim. Un reduït grup decidí accelerar l’aclimatació amb l’ascensió al Pic Petrovsky, de 4.815 metres.

Al capdavall, l’equip va trobar tots aquests dies junts molt satisfactoris. Segons ens conta Joanma Romero, «ha sigut una convivència fantàstica. Hi ha hagut temps de conèixer tots els membres de l’expedició». La coordinació ha sigut bona en els «treballs de condicionament dels campaments superiors i també en la realització de la pel·lícula« que estan preparant. El mal oratge feia que les tertúlies foren habituals.

El grup va gaudir d'un molt bon amient

El grup va gaudir d’un molt bon ambient

El cim

La ruta que escolliren inicialment per pujar el pic era la via Chernukha, que recorre l’esperó de les roques Lipkin. Tanmateix, el tram estava molt perillós per la gran quantitat d’allaus que el sacsejaven. Finalment la ruta escollida fou l’aresta nord-est o ruta Razdelnaya.

Joanma recorda els moments previs a l’ascensió final. «Estar preparant la nit de l’atac, just en l’instant en què s’obri el doble sostre de la tenda és quasi un moment de gratitud per poder comptar amb eixa oportunitat». Els nervis acompanyaven l’expedició. Dos dels alpinistes que intentaren l’atac, Javier Llinares i Toni Fuster, van haver de tornar-se’n quan travessaven la llarga aresta camí del cim. «La primera persona que va assolir el cim entre la boira va ser Raul, en total solitud. Una hora després ens vam fondre en abraçades als peus del monument a Lenin Carlos, Asun i jo».

Ruta normal Lenin

Panoràmica de l’ascensió

La primera part de la feina estava feta. Ara quedava la segona i més important: tornar sans i estalvis. L’expedició feu cim una mica tard i des del camp base estaven un poc preocupats. «Ens férem les corresponents fotos de record i no poguérem gaudir d’unes meravelloses vistes. Tot va ser molt ràpid abans de tornar a introduir-se de nou dins del gran mar de núvols que ens esperava al camí de baixada», explica Joanma.

El d’Algemesí comença ara ser conscient de la fita aconseguida. «Sol passar tant si has fet cim com si no que tens ganes de plegar els ‘trastos’ i tirar el més prompte possible cap a casa. De vegades, si estàs molt cansat, ni en el cim tens dos llagrimetes d’emoció: sols penses en baixar».

La gènesi del projecte

El moment més gratificant: el cim

El cim, amb l’efígie de Lenin enmig

La idea de l’expedició va sorgir com tantes grans decisions i bogeries: al voltant d’una taula durant un àpat. Se celebrava un cicle de xarrades sobre la història del muntanyisme valencià, organitzades pel vint aniversari del CAMA.

Un dels ponents era Javier Botella de Maglia, «persona que no necessita cap tipus de presentació, reconegut tant alpinísticament com per la seua gran aportació pels estudis mèdics-científics sobre la hipòxia, entre d’altres», destaca Joanma. Desprès de la xarrada va vindre el sopar i entre plat i plat va eixir la idea. «Em vaig sentir totalment temptat«, diu Joanma, que volia llevar-se eixa «espina que es va quedar travessada l’any 2012» amb un equip de luxe i per una ruta nova.

El «no» no era una opció. La planificació va ser d’urgència perquè aquest sopar decisiu es va celebrar dos setmanes abans de la data en què finalment partiren. Un mes desprès acompanyaven Lenin a 7.134 metres d’altitud.

 

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. D’Algemesí al Cho Oyu | SLA - […] De València al Pic Lenin […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »