Unint la Mediterrània en bici

La ruta EuroVelo 8 recorre 11 països banyats per la Mediterrània al llarg de 6.000 km

image1

 

Els països situats a la ribera de la mar mediterrània comparteixen moltes coses. Comparteixen història i trets culturals. El projecte EuroVelo , finançat per la Unió Europea, ha dissenyat esta i altres 13 llargues rutes, que aposten per la promoció turística dels països europeus i el seu patrimoni.

De Cadis a Xipre

La ruta EuroVelo 8 comença a Cadis, on la Mediterrània s’ajunta amb l’Atlàntic. Des d’allà s’inicia un trajecte que recorrerà 5.888 quilòmetres i que passarà, com no podia ser d’una altra manera, per la Comunitat Valenciana. França, Mònaco, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, Montenegro, Albània, Grècia i finalment Xipre completen el traçat.

Xipre marca el final de la ruta

Xipre marca el final de la ruta

De cada país i cada ciutat que es travessa, la ruta destaca el patrimoni artístic i religiós, la gastronomia, els llocs patrimoni de la Humanitat reconeguts per la Unesco i també el llegat marítim.

Les etapes valencianes

La ruta està estructurada en 13 travessies diferents, amb les dos primeres passant per territori valencià. La primera, que va des de Cadis a Elx, on es posa èmfasi en l’herència de l’etapa islàmica amb construccions com l‘Alhambra o l’Alcazaba, a Almeria.

La segona etapa és la que més temps transcorre per terres valencianes: uneix Elx amb Barcelona. Les rutes segueixen en paral·lel la línia de la costa però per zones més bé interiors.

Patrimoni Europeu

Trobem fins a 23 indrets reconeguts per la Unesco. Des de la mencionada Alhambra o el Palmeral d’Elx, passant pel delta del Po, Dubrobnik, l’assentament Neolític de Choirokoitia, a Xipre, o les fortificacions de Vauban, a França.

bandeau_poibandeau

Fortificacions de Vauban, a França

Quant al patrimoni natural, la ruta passa per zones d’alt valor com el Delta de l’Ebre, el Parc Marítim dels Alps, els camps de lavanda a la Provença francesa o les salines de Secovlje, a Eslovènia.

El patrimoni marítim és altre dels elements destacats de la ruta. En els quasi 6.000 quilòmetres de ruta habiten més de 700 espècies de peixos, i també hi trobem altres singularitats de la natura, com el pelicà dàlmata, o de l’enginyeria, com el Canal de Corint, que va ser planificat inicialment per l’emperador romà Neró a l’any 67.

14 rutes diferents

L’EuroVelo 8 és sols una de les 14 rutes que recorren el continent Europeu de nord a sud i d’est a oest. Trobem la ruta Atàntica, per exemple, que parteix de Portugal i aplega fins als fiords noruecs. Amb un important rerefons històric s’ha dissenyat la ruta dels pelegrins, que té en el Camí de Sant Jaume un dels seus més potents atractius.

bandeau_poibandeau (1)

Les portes de ferro, al Danubi.

La història més recent també té cabuda amb la ruta del Teló d’Acer que reconstrueix la frontera que fins fa no massa dividia els països aliats al bloc soviètic amb les potències occidentals.

Una bona oportunitat per als aficionats a la bicicleta de recórrer Europa d’una manera diferent, i plena d’història.


 

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »