Rutes Blaves: senderisme fluvial a València

Un llibre recopila 22 rutes per senders fluvials a la província de València

 

Sembla una obvietat però no per això és menys important: l’aigua és fonamental. És fonamental per a la vida, per al desenvolupament d’una determinada zona i també ho pot ser des d’una perspectiva més lúdica. Amb esta filosofia Salvador Blanco –col.laborador de SenseLímitsAventura- i Carlos Ferris han publicat el llibre “Rutas Azules: paseos por los paisajes del agua de la provincia de Valencia”, editat per Prames.

Una història marcada per l’aigua

La història valenciana no s’entendria sense la influència dels nostres rius i la nostra mar. Segons detallen el autors al llibre, “la història i els paisatges de la Comunitat Valenciana tenen una relació molt directa amb l’aigua i la manera de controlar-la per a diferents usos”. Parlem de canalitzacions de rius o barrancs i també marjals i l’adequació dels horts. Amb el Tribunal de les Aigües trobem un clar exemple de com la correcta gestió de l’aigua té un paper cabdal per als valencians des de fa segles.

A partir d’este reconeixement de l’aigua i les seues infraestructures com a element fonamental i indispensable els autors dissenyen 22 rutes senderistes “blaves” que recorren la província de València.CIMG1199

L’aigua per fomentar la recuperació de l’entorn

Així les coses, l’aigua també pot erigir-se en un element d’oci. Els autors aposten per la recuperació dels camins riberencs per configurar rutes eco-turístiques que ajuden a valorar millor, tant els autòctons com els turistes, els nostres rius i zones humides.

Els autors posen l’èmfasi en què per poder traure un partit turístic de l’aigua i el seu entorn és necessari que siga gestionat de manera “verda” i amb un impacte ambiental reduït. “És un moment crucial —expliquen— per a promoure entre tots els agents que hi intervenen un turisme ecològic, respectuós i sostenible“.

Les rutes

Les 22 rutes recollides pels autors se situen al llarg i ample de la província de València. Hi trobem espais com el Pou Clar d’Ontinyent, regat pel riu Clarià, o la Marjal de Gandia. El Túria també té un paper destacat amb 4 rutes diferents que passen per Riba-roja, Pedralba, Benaixeve o Loriguilla.

cerrao 1

Paisatge fluvial a Sot de Chera

Sot de Chera, la Cova Negra, el Cabriol o l’Assut de Sueca són altres dels camins destacat en aquest llibre.

Un problema d’abast global

CIMG1096

.

“Rutas Azules” no fa solament una proposta d’oci o conservació a nivell local; la conscienciació de l’aigua com a un bé universal també está molt present.  Al llibre s’explica que una de cada tres persones al món viu a països amb escasesa d’aigua. Les previsions, a més, són pessimistes: s’espera que per a 2030 esta xifra puge fins el 50%.  Segons les Nacions Unides, uns 1.000 milions de persones no tenen accès a l’aigua potable.

Totes aquestes dades impactants ens poden servir per prendre consciència de la importància que té un correcte ús i gestió dels nostres recursos hídrics. Com ho defineixen Salvador Blanco i Carlos Ferris, “la gestió sostenible d’aquest recurs natural és un desafiament d’ordre social, econòmic i ambiental, però sobretot de naturalesa ètica“.

 

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Per les gorgues del riu Magre | SLA - […] […]
  2. Senderisme fluvial a Castelló | SLA - […] Rutes Blaves: senderisme fluvial a València […]
  3. Senderisme a l’estiu | Sense Límits Aventura - […] Rutes Blaves: senderisme fluvial a València […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »