«Que no torne a passar»

Avant la iniciativa de Jorge Membrado perquè es signe un acord de col.laboració de rescat entre Espanya i el Marroc

Les federacions de Muntanya i Espeleologia aproven la proposta i ara el procés continua a Madrid 

marroc«El que no vull és que quan torne a pasar alguna cosa eixa sensació de no poder fer res». Que no torne a passar. Eixa és la idea en que el muntanyer i espeleòleg de Morella Jorge Membrado va plantetjar la seua proposta perquè es signe un acord de col.laboració en rescats entre Marroc i Espanya.

Que no torne a passar una situació com la que visquerem passat març on un accident de muntanya acabà amb la mort de dos muntanyers espanyols al Marroc, Gustavo Virues i José Antonio Martínez, un d’ell de forma immediata i l’altre despres d’un rescat que es va dilatar molt en el temps i acabà derivant en la seua mort.

2000 espanyols al Marroc

«Este estiu vora 2000 espanyols estan fent activitat al Marroc. En qualsevol moment pot haver altra volta un problema» explica Jorge Membrado, col.laborador de Sense Límits Aventura, i un dels majors experts en seguretat a la muntanya que tenim a la Comunitat Valenciana i a tota Espanya, de fet l’any passat va participar en l’equip de rescat de Cecilio López al Perú.

Al poc d’ocòrrer l’accident al Marroc es va plantetjar com poder ajudar per evitar que es torne a repetir una situació com esta i va llançar una proposta perquè s’arribara a un acord de col.laboració al màxim nivell quant als rescats de muntanya entre Espanya i el Marroc.

asemblea EspeleoAprovada per FEMECV i EspeleoCV

Eixa proposta ja ha donat el seus primers pasos i ha estat aprovada per unanimintat a les assemblees de la FEMECV i recentment per la Federació d’Espeleologia de la Comunitat Valenciana. «Ara eixa proposta ha d’anar a Madrid, i a l’estar aprovada en assemblea, independentment de qui estiga de president s’ha de traslladar als màxims responsables a nivell estatal, al Consejo Superior del Deporte, perquè ho traslladen al Ministeri d’Afers Extrangers i es puga clarificar eixa necessitat de col.laboració en temes de rescat entre Espanya i el Marroc».

Cursos i molt més

Una col.laboració que va molt més enllà dels moments puntuals en què es puga produir un accident i es demane ajuda des de Marroc. «Hi ha un problema de falta de formació i de material en molts països. Nosaltres aniriem a donar-los cursos de rescat per a ensenyar-los les tècniques que han de seguir-se, cursos debades, com els que ja hem fet en altres molt paísos de Sudamèrica. A més, els atorguem part del material de rescat que ací ja no fem servir però que és més avançat que el que ells tenen».

Amb els cursos s’incrementaria la capacitat de resposta dels equips de rescat del Marroc, se’ls dotaria de coneiximents i de material i a més s’estableix un altre intangible que també facilitat i molt les tasques de rescat. «Com que ja hi ha un contacte, i un feeling dels dies que hem passats junts, ja és més fàcil trencar eixe mur de la col.laboracó externa, és més fàcil que tiren mà de nosaltres. S’incrementa la coordinació i tot pot servir per a reduir el temps de reacció en un rescat de muntanya al Marroc».

No podem evitar al 100% els accidents de muntanya, el que si podem treballar és per a millorar la nostra capacitat de reacció davant eixos accidents de muntanya. Que no torne a passar.

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »