3 dies, 12 quatre mils

L’alpinista valencià Javier Oliver afronta en solitari 12 pics als Alps en 3 dies

la foto 3

 

El Massís del Mont Rosa, als Alps, és un autèntic paradís per als muntanyencs. Està situat entre el Piemont i el cantó suís de Valais. Contempla alguns dels pics més alts de l’Europa occidental i un bon grapat de cims per damunt dels 4.000 metres. L’alpinista valencià Javier Oliver ha fet una estada extrema al Mont Rosa: sols 3 dies on ha coronat 12 quatre mils.  L’última aventura d’un home que ja va protagonitzar un repte solidari al Mont Ventoux a benefici de l’AECC.

Dia 1, entre la il·lusió i els problemes d’aclimatació

L’aventura comença al poble suís de Zermatt. Un telefèric situa l’expedició directament en els 3.882 metres, on Javier i el seu guia avancen cap la glacera. Aquella zona és un dels santuaris europeus de l’esquí a l’estiu. Una vegada en el refugi Guide d’Ayas, apareixen nàusees i mal de cap per l’altitud. Res greu. Tot a punt per iniciar la travessia.

la foto 1

Les escletxes eren una constant durant tot el recorrgut

A les 6 del matí comença la primera —i ràpida— ascensió, i en només dos hores cau el primer quatre mil: la Roca Negra. Li segueixen el  Breithorn, i el Breithorn Est. A patir d’aquest punt comença a complicar-se més la marxa i la pujada al Breithorn Central és la més dura fins el moment.

«El que havia estat una plaent marxa es converteix en una escalada tècnica i estressant», explica Javier.  Per un terreny de neu, arestes i cornises, coronen el Central i el Breithorn Oest, el més alt de tots amb els seus 4.165 metres.

No està malament per al primer dia. Després dels 5 primers quatre mils, i prop de 12 hores de muntanya ininterrompuda, el refugi espera de nou.

Dia 2: fred, vent i algun problema físic

Javier afronta en la segona jornada la Travessia dels Lyskamm. La marxa comença a les 4:30, enmig de la solitud del refugi. Sols el so dels serac caient interromp la tranquil·litat del moment. El primer quatre mil de la jornada és el Castor.

«La pujada ens obliga a sortejar la rimaia per un dubtós pont de neu», relata Javier. Fa molt de fred i les ràfegues de vent agreugen la sensació tèrmica. El genoll, a més, li genera algunes molèsties.

Les cares Oest i Est del Lyskamm venen a continuació i després d’una llarga i abrupta baixada, s’inicia l’ascensió a l’últim cim del dia, el Punta Gniffeti. En aquest cim descansa el refugi Regina Margherita, el més alt d’Europa amb els seus 4.554 metres d’altitud.

la foto 3(1)

El privilegi de vore eixir el sol des d’un 4.000

Dia 3: el més exigent tècnicament

Per  l’última jornada queda la Travessia de la Dufour. La marxa comença ben matí i Javier contempla l’eixida del sol des del cim de la Punta Zumstein, el quatre mil número 10 del repte. Aleshores afronten el camí cap a la Dufour; un recorregut molt tècnic amb algun tram de cert perill.  El cim de 4.634, el més alt de Suïssa i el segon d’Europa occidental desprès del Mont Blanc, els espera.

Ja sols queda un pic: el Nordend, on apleguen a través d’una cresta repleta de cornises. Els 12 quatre mils ja són seus i comença el descens cap a Zermatt per una «llarga i ampla autopista blanca». Neu verge fins el genoll i de nou les temudes escletxes impedeixen cap moment de relax.  A les 4 de la vesprada del dia 3 el repte està oficialment completat. «He gaudit i patit a la vegada«. Així ho resumeix Javier Oliver, satisfet i buit desprès de l’experiència.

 

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Una cima per la vida | SLA - […] Al 2015 va fer un doble repte, d’una banda al juliol va pujar sis vegades en bicicleta el Mont Ventoux, l’equivalent…
  2. Volcáncer, volcanes con mensaje | SLA - […] acumuladas en otras expediciones de montaña que les han llevado al Toubkal en Marruecos, a los Alpes o al…
  3. Volcanes 2×1 | SLA - […] Asociación Española de Alpinistas con Cancer, entre los que se encuentran los también valencianos Javier Oliver y Eva […]
  4. Encordados a la vida | SLA - […] a l’Equador on Carmen i Javier participaren dins del projecte Volcancer, o les que han fet en altres punts…
  5. L’Everest de Javier Oliver | Sense Límits Aventura - […] 3 dies, 12 quatre mils […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »