El dia de les muntanyes

Dilluns 11 de desembre es commemora la jornada mundial per les muntanyes

Puig Campana

 

Des de l’any 2003,  la FAO, organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació, promou el Dia Internacional de les Muntanyes.  «És una oportunitat per a crear consciència sobre la importància de les muntanyes per a la vida, destacar les oportunitats i limitacions en el desenvolupament de les muntanyes i crear aliances que generen canvis positius en les muntanyes i terres altes del món».

Amb aquesta mena de declaració fundacional, l’ONU explica la necessitat d’una jornada com aquesta, a la qual des de Sense Límits Aventura ens volem sumar per retre homenatge a les nostres muntanyes i serres.

La Cava Arquejada amb el Montcabrer al fons
El Montcabrer

Els seus 1.390 metres se situen entre les comarques de l’Alcoià, el Comptat i la Vall d’Albaida.

La Serra de Mariola no s’entén sense el Montcabrer. La muntanya fa honor al seu nom i qualsevol persona que hi puge compartirà cim amb les cabres que habiten a prop. 

El Puig Campana

Aquest cim dibuixa la silueta de la Marina, amb els seus 1.410 metres d’altitud. El Puig Campana representa  la unió entre mar i muntanya: sols 10 quilòmetres separen el pic de la Mediterrània.

Les vistes de la mar ofereixen un atractiu afegit a aquesta muntanya, característica pel tall quasi perfecte que divideix el seu cim en dos. Conta la llegenda que fou el gegant Roldan qui va tallar el cim, i amb la part restant es va formar l’illa de Benidorm.

Benicadell

El Benicadell observa des d’una cara la Vall d’Albaida i des de l’altra el Comptat. Són 1.104 metres d’altitud que ofereix múltiples rutes per pujar-lo.

Segurament la manera més excitant d’ascendir siga per l’aresta. La vista des del cim és del tot espectacular, amb tasts a colp d’ull de l’Aitana, el Montcabrer, la Valldigna i fins i tot l’Albufera de València.

cimaheladadelPenyagolosa-2El Penyagolosa

El Penyagolosa i el seu característic color ataronjat dibuixen un dels paisatges més imponents del nostre territori.

Aquest cim, de 1.813 metres d’altitud, encisa ja des de la seua base. L’ascensió a través del Barranc de la Pegunta ofereix un entorn natural espectacular, que contrasta amb el canvi brusc a mesura que ens aproximem al cim, desproveït ja de vegetació.

Aitana

Tot i que l’ús d’un bon tros d’aquesta muntanya està vedat per motius ben aliens a la muntanya i la natura, l’Aitana i la seua Serra són un dels indrets imprescindibles del nostre territori.

Ja siga a peu o en bicicleta, recórrer els racons d’aquest pic satisfà els instints més elementals de qualsevol aficionat a la muntanya. Els seus 1.558 metres d’altitud ofereixen unes vistes envejables, i tot l’entorn de la Serra d’Aitana destaca per la gran quantitat de fonts i la qualitat de l’aigua.

Mondúver

Amb el Montdúver acabem el nostre viatge per les muntanyes valencianes. Aquest pic descansa sobre les terres de la Safor on s’erigeix com un massís que domina tot l’entorn amb els seus 841 metres. La muntanya ens regala sorpreses com la Cova del Parpalló, on els arqueòlegs trobaren el major conjunt d’art moble prehistòric d’Europa.

Aquesta data és una bona ocasió per recordar-nos que hem de festejar les nostres muntanyes. La millor manera d’honorar aquesta festa, però, és que les cuidem tots els dies, perquè cada any, l’11 de desembre, tinguem alguna cosa a celebrar.

QUINA ES LA MÉS BONICA?

Vos convidem a triar entre tots la muntanya més bonica de la Comunitat Valenciana. Ací vos hem deixat una representació de les més simbòliques, però l’enquesta està oberta a que pugau afegir la vostra muntanya preferida.

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

5 Comentaris

 1. Aitana podrían poner mejor el punto mas alto fuera de las vallas ya q no se puede acceder y es una pena sea el mas alto de Alicante
  Gracias y un saludo a todos los senderistas

  Escriu una resposta
 2. El Puig Campana , en alse pel matí y es lo primer ve veix cuant asome a la terrasa..

  Escriu una resposta
 3. El Penyagolosa , a segut historicament la muntanya dels muntanyers valencians , i x a bonica no li falta res

  Escriu una resposta

Trackbacks/Pingbacks

 1. Quina és la teua muntanya favorita? | SLA - […] El dia de les muntanyes […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »