«Cada vegada hi ha més nivell al Trail»

Entrevista amb Angel Font, responsable de l’àrea de curses per muntanya FEMECV

«Seleccionar als millors és fàcil, el més complicat és dir-li que no a un corredor que pensa que pot estar seleccionat» 

la foto-4

Amb la temporada de Trail llançada toca pensar en el que està per vindre. En les competiciones oficiales de la FEMECV que passat diumenge comentaren amb la prova «Samaruc» a Fondeguilla, i amb les competicions de la FEDME. Allá estaré competint la selecció valenciana FEMECV. Des de 2013 l’encarregat de fer la tria és Angel Font, amb qui parlem a Sense Límits Aventura perquè ens conte els criteris per a fer les seleccions.

Quins criteris es tenen en compter per confeccionar els seleccionats a la selecció Valenciana?

L’Àrea de curses per muntanya de la FEMECV té establerts els següents criteris: S’escolliran als corredors/es que tinguen el Campionat d’Espanya i la Copa d’Espanya com objectiu de la temporada. Es tindran en compte les classificacions , participacions en proves oficials i homologades FEMECV, experiència, resultats, rendiment en temporades anteriors , així com altres criteris tècnics.

  • Per a les curses en línia, principalment es té en conter els resultats en les proves del Campionat de Lliga. També es té en conter altres criteris, ja que degut a que cada volta la temporada s’allarga més, el calendari de curses per muntanya segueix creixent en el nombre de proves, és impossible que un corredor estiga en plena forma durant tot l’any i cada corredor planifica la temporada en base a uns objectius.
  • Per a les curses de Llarga distància, és molt important la trajectòria del corredor. Es tenen en conter els resultats de les temporades anteriors, tant en proves oficials i homologades com en no oficials. Són proves en què la preparació mental és tant important com la física. En aquestes proves l’experiència conta moltíssim.
  • Per a les curses verticals, depenent de les proves oficials que organitze la Federació, tenim en conter aquests resultats. L’any passat la FEMECV va organitzar el Campionat de Km vertical i el Campionat de cursa vertical i en base a aquestes dues proves es va triar la selecció. Enguany només organitza el Campionat de cursa Vertical, aleshores, per tal de triar la millor representació es tindrà en conter també els resultats de la temporada passada.

Una vegada selecciones els corredors i corredores, quin és el següent pas? Què deuen fer?

Planificar correctament la temporada, per tal d’arribar en les millors condicions possibles a les proves per a les que han estat seleccionats. Aquesta tasca es personal de cadascú, conjuntament amb el seu entrenador personal.

Quines obligacions i drets tenen els seleccionats?

Una volta seleccionat un corredor i aquest ho haja acceptat, ha de complir uns quants requisits per tal d’aconseguir el màxims objectius. Per suposat té que assistir a les competicions a les que ha sigut seleccionat, acceptar i complir el reglament de la FEDME i de la competició en concret en la qual participe, acceptar els criteris internacionals del codi anti-dopatge i per últim i més important per a mi, tindre un bon comportament i ètica esportiva.

Al corredor se li exigirà que done tot el màxim possible en cada prova, però sempre escoltant al corredor i mai obligant-lo a participar quan les condicions físiques no siguen les idònies. En les proves per equip, com és el cas del “Campeonato de España individual y por federaciones autonòmicas” s’haurà de córrer també pensant en la classificació per equips. Mostra de la importància del treball en equip són les dues victòries consecutives aconseguides per la selecció femenina, en 2014 i 2015.

En quant als drets, la Federació s’encarrega de totes les gestions per a organitzar els viatges a les proves: Inscripcions i logística del viatge (desplaçament, allotjament, etc.)

La selecció valenciana té un bon planter. Com veus el nivell?

Podem dir que si, cada volta tenim més quantitat i alhora més qualitat, pot ser els resultats a nivell nacional no son bons, però no per nosaltres, el nivell ha pujat moltíssim, Andalucia i  Catalunya principalment son els dominadors actuals. Però,  per això tenim el Pla de Tecnificació, per a entre totes les part implicades: L’Àrea, corredors i entrenadors, aconseguir que els nostres futurs corredors estiguin en lo més alt de les curses per muntanya.

Podríem fer un millor paper en les competicions oficials?

Sí, per suposat, sempre es pot fer més. En aquesta tasca estem, el nivell està pujant molt, tant a nivell nacional com autonòmic, i cada volta costa més estar al davant. Tothom sap que aquest és un esport què per estar al davant tens què fer entrenaments com si fores professional i ningú viu d’aquest esport. Es un esport molt sacrificat, tots tenen la seua feina i li treuen hores del seu temps d’oci per a poder entrenar.

Aquest any la Copa d’Espanya en línia té moltes carreres llargues. Això canvia el plantejament dels anys passats?

Afecta principalment a la subcategoria promesa, que són els que no estan acostumats a fer distàncies tan llargues. Per a la resta no els influeix. El que sí que afecta és què el nombre de curses ha passat en dos anys, de 4 a 6 proves i per tant s’allarga més en el temps, cosa què obliga als corredors a planificar més correctament la temporada. Una cosa que la FEDME s’hauria de plantejar és treure el calendari més aviat, enguany es va publicar el calendari oficial a finals de novembre, quan moltes curses ja tenien la seua data, com és el cas del calendari oficial de la FEMECV que s’aprova en octubre. Així, ha donat la circumstància que el Campionat Autonòmic coincideix amb la segona prova de la “Copa de España”  per aquest motiu la selecció, d’entrada, tindrà què descartar una de les 6 proves.

És fàcil/difícil ser seleccionador?

No és ni fàcil ni difícil, es una tasca que ocupa moltes hores, ja què a més a més de seleccionar als corredors, soc el que m’encarregue de les inscripcions i de tota la logística dels viatges.  Seleccionar als millors, normalment sol ser fàcil, lo delicat és quan a un corredor que pensa que pot estar seleccionat li tens que dir que no ha sigut escollit, per què creus que hi ha un altre corredor què ho pot fer millor què ell.

FONDEGUILLA, BRESSOL

Natural de Fondeguilla, Angel Font du el Trail en la sang. La terra mana i tira. I ja fa molts anys que a esta localitat de la plana baixa començaren a practicar allò tan exòtic de còrrer per muntanya.

“Començarem a l’any 82, quan la muntanya era només per anar a passejar” explica Angel Font, que és a més integrant del Club Volta al Terme de Fondeguilla.

“Enguany fem 35 anys i per ai`xo hem volgut fer també la prova Samaruc, dins del Campionat de Lliga de CxM FEMECV, per a recordar que 35 anys després que la bogeria aquella que tinguerem i forem un poc pioners, ara és general perquè cada cap de setmana apareixen proves noves”.

La prova va estar marcada per l’oratge i el vent que va acompayar les 300 participants que prengueren l’eixida a esta localidad de la Plana Baixa i per un pòdium en categoría masculina que va estar configurat per grans noms del Trail valencià com ara Ignasi Cardona, Miguel Angel Sánchez Cebrián i Sebas Sánchez.

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. El Señor del Trail lidera la selecció FEMECV | SLA - […] de Petrer és la principal novetat a la llista de 7 components que ahir va donar a conéixer Angel…
  2. La nostra llista | SLA - […] tota? Tota no. Ací estavem pendents de la llista, però no de la de Del Bosque sino de la…
  3. Una subcampiona de futur | SLA - […] satisfacció compartida, a més, amb el seleccionador Cxm FEMECV, Angel Font. L’abraçada de la foto ho diu tot. […]
  4. Una aposta forta | SLA - […] “Cada vegada hi ha més nivell al Trail” […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »