Dones, rendiment i menstruació

Un anàlisi de la necessitat del control en la perdua de pes, per Júlia Font 

DONES MENSTRUACIÓ

Júlia Font Gómez

Estudiant de Sciencies de l’Activité Physique et le Sport a l’université de Perpignan.

La obsessió pels resultats, porta a les dones en molts casos a buscar un «pes ideal», marcat per l’estereotip dels esports de resistència, on les XIQUES més «fines» són més eficients de cara a les competicions, ja que el seu cos consumeix menys desgast calòric per desplaçar-se.

Voler tindre un mitllor rendiment esportiu ha portat en molts casos a problemes alimentaris. És el cas de moltes noies esportistes d’esports de resistència, les quals busquen perdre pes per potenciar els seu rendiment, moltes d’elles sense saber els problemes que això pot encadenar amb la seva salut. 

Aquesta diferència entre homes-dones i el perjudici de les dones, com si el càstig d’Eva ens hagués repercutit a tota l’espècie femenina… Els homes són més propensos a la pèrdua de grassa i al guany de múscul, degut a les altes concentracions de Testosterona, al contrari que les dones, qui tenen més tendència al guany de grassa degut a les hormones femenines (estrògens i progesterona). Una comparació a favor dels homes si el que es busca és el màxim rendiment esportiu.

Els homes són més propensos a la pèrdua de grassa i al guany de múscul, degut a les altes concentracions de Testosterona, al contrari que les dones, qui tenen més tendència al guany de grassa degut a les hormones femenines (estrògens i progesterona)

Les ganes per disminuir de pes, amb dietes amb un percentatge de grassa molt baix o kcal totals més baixes de les consumides comporten una disminució dels lípids, que són la grassa acumulada al cos.

El percentatge de grassa és un dels factors analitzats a les proves d’esforç amb la prova de plecs cutanis.  Aquest percentatge varia en homes i dones, per homes (d’una mitjana de 25 anys) és d’un 18 %, en canvi per les dones aquesta mitjana és de 28 % del pes total del cos. Però aquest percentatge és molt diferent amb esportistes.

Els homes solen tenir entre un 7-10% i les dones un 10-14%. Aquest fet no porta cap repercussió als nois, però en alguns dels casos pot portar a les noies una disminució de la funció hipofisiària, ella es l’encarregada del control de les hormones femenines, la disminució de LH et FSH inhibeixen la producció d’estrògens i progesterona per part dels ovaris. Aquesta disminució d’hormones femenines provoca una alteració del cicle menstrual femení. Aquesta pèrdua de la menstruació o també coneguda com amenorrea secundaria.

Aquesta pèrdua de la menstruació provoca una disminució de la densitat de l’os com la de les dones menopàusiques, la qual pot encadenar amb fractures d’estrès molt perjudicials per a l’esportista

És cert que la disminució de pes en molts dels cassos, ve lligada a un augment del rendiment esportiu (…) Però aquesta disminució de pes ha de venir d’una disminució de la grassa corporal i no del múscul, sinó aquesta potència és veurà reduïda.

Aquesta pèrdua de la menstruació provoca una disminució de la densitat de l’os com la de les dones menopàusiques, la qual pot encadenar amb fractures d’estrès molt perjudicials per a l’esportista.

Però quina conseqüència té sobre el rendiment esportiu? Informació científica escassa sobre si la pèrdua de la menstruació influeix o no en aquest factor.

És cert que la disminució de pes en molts dels cassos, ve lligada a un augment del rendiment esportiu en aquestes esportistes. El rendiment esportiu en esports de resistència depèn de dos factors:

1) La potència relativa: es a dir la potència lligada al pes. La potència és un dels factors més importants dins dels esports de resistència, ella ens permet calcular la rapidesa amb la qual podem realitzar un treball.

2) El Vo2max o volum d’oxigen maximal inspirat per minut i per kg. Com més Vo2max, més rendiment ja que hi ha més oxigen que entra a dins del cos i pot arribar fins als músculs.

Ambdós factors augmenten amb la disminució del pes. Però aquesta disminució de pes ha de venir d’una disminució de la grassa corporal i no del múscul, sinó aquesta potència és veurà reduïda.

Més important encara és que el pes estigui controlat, dins dels paràmetres «normals» de les esportistes. Tanmateix, no s’ha de caure en l’error d’evitar de manera exagerada el consum de grasses, ja que les grasses anomenades «bones»,  riques en omega-3 (com el salmó, el alvocat, l’oli d’oliva…) tenen unes propietats antiinflamatòries importants per una correcta recuperació.

El secret es una alimentació adequada que corresponga amb l’esport realitzat, en quantitat però (…)

Si vols llegir el reportatge  sencer  DONES; RENDIMENT i MENSTRUACIÓ de JULIA FONT el trobes al NUMERO 8 de la REVISTA SENSE LIMITS AVENTURA. Consulta ací continguts, punts de venda i suscripcions

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Una progressió imparable | SLA - […] a Font Romeu. “Acabe la llicenciatura en maig”. Eixos coneiximents –que recentment va plasmar en un article molt interessant…
  2. Un Trail per la igualtat | SLA - […] Júlia Font va fer recentrent a la revista de Sense Límits Aventura un interessant article respecte del Trail i les…
  3. Rematar las carreras bajando bien | SLA - […] Dones, rendiment i menstruació […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »