Volta al Terme: pura història de Trail
Pròxim dissabte 28 de maig arriba la 35 edició de la Volta al Terme de Fondeguilla
En aquella època les espardenyes i pantaló vaquer llarg eren el material imprescindible per poder avançar entre matorrals i coscolles i entre tots anaven perfilant un traçat que limitava amb tots els pobles del voltant
Pura història del trail. La Volta al Terme de Fondeguilla és la cursa per muntanya més antiga d’Espanya. I des de fa 35 anys marca el camí en el Trail valencià i espanyol veient com cada volta més gent anava atrevint-se amb els seus 34,5 km 2470+.
El naiximent… en un pub
Va nàixer el 1982 en el pub, Les Cholines durant una conversa sobre la muntanya entre 5 amics, els qui van proposar fer una eixida a peu, per enllaçar caminant les muntanyes del terme, tenint en compte sempre que si algú es perdia, el poble quedava a l’esquerra.
En aquella època les espardenyes i pantaló vaquer llarg eren el material imprescindible per poder avançar entre matorrals i coscolles i entre tots anaven perfilant un traçat que limitava amb tots els pobles del voltant.
En aquella època les espardenyes i pantaló vaquer llarg eren el material imprescindible per poder avançar entre matorrals i coscolles i entre tots anaven perfilant un traçat que limitava amb tots els pobles del voltant.
El creiximent
Sorgida des de la humiltat d’un poble menut i amb recursos econòmics molt limitats, la VTF ha sabut créixer fins fer-se un lloc entre les proves més grans del panorama nacional, arribant a convertir-se en un referent de les curses per muntanya. Ha sabut treballar amb cura i paciència per tal d’assolir uns fonaments ferms que li permeteren evolucionar lenta però inexorablement. En estos 35 anys l’hem vist naixer, créixer i madurar.
El “boom”
Des d’un grup d’amics fins poc més d’un centenar de corredors es van anar reunint any rere any per repetir aquesta marxa primaveral que es dona pas l’últim dissabte del mes de maig a les 6h del matí a la plaça del poble.
Però, no va ser fins el 2009, quan varem organitzar el Campionat d’Espanya de Curses per muntanya individual i per federacions autonòmiques, que aquesta cursa va sentir el “boom” amb 450 inscrits per tancament d’inscripcions.
En la 30ª edició vam programar a més de la cursa tradicional, una marxa nocturna en grup i una VTF exprés per relleus. Aquest any quasi arribem als 500 participants.
Més que una prova
La VTF es més que una cursa, és un poble i una afició volcada en cada punt del terme, en cada avituallament i en meta pel correcte desenvolupament de la prova on cuidem al corredor tal i com ens agrada que ens cuidaren a nosaltres, allà on anem.
Durant el seu recorregut podreu disfrutar de les vistes de la Serra Espadà i del ecosistema mediterrani i saborejar les dures pujades i baixades que te aquest terreny tan escarpat.
No et deixarem marxar tampoc, sense que et recuperes amb la tradicional paella que preparem per disfrutar del tercer temps que comença després de creuar la meta. Som i serem l’alma de la VTF.
http://senselimitsaventura.com/2016/02/16/cada-vegada-hi-ha-mes-nivell-al-trail/
http://senselimitsaventura.com/2016/02/15/podium-de-cracks-a-fondeguilla/

UNA LLUITA CONTRA EL CRONO
Amb el boom de participants, a partir de 2009, la projecció dels temps va caure en picat i any rere any es va anar rebaixant el temps que es tardava en fer els 34,5 km 2750+ del recorregut de la VTF.
Al 1995 Abelardo Valls corredor local parava els registres en 6h30’, després faria 5h25’ en 1998 i 4h14’en 2001. Un poc més tard Santiago Alvarruiz marcava 4h05’en 2006, i Raul García 3h22’ en 2008.
En fèmines els registres també s’han baixat de les 6h14’ d’Empar Tellols al 2002, les 5h14’ de Paqui Chacón al 2008 i 4h15’ d’Oihana Kortazar en 2009.
Ara mateix hi ha 57 homes amb un temps per baix de les 4 hores i 15 dones per baix de les 5 hores, quan fa 10 anys era impensable.
Trackbacks/Pingbacks