Un GR de 600 km per a Alacant

La Universitat d’Alacant presenta un projecte per a un nou sender de 600 km que recorren alguns dels paratges més emblemàtics de la província

Foto: Juanfran Pérez

Recorrer a peu les muntanyes és una de les millors maneres de conéixer-les i viure-les. El sistema de GR permet unir de manera estructurada i senyalitzada grans distàncies a través de la natura.

La Universitat d’Alacant va presentar dilluns 23 de gener el seu ambiciós projecte per a la senyalització d’un nou GR. Transcorrerà per la zona nord de la província i està concebut amb un esperit cultural i didàctic.

Fase inicial

El projecte està donant els seus primers passos. Segons explica Juanfran Pérez, de la Universitat d’Alacant, l’objectiu de la UA és «crear el sender perquè servisca de nucli d’activitat cultural i coneixement aprofitant l’activitat i estructura del centre».

Sorgeix com una idea integral que busca implicar múltiples sectors dintre de la mateixa Universitat. «La vocació és aconseguir que participe tota la Universitat. Des d’Eduació Física, els departaments de salut, geología o turisme». De moment, explica Juanfran, el projecte ha despertat gran entusiasme i ha comptat amb l’impuls directe del rector, qui s’ha implicat personalment.

El recorregut

El GR recorreria vora 600 quilòmetres per les muntanyes alacantines, amb eixida i aplegada en la Universitat d’Alacant. La proposta inicial el divideix en 39 trams, que poden correspondre directament amb etapes o subdividir-se.

El nou sender passaria per zones com el Maigmó, la Font Roja, el Montcabrer, el Benicadell o el Montgó, unint d’esta manera algunes de les zones naturals més riques i importants de la província d’Alacant i del territori valencià.

Comptar amb els agents locals

La millor manera per poder dur a terme un sender d’esta envergadura és fer-ho amb el suport de les associacions i clubs locals de les zones per on passa. Eixe és precisament l’objectiu d’esta primera fase. El dia 22 estan citats a la Universitat d’Alacant els representants d’uns 25 clubs perquè facen le seues propostes.

«Un sender així no es manté des d’un punt centralitzat. La gent l’ha de percebre com a propi i d’eixa manera és pot mantenir», explica Juanfran.

Conservació i aportació 

Els promotors de la UA plantegen també que el nou GR servisca per a tindre un impacte positiu sobre el nostre medi natural. No sols que siga respectuós i que no embrute o degrade les zones, sinó que servisca activament per a millorar.

Foto: Juanfran Pérez.

«De moment és sols una idea que no sabem com materialitzar, però intentarem que el GR tinga un impacte positiu«, segons ha manifestat Juanfran Pérez. «Entre tots hem d’inventar mecanismes per a millorar. Voluntariat, microdonacions etc», ha conclós.

Fons i homologació

Una vegada estiga clar el disseny del traçat, la següent fase és la de buscar el finançament per a la qual cosa demanaran el suport de les administracions.

Per a 2017?

Els organitzadors esperen que al llarg de 2017 puga estar enllestit el projecte per a poder avançar amb els tràmits de pre-homologació amb la FEMECV. Si es concedeix esta homologació preliminar, s’obri un termini de dos anys per a obtenir la definitiva. Des de la Federació ja coneixen l’esbós de projecte i la impressió és positiva.


Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Una setmana d’aventura | SLA - […] Un GR de 600 km per a Alacant […]
  2. Un nou GR per a Espadà | SLA - […] Un GR de 600 km per a Alacant […]
  3. Estrenant el GR 330 a la Costa Blanca - Sense Límits Aventura - […] Un GR de 600 km per a Alacant […]
  4. Les notícies més llegides SLA 2017 | Sense Límits Aventura - […] Un GR de 600 km per a Alacant […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »