De l’Everest a l’Alcora

L’alpinista basc Alex Txikon oferirà este divendres una conferència sobre la seua expedició invernal a l’Everest

Foto: @alextxikon

Ha estat més de 80 dies fora de casa, enfrontant-se a la muntanya més alta del planeta i en l’època de l’any més difícil.

Finalment no ha pogut culminar el repte que s’havia plantejat: coronar el sostre de l’Himàlaia en hivern i sense oxigen. Amb tot, l’experiència, segons les seues pròpies paraules, li ha «robat el cor» i ara la compartirà pròxim 31 de març amb el públic de l’Alcora.

Un repte majúscul

Quan va eixir de casa el passat 25 de desembre, Alex Txikon sabia la magnitud del desafiament a què s’enfrontava, i això era precisament el que més el motivava. L’Everest és ja per si sol un repte colosal; fer-ho en hivern ho fa molt més difícil.

Segons va explicar en aplegar de tornada a casa, «l’alpinisme en hivern és un esport completament diferent. La muntanya ens ofereix el seu vessant més pur, abrupte i agressiu«. L’expedició, a més, era sense oxigen artificial.

Fins el camp 4

L’expedició ha durat 83 dies i Txion i el seu equip van estar a prop: varen arribar al Camp 4 ( 7950m) en quatre ocasions, però les condicions extremes varen impedir l’assalt definitiu al cim.

Foto: @alextxikon

Segons explica en la seua pàgina web, «l’avarícia no serveix de res en la muntanya. Mai hem d’anar en contra de la natura«.  Es van haver d’enfrontar a temperatures de 45 graus sota zero i ratxes de vent properes als 100 km/h.

Fins la pròxima

Txikon no es dóna per vençut i té previst tornar a intentar l’ascensió invernal a l’Everest l’any que ve. Este és un dels 4  huitmils que li queden per completar a l’alpinista biscaí.

I de regal… Messner

A banda de la pròpia experiència de l’expedició, Txikon es va trobar amb una sorpresa: la visita del mite Reinhold Messner, el primer alpinista, juntament amb Peter Habler, en coronar l’Everest sense oxigen artificial i també el primer en aconseguir-lo en solitari.

Un alpinista amb molta història

El repte de l’Everest és un pas més en la consolidada trajectòria d’Alex Txikon. Amant de l’alpinisme més tradicional, en febrer de l’any passat va fer història en coronar juntament amb Ali Sadpara i Simone Moro el Nanga Parbat, un dels dos huitmils que encara estaven verges en hivern.

Divendres a partir de les 20:00, Txikon relatarà la seua experiència als Salons Socials de la Caixa Rural a l’Alcora.

Sadpara i Txikon al Nanga Parbat
Foto: @alextxikon


Un club d’aniversari

La conferència de Txikon s’emmarca en els actes per celebrar el 30 aniversari del Centre Excursionista de l’Alcora. El divendres de la setmana que ve, el 7 d’abril, hi haurà una altra conferència a càrrec de Jorge Membrado.

L’espeleòleg castellonenc compartirà les seues experiències al Denali i a l’avenc Krúbera-Voronya.

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Una setmana d’aventura | SLA - […] De l’Everest a l’Alcora […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »