«He anat a la fi del món… i no pense parar»

El valencià Juan Dual acaba de concloure la seva estada aventurera a Ushuaia

És un dels guardonats en els II Premis Sense Límits Aventura

“La meva victòria és començar a córrer, perquè no hauria d’estar fent-ho. No és una cosa competitiva com pot ser-ho per a la resta. Buscar la dificultat per a continuar endavant és el que més em motiva“

Foto: Julio Sergio Navarro

Fa cosa de dos anys deixàvem Juan Dual a punt d’iniciar d’iniciar una colosal aventura a l’altra banda del món: recórrer el continent sud-americà en bicicleta fins a Ushuaia. Des d’aleshores han passat moltes coses; la seva aventura ha estat satisfactòria però hi ha hagut algun contratemps de salut pel mig.

Juan també s’ha sumat a la llista de guardonats amb els Premis Sense Límits Aventura, amb el reconeixement a la història de superació personal, i ara fa una xicoteta parada a València per dos qüestions de força major: el casament de la seva germana i les ineludibles proves mèdiques a què s’ha de sotmetre anualment.

No hem perdut l’ocasió de trobar-nos amb ell per repassar els seus últims intensos dos anys i conéixer els plans de futur.

7.000 quilòmetres d’esperança


PUBLICITAT

Un aventurer contra pronòstic

La història de Juan la presentàvem en setembre de 2015. Sent molt jove li van extirpar l’estómac,  la vesícula i el colon per una condició genética i va estar molt a prop de la mort en diverses ocasions.

Anys desprès, va trobar en l’esport un punt d’inflexió que l’ha canviat per complet i tot allò que ha après ho comparteix amb la seva tasca de divulgació i motivació.

Recorrent Amèrica

Foto: Consuelo Pérez

Desprès de passar dos mesos com a voluntari a Nicaragua, Juan va iniciar un trajecte cap al sud en bicicleta, amb la intenció de recórrer tot el continent fins a Ushuaia.

Una aventura on totes les seves pertinences les havia de dur damunt; dormia allà on li semblava més raonable i anava movent-se amb el radar enfocat al sud en tot moment.

«De tots aquells mesos en ruta em quede sobretot amb la gent. Cada dia t’emportaves alguna cosa nova«, explica Juan recordant una experiència inoblidable però també de patiment en molts moments.

«De totes les hores i quilòmetres que vaig passar sobre la bicicleta sols recorde un dia on bufava el vent de cul. Eixe dia vaig plorar», bromeja Juan, que recorda les planícies inacabables on, en una ocasió, va arribar a recórrer una recta de 800 quilòmetres camí de Paraguay.

PUBLICITAT

Un inesperat pas per l’hospital

Desprès de molts mesos ja de ruta, l’any 2016 va acabar amb un ensurt important. «Quan estava a Mendoza, a l’Argentina, vaig tindre un problema quan em detectaren una pedra», explica Juan.

Les cicatrius internes i les seqüeles de les operacions a què es va enfrontar fa anys feien que eixe problema costara molt més de resoldre que en qualsevol persona sense el seu historial mèdic. Per això, va haver de ser operat en dos ocasions a l’Argentina, gràcies —segons explica— a la Fundación Uroclínica, que es va assabentar de la seva història i es va fer càrrec del tractament.

PUBLICITAT

Canvi de plans

La doble intervenció quirúrgica va fer que Juan modificara la seva idea inicial. Continuar la ruta en bici ja no era una opció però res no anava a apartar-lo d’Ushuaia.

El canvi de plantejament el va dur a la seva destinació per vies més convencionals però va aprofitar molt bé la seva estada als territoris australs.

«Vaig estar uns 75 dies a Ushuaia amb un contacte total amb la muntanya. Vaig córrer, vaig fer cims, escalada i també travessia en gel«.

PUBLICITAT

Ushuaia

Juan ha tornat fascinat del que ha trobat allà. «Té una energia especial. Tots estan contents d’arribar a la fi del món. Jo ho he fet i no pense parar-me ara. Diàriament arriben moltíssimes persones i se’n van moltes altres i ho fan en un estat de felicitat«, relata Juan.

Li ha agradat tant que la seva idea és mudar-se pròximament allà, per passar, almenys, un parell d’anys.

Els trails

En l’últim mes Juan ha participat en dos trails al continent americà, una constant que estarà molt present en els pròxims mesos de la seva vida. El 25 de març va prendre part en l’Ushuaia Trail Race i fa dos setmanes va ser un dels participants en l’Ultra Fiord, a Xile.

Sobre la prova xilena destaca que és «una de les més salvatges del món. La xica que va finalitzar en tercera posició és va trencar la monyica a meitat de la  cursa i l’única via d’escapatòria era arribar fins al final«.

COMPARTINT EL MISSATGE

El que fa Juan no ho fa solament per ell, ja que vol fer arribar el seu missatge. «El que jo faig és una lluita contra la lógica, perquè no és lògic que faça el que estic fent», explica.

«Jo ho he passat malament, tot el món passa per moments roïns, i a través d’eixe patiment podem fabricar eines per poder continuar endavant«.

Per això es dedica també a donar conferències i la primera de les xarrades que té tancades és este dissabte 29 d’abril a Torrent, al gimnàs Equilibrium a partir de les 11:00 h.

És difícil resumir-ho en paraules, però defineix esta forma de vida de la següent manera: «la meva victòria és començar a córrer, perquè no hauria d’estar fent-ho. No és una cosa competitiva com pot ser-ho per a la resta. Buscar la dificultat per a continuar endavant és el que més em motiva«.


PUBLICITAT

ELS PLANS FUTURS

Juan Dual s’ha marcat un calendari de curses en què participarà i que el tindran ocupat tot l’any. Anirà al Regne Unit, tornarà a Xile, viatjarà al Marroc i en el mes de juny té prevista una altra llarga aventura als Pirineus.

Juntament amb la seva amiga xilena Loreto Alejandra Pérez, que té VIH, farà la Transpirenaica eixint de Catalunya fins al País Basc. Tenen previst recórrer més de 800 quilòmetres i pujaran pics com el Monte Perdido pel camí.

La ruta els tindrà a la muntanya aproximadament un mes i Juan estarà acompanyat per amics i altres esportistes destacats en algunes de les etapes. De fet, convida a tots aquells que vulguen sumar-se a participar. Ja sap que un dels seus acompanyants puntuals serà Sebastián Álvaro, de Al Filo de lo Imposible. 

Autor: Josep Rodríguez

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Faura viu la muntanya | Sense Límits Aventura - […] “He anat a la fi del món… i no pense parar” […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »