«O canvien la normativa o es carreguen el Trail»

Manolo Amat, director de l’àrea de Carreres per Muntanya de la FEMECV parla de les últimes suspensions de proves per alerta 3

«Seria convenient que tots els clubs que es senten perjudicats ens envien un escrit per poder tindre més força a l’hora de parlar amb Conselleria»

El món el trail està revolucionat a la Comunitat Valenciana. Les últimes suspensions de proves per alerta 3 per risc d’incendis, derivades de la normativa aprovada passat 22 de febrer, han generat molt de malestar i de preocupació respecte del futur que este esport pot tindre si es manté esta situació que pot fer que en qüestió d’hores una prova quede suspesa, sense que després les condicions meteorològiques justifiquen la suspensió com va ocòrrer passat dissabte amb l’Alcúdia de Veo Trail.

Desde Sense Límits Aventura hem volgut arreplegar l’opinió de la FEMECV (Federació d’Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana) que està treballant per a trobar una solució i demana als clubs afectats que els envie escrits amb les seues protestes per a poder arreplegar totes les queixes davant el que ja en el seu moment, passat 30 de març advertirem que era una normativa preocupant.

Una normativa preocupant


PUBLICITAT

Indefensió

«Estem en una situació d’indefensió total des que ha entrat en vigor la nova normativa perquè amb molt poques hores d’antelació et poden tombar una prova amb el malestar que això genera als corredors i el perjudici econòmic per a clubs i organitzadors. Esta situació ha de caviar si o si perquè del contrari serà nefast per al Trail de la Comunitat Valenciana i serà un paró molt gran per a este esport».

«Estem en una situació d’indefensió total. Esta situació ha de caviar si o si perquè del contrari serà nefast per al Trail de la Comunitat Valenciana i serà un paró molt gran per a este esport»

Qui parla es Manolo Amat, director de l’àrea tècnica de Carreres per Muntanya de la FEMECV, organisme que regula i on estan integrants la pràctica totalitat de corredors per muntanya i clubs organitzadors, amb més de 18.000 federats en totes les seues disciplines, bona part d’ells practicants del Trail.

PUBLICITAT

Una norma ambigüa

«Fa 10 dies estiguerem parlant el tema en la Junta Directiva de la FEMECV i entenem que és una normativa desproporcionada, molt ambigua i generalitzada a l’hora de decretar una alerta 3 sense tindre en compter les condicions concretes climatològiques de la zona on es decreta l’alerta».

«És una normativa desproporcionada, molt ambigua i generalitzada a l’hora de decretar una alerta 3 sense tindre en compter les condicions concretes climatològiques de la zona on es decreta l’alerta»

L’exemple més récent el tinguèrem passat dissabte amb la suspensió amb només 8 hores d’antelació de l’Alcúdia de Veo Trail per alerta 3 quan després el vent va ser molt normals, la temperatura no va superar els 25 graus i el terreny de fet estava prou humid. El mateix cas va passar fa 10 dies amb el V Trail de la Font de la Figuera.  «Alguna cosa falla i està claríssim».

PUBLICITAT

Reunió amb Conselleria

Des de la FEMECV volen canalitzar el malestar que està generant-se entre corredors i clubs, i per això tenen previst mantindre una reunió amb els responsables de la Conselleria de Medi Ambient per a parlar d’una normativa que es va aprovar per sorpresa «sense que les federacions tingueren coneiximent previ, ni opció a fer al.legacions i les nostres propostes».

PUBLICITAT

Arreplegar totes les queixes

A la futura reunió amb Medi Ambient volen anar carregats de raons i per això des de la FEMECV demanen a tots els clubs i federats que es senten afectats i perjudicats que els facen arribar escrits exposant els seus casos concrets amb el segell oficial del club i la firma dels representants per poder tindre més força a l’hora de mantindre eixa reunió.

«Volem arreplegar totes les queixes de clubs i corredors per a tindre més força a l’hora de poder fer una protesta i una proposta formal per a canviar la normativa»

«Les queixes en xarxes socials estan bé, però no solventen l’assumpte. Volem arreplegar totes les queixes per a tindre més força a l’hora de poder fer una protesta i una proposta formal per a canviar la normativa»

La idea és precissament eixa: poder canviar la normativa de la forma més ràpida possible. «El que han de tindre en compter és que amb esta normativa es carreguen pràcticament el 100% de les carreres des d’abril a setembre i això seria molt perjudicial. Volem que es modifique el més prompte possible».

«Ens sentim indefensos perquè amb molt poques hores d’antelació te poden suspendre la prova sense temps quasi a reaccionar. Amb tot el treball que s’ha fet i amb el perjudici econòmic també per a clubs i organitzadors».

PUBLICITAT

L’ABSURD: CORRER SENSE DORSAL

Les suspensions de les proves sense temps quasi ni per a advertir als corredors han acabat provocant una situació que sembla un poc absurda:

Es suspén la prova perquè legalment ja no hi ha permís de Conselleria, però donat que molts dels corredors i corredores es presenten a la línea d’eixida i es queden amb les ganes s’els permet que tots els que vullguen puguen córrer pel mateix recorregut que estava previst. Aixó sí sense dorsal i davall la seua responsabilitat.

Així va ocòrrer passat dissabte a l’Alcúdia de Veo i diumenge anterior a la Font de la Figuera. Es a dir, prohibeixes per risc d’incendi una prova oficial i regulada amb punts de controls on participen per exemple 250 corredors, però existint el mateix risc d’incendi deixes que eixos 250 corredors puguen anar cada un per lliure a la muntanya.

LES ALERTES

El punt més controvertit de la nova resolució de la Dirección General de Medi Ambient aprovada passat 22 de febrero i publicada al DOGV passat 16 de març és el punt 22 que fa referència a la suspensió de qualsevol activitat quan es decrete nivell meteorològic de preemergència nivell 3 per risc d’incendis pel 112.

La teoria és clara, i tot el món del Trail enten la necessitat de vetlar per la seguretat dels corredors i preservar els paratges. El problema arriba quan s’abusa de declarar eixes alertes per qüestions preventives més que meteorològiques, en casos com el de passat cap de setmana en què ni tan sols es superaven els 25 graus de temperatura i les condicions de vent i humitat eren normals.

Al respecte cal recordar un dels punts de l’article que recentment ens va fer arribar Paco Calabuig, on destacava com no s’entenia que a la provincia de Tarragona hi haguera una mitja de 12 alertes 3 en tot l’any i a la Comunitat Valenciana foren unes 45.

Compartir aquesta notícia a

1 Comentari

  1. Bienvenido al Mundo Real, Neo. Resulta que los de la FEMECV consideran ahora que la legislación que promueve la Conselleria de Medio Ambiente es preocupante para el uso público de los Espacios Naturales Protegidos. Y van a reunirse con Conselleria. Y quieren cambiar la normativa. Un saludo de un miembro de un colectivo que lleva años luchando contra esas normativas sin el apoyo de la FEMECV. Por cierto, os vais a reunir con gente que considera que la pisada de un corredor de montaña afecta al medio natural más que la de un paseante porque pisa con más potencia…

    Escriu una resposta

Trackbacks/Pingbacks

  1. La Generalitat canvia la normativa | Sense Límits Aventura - […] “O canvien la normativa o es carreguen el Trail” […]
  2. Multes en el Trail | Sense Límits Aventura - […] “O canvien la normativa o es carreguen el Trail” […]
  3. Noves suspensions en el Trail | Sense Límits Aventura - […] “O canvien la normativa o es carreguen el Trail” […]
  4. Les notícies més llegides SLA 2017 | Sense Límits Aventura - […] “O canvien la normativa o es carreguen el Trail” […]
  5. Una victòria als despatxos | Sense Límits Aventura - […] “O canvien la normativa o es carreguen el Trail” […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »