«El que ha fet Kilian és brutal»

Alejo, Agulló i Vidaurre, alpinistes valencians a l’Everest analitzen l’última proesa de Kilian Jornet

«El que ha fet Kilian a l’Everest ha sigut BRUTAL». En majúscules. Així es pronuncia José Antonio Alejo, últim alpinista de la Comunitat Valenciana que va fer cim a l’Everest.

És una mostra de com la comunitat dels muntanyers està revolucionada amb el que Kilian ha fet pujant l’Everest desta setmana. Pujant per dos voltes l’Everst d’un tiró, a soles, sense oxígen artificial i sense cordes fixes. 26 hores des del Camp Base al cim en la primera intentona. 17 hores des del Camp Base Avançat fins al cim en la segona.

Al Sense Límits Aventura hem volgut consultar alguns dels nostres himalayistes més reconeguts, que també han estat a l’Everest i són conscients de la proesa que ha fet Kilian.

Kilian repeteix cim a l’Everest


PUBLICITAT

Alejo: BRUTAL

«Em sembla BRUTAL el que ha fet i la forma» continua Alejo. «El temps que ha tardat, fer-ho sense oxígen per eixa ruta, quan la gent que vol fer-ho sense oxígen habitualment van per Nepal, el poc equip que duia damunt…».

Alejo sap en primera persona el que és fer cim a l’Everest -fent ús d’oxígen artificial-. I per la cara nord. Ell ho va fer el 20 de maig de 2011. Una data que no oblidarà mai, i que va permetre coronar amb èxit l’expedició Reto Everest d’Elx, la primera expedició alacantina en posar els peus en el sostre del món.

«No crec que es parega en res el que va fer Kilian al que jo vaig viure allà. Més que una fita esportiva, el que jo vaig fer va ser una experiència de vida. A d’ell no crec que li haja donat ni temps…» diu mentre somriu.

I recorda una anècodota personal amb Kilian, amb qui va coincidir quan només tenia 5 anys. «Vaig coincidir amb ell pujant l’Aneto. Ell només tenia 5 anys i anava la seua germana i són pare. I ja anaven a ritme!!».

PUBLICITAT

Agulló: Apte només per a uns pocs

Aquella expedició del Repte Everest d’Elx estava capitaneada per un veterà del nostre alpinisme com és Juan Agulló. Es va quedar a pocs metres del cim després d’haver fet una expedició molt a l’ús: aclimatant, establint els Camp 1, Camp 2, Camp 3 i fent l’atac final.

«Crec que per a fer el que ha fet Kilian té una fortaleza física fora del que és comú i una força psicològica molt gran» indica Agulló. «Ja fa temps que pensàvem que Kilian estava preparat per a fer este projecte, només hi ha que vore la seua trajectòria. Això sí, qualsevol mínima errada li podia haver costat la vida»

L’alpinista ilicità reflexiona també respecte del que suposa per a l’alpinisme esta fita de Kilian. «Hi ha qui pensa que açò és el nou alpinisme, però jo crec que això només poden fer-ho un grup molt reduit de persones en el món. Se va a continuar fent alpinisme com sempre…».

PUBLICITAT

Vidaurre: «Em lleve el barret»

També a l’Everest va fer cim Rafa Vidaurre, integrant de l’expedició valenciana del Centre Excursionista de València que a l’octubre de 1991 va ser la primera de la nostra terra en arribar al més alt del món. Recentment es va celebrar el 25 aniversari d’aquella gran fita i van rebre el reconeiximent als II Premis Sense Límits Aventura.

Everest, 25 anys després

«És una proesa només apta per a uns privilegiats de la mare natura» indica Vidaurre. «En Kilian es donen caracterísitiques poc comuns: la seua capacitat de córrer per la muntanya i la capacitat d’adaptar-se a l’altitut. A més, és intel.ligent per a minimitzar els riscos inherents a l’Himalaia, per això ha triat la ruta normal de la cara nord. Jo em lleve el barret».

PUBLICITATVALORANT LORETAN

La proesa de Kilian Jornet no és la primera intentona feta amb un esperit similar quan a la lleugeresa d’equipatge i la velocitat de l’execució. Recentment Desnivel recordava alguns altres rècords de velocitat a l’Everest.

D’entre d’elles destaca la que va fer al 1986 el suís Erhard Loretan i Jean Troillet que pujaren per corredor Hornbein de la cara nord, amb un temps total d’ascensió i descens de 43 hores. I un temps només d’ascensió de 36 hores. 

«El que ha fet Kilian servirà per a donar valor a estes altres ascensions», recorda l’alacantí Raúl Vicedo, alpinista amb experiències també en cims de més de 7000 metres.

«És diferent perquè ells anaren per una via de molta més dificultat, però hem de tindre en compter que era molt més complexa, fa 30 anys i amb un material molt més normal que el que ha gastat Kilian» destaca.

«El rècord de Kilian ningú el va a superar perquè a la part corrible ningú va a córrer més que ell, però a la part alpinista sí hi ha gent que ha fet ascensions molt potents» indica Vicedo

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Una setmana d’aventura | Sense Límits Aventura - […] “El que ha fet Kilian és brutal” […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »