Alerta en el Trail

L’alerta 3 meteorològica va provocar la suspensió de la Volta al Pantano de Tibi i la Blasca Trail a Banyeres de Mariola 

I de nou el món del Trail es queda sense poder córrer. Passat cap de setmana visquèrem un nou episodi de suspensions de proves per l’alerta meteorològica nivell 3, nivell màxim d’alerta de risc d’incendis, que va fer que no es disputaran la III Volta al Pantà de Tibi i la Blasca Trail a Banyeres de Mariola. Semblava que amb l’anul.lació de la normativa que va entrar en vigor en març i que havia provocat altres suspensions s’havien acabat els problemes, però…

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

Doble suspensió…

Res pitjor per a un corredor que quedar-se sense córrer. Res pitjor per a un organitzador que no poder dur a terme allò per al que s’ha treballant de valent molt mesos per a cuidar tots els detalls.

Això és el que va ocòrrer passat diumenge quan la III Volta al Pantano de Tibi i la Blasca Trail a Banyeres de Mariola hagueren de ser suspeses. El motiu: l’alerta meteorològica nivell 3, alerta màxima de risc d’incendis provocada per les altes temperatures inusuals ja entrada la tardor.

La passada primavera ja visquèrem algunes suspensions de proves amb motiu de Resolució del 22 de febrer de 2017 del Director General de Medi Natural i Avaluació Ambiental, una resolució que en tot cas va quedar anul.lada passat 18 de juliol, però que encara continua generant confusió.

“O canvien la normativa o es carreguen el Trail”

…I la Generalitat canvia la normativa


PUBLICITAT

Alerta meteorológica o alerta preventiva?

El problema radica en la determinació de l’alerta meteorològica. Quan s’arriba al nivell 3, nivell màxim de risc d’incendis, amb la normativa aprovada en març les proves quedaven suspeses directament, amb l’anul.lació d’eixa normativa es poden fer però amb la responsabilitat única dels organitzadors, que poden enfrontarse després a greus problemes legals si acaba ocorrent algun incident, motiu pel qual acaben suspenent les proves.

PUBLICITAT

Sensé marge per a reaccionar

Ningú discuteix que en una situació d’alerta máxima s’ha de tindre precaució máxima. El problema són els criteris a l’hora de fixar eixa alerta máxima.

«Per a la organització ha sigut un colp molt gran i per als corredors també, peró no estem d’acord de cap manera que es paren els trails per la decisió d’emitir una alerta 3 a escases hores del diumenge, i més encara quan al dia següent, pugen les temperatures, les raxes de vent i baixa l’humitat i l’alerta del 112 ha baixat a Alerta 2. Ho sentim però no ho entenem» indicaven des de l’organització de la Volta al Pantano de Tibi.

També explicaven el seu punt de vista des de l’organització de Blasca Trails. «Esta vesprada (dissabte) s’ha modificat el nivell d’alerta, que en un principi era de Nivell 2, però ho han actualitzat a les 17:27 hores de hui dissabte, ho han comunicat via xarxes socials passades les 19 hores i nosaltres ho hem conegut quan hem tornat de preparar els avituallaments. Des d’eixe moment, hem tractat de fer gestions al respecte amb les autoritats i els forestals i la resposta ha sigut que en Alerta 3 la responsabilitat davant qualsevol circumstància recau única i exclusivament en l’organitzador».

PUBLICITAT

Incendis forestals?

Al respecte de les alertes preventives que no meteorològiques vos recordem el que el passat mes de maig ens va indicar Paco Calabuig, Agent Medi Ambiental, corredor i organitzador de carreres per muntanya.

«No conozco ningún caso de incendio provocado por estas actividades. Es una medida desproporcionada.

Ahora bien, en la vecina Tarragona declaran una media docena de nivel 3 al año. En Valencia unas 45. Desde el servicio de Prevencion de Incendios de Consellería Presidencia se abusa y perjudica a los usuarios del monte, porque obliga a la paralización (empresas de selvicultura, actividades deportivas organizadas, quemas agrícolas, paelleros abiertos,…) por miedo o exceso de prevención.

Incluso los Técnicos modifican la Ley, añadiendo que se puede sobre elevar el nivel de peligrosidad a su criterio, por “cuestiones socioculturales” (de 1 mayo al 15 octubre, todos los fines de semana con nivel 2 pasan automáticamente a nivel 3, porque sí) Nos deja en una situación de indefensión, al declarar esas alertas nivel 3 de forma discrecional (…)»

Una normativa preocupant (IV)


PUBLICITAT

Tibi, nova data

El món del Trail i els organitzadors necessiten una seguretat jurídica a l’hora de poder organitzar una prova, i no estar pendents de si el dia anterior es decreta una alerta de nivell 3, més per raons preventives i socioculturals, que no meteorològiques.

Tot i això, hi ha molts organitzadors que perseveren i volen continuar amb la seua tasca com els responsables de la Volta al Pantano de Tibi que ja han anunciat que es farà la prova en una nova data encara per determinar.

Compartir aquesta notícia a

1 Comentari

  1. Si el que volen es que es quedem en casa, estan equivocats. JO PENSE CONTINUAR EIXINT A LA SERRA.

    Escriu una resposta

Trackbacks/Pingbacks

  1. Una setmana d’aventura | Sense Límits Aventura - […] Alerta en el Trail […]
  2. Ara sí, Volta al Pantà de Tibi | Sense Límits Aventura - […] Alerta en el Trail […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »