Ama Dablam conquerit

Una expedició de l’Espemo Morella escala i corona el cim, un dels més bonics de l’Himàlaia amb els seus 6.856 metres

L’Ama Dablam (6.856m, Himàlaia, al Nepal) estava en l’objectiu del grup Espemo de Morella. Feia tres anys que s’ho van proposar. El passat mes de novembre el van escalar després de 21 dies d’expedició. Van ser quatre esportistes: Victor (Santa Bárbara), Mampel (Mas de les Mates), Diego Miralles i David Fabregat (Morella).

Aquest pic havia sigut sagrat per als habitants de la zona. Un lloc en el qual no es podia escalar. Finalment amb el pas del temps la normativa es va anar rebaixant i ara el que cal és demanar els permisos, rebre l’ok i començar l’aventura quan s’estiga preparat. Situat a la Vall del Khumbu, on està també l’Everest, l’Ama Dablam significa ‘collar de la mare i de la perla’, sent la perla el glaciar que penja del pic.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

Pic tècnic

Realment, el seu atractiu radica en la seua bellesa des de ‘terra ferma’, amb aquell pic en forma particular. Un gran repte per als escaladors especialment en els seus últims 1.500 metres, on s’ajunten l’escalada en roca i gel, molt tècnica, amb les dificultats que ja de per sí comporta l’aclimatació a l’altitud. Per això, preveien 12 díes d’aclimatació.


Primers problemes

El primer problema va aparèixer a Kathmandu. Allà van rebre la notícia de la cancel·lació del vol que els havia de deixar a Lukla. Les raons, el mal temps. Vist el panorama, van haver de reaccionar, i ho van fer tot i sabent que perdien quatre jornades. La solució van ser 10h de jeep i 45km de trekking entre Phaplu i Lukla. Això sí, almenys van tindre com a premi en travessar l’espectacular paratge el poder contemplar un 8.000 com el Cho Oyu i tota aquella màgica serralada.

PUBLICITAT

Aclimatació

A partir d’ací, es va iniciar el procés d’aclimatació. Primer anant de Namche als 3.820 metres de Tengboche. Estaven en el setè dia d’expedició i a la jornada següent van guanyar metres fins els vora 4.000 de Pangboche, per atacar el cim de Taboche (4.850m) com a preparació.

Al novè dia, abaix a Dingboche, a 4.350m, van fer el  cim del Nang Kartshang, superant així per primera vegada els 5.000 metres amb els seus 5.070m. Després, nova baixada a 4.710m (Chukhung) i un nou pic, ara el Chukhung Ri, de 5.550m.

PUBLICITAT

A les 7.55h

El 12è dia van planificar l’escalada a l’Island Peak (6.180m), i el 13è estaven al camp base d’Island Peak a 5.070m, des d’on van baixar fins els 3.950m de Pangboche. El procés continuava per aconseguir la millor aclimatació possible, i aleshores entraven en els últims dies. El primer pas va ser tornar a pujar, ara al camp base de l’Ama Dablam, a 4.550m, per al dia següent pujar al camp 1 a 5.740m i d’allà tornar a baixar al camp base. El següents tres dies d’expedició van ser de descans per recuperar.

Una vegada preparats, es va iniciar l’ascensió final. En la 19ª jornada van pujar al camp base 1 (5.750m), al dia següent al camp base 2 (6.000m), i ja a la jornada 21 d’aquesta aventura, a les 7.55h del matí, després de patir molt fred i un fort vent, es va arribar al cim de l’Ama Dablam i els seus 6.856m.

Es tancava d’aquesta manera una d’eixes aventures que supera les dificultats no només de l’última ascensió, sinó de tot un procés en què es poden trobar, com així va ser, amb constants problemes però als quals es van haver d’adaptar. El vol cancel·lat va ser un entrebanc, cert, però el trekking llarg la solució. No hi ha com les ganes i la voluntat per saber que si un es creua el planeta per aconseguir un repte, és pràcticament impossible impedir-ho.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »