Trail valencià i dopatge

El positiu de Remi Queral a Penyagolosa Trails obri el debat

Hi ha dopatge en el Trail valencià? El cas recent del positiu del corredor de Benlloch Remi Queral a la passada edició de Penyagolosa Trails que coneguerem esta setmana obri la porta a tot tipus de comentaris.

Més enllà de les suspicàcies i les sospites no hi ha resposta a eixa pregunta per una raó bàsica: pràcticament no hi ha controls antidopatge en el Trail valencià. 

Remi Queral, positiu en un control antidopatge a Penyagolosa Trails


PUBLICITAT

Dos casos…

Als últims anys hi ha hagut dos casos de positiu en el Trail valencià, fa 3 anys la corredora de la Vall d’Uixó Silvia Miralles donava positiu a la Haria Extrem de Lanzarote per una sustància broncodilatadora inclosa a un medicament anomenat Terbasmin, i passat mes de maig Remi Queral va donar positiu a Penyagolosa Trails per una sustància que encara desconeguem. 

En els dos casos, els dos corredors asumiren la culpa -i la sanció de 6 mesos i dos anys respectivament- al.legant, en tot cas, que no eren coneixedors de que podia donar positiu.

Fet que no els eximeix de responsabilitat, com ja va explicar el doctor Darío Sanmiguel. «“L’esportista és el responsable de qualsevol sustancia prohibida que se tome al seu cos” indicava a un article publicat a la revista Sense Límits Aventura.  

Trail y dopaje (II)


PUBLICITAT

No hi ha controls

Més enllà d’eixos dos casos puntuals la realitat del consum de sustàncies dopants al món del Trail és una incógnita per una raó bàsica: no hi ha controls antidopatge en cap de les proves al nostre territori.

L’excepció ha estat al 2017 les dos proves de Penyagolosa Trails, la CSP i la MiM que a la passada edició estrenaren els controls antidopatge per als podiums masculins i femenins.

“L’any passat els vam implantar per primera volta i ferem controls a tots els pòdiums de la MiM i la CSP, tant en homes com en dones” explica Tico Cervera a Sense Límits Aventura. “No són obligatoris a les proves que no són oficials, però crec que hem d’anar marcant el camí”.

PUBLICITAT

Massa cars

Marcant el camí tot i que toque assumir un cost econòmic elevat. Uns 3000 euros van costar els 12 controls antidopatge de 2017 a Penyagolosa Trails. 

Enguany acollint el Mundial de Trail serà la ITRA/IAU la que marcarà la pauta dels controls antidopatge per a la prova del Mundial, i Penyagolosa Trails tornarà a fer control en la CSP i la MiM per als corredors populars, i fins i tot no descarten fer algun control antidopatge aleatori, més enllà dels integrants del pòdium.

PUBLICITAT

FEMECV…

Més enllà de Penyagolosa Trails cap altra prova ha fet controls antidopatge tot i que algunes voldrien però no poden assumir els cost econòmic. Tampoc hi ha controls a les proves oficials de la FEMECV, tot i que des de la Federació ens indiquen que estan estudiant la incorporació de controls antidopatge per a les competicions oficials.

«Ho tenim en ment» indica Manolo Amat, director de l’àrea de Carreres per Muntanya de la FEMECV. «A nivell FEMECV no s’ha fet mai controls antidopatge i és un assumpte que volem tractar a l’àrea de carreres» explica.

…i FEDME

Seria a l’estil del que es fa amb les competicions FEDME, que fa controls als campionats i en algunes de les proves de la Copa d’Espanya. «En les proves oficials FEDME sempre et diuen que cap la possibilitat de que es facen controls» explica Lluis Pallarés de la MABO, que als últims anys ha estat prova de la Copa.

«Has de tindre l’espai i el personal preparat per si venen, però no t’avisen fins el dia d’abans de la prova. Que vinguen o no depen de l’Agencia Espanyola Antidopatge» explica. En els dos anys que la Marató de Borriol ha estat a la Copa no els ha tocat fer finalment els controls antidopatge.

Tampoc li ha toccar fer controls antidopatge a la Cursa per Muntanya Vistabella, integrada a la Copa d’Espanya. «Sempre hem estat preparats com ens ha indicat la FEDME» explica Rubén Porcar, «però no han vingut mai, ni al 2017 sent campionat de Clubs FEDME».

PUBLICITAT

Conclusió

Així les coses: Hi ha dopatge en les proves de Trail? No hi ha una resposta. Hi ha qui pensarà que no hi ha lloc per al dopatge en un esport que va nàixer com a forma de disfrutar de la natura i de la muntanya, que es viu amb molt de companyerisme més que com una competició, tot i que a mida que ha anat professionalitzant-se hi ha més pressió per aconseguir resultats.

Hi ha qui pensarà que hi ha gent que es dopa, com a qualsevol altre esport que requereix un esforç físic tan bestial com és el trail, a l’estil del que pot passar en el ciclisme, la BTT o el Triatló.

«Hi ha gent que viu l’esport per a disfrutar, però hi ha qui està disposat a tot» ens comenta un fisio molt reconegut. «A mi se m’ha acostat alguna persona a la clínica a demanar-nos que li doparen… per a acabar per davant d’un company de faena en una competició de BTT de Master 50!. Eixe no és el camí per a disfrutar de l’esport de forma sana».

Per tancar: hi ha dopatge en el trail valencià? Ho sabrem quan s’incorporen de forma definitiva els controls antidopatge. Hi ha de veritat una aposta per lluitar contra el dopatge en el món del trail? Eixa és altra pregunta…

COORDINACIO 

La sensació és que resta molt per avançar en la lluita contra el dopatge en el món del Trail, i en general en aquelles modalitats cada volta més practicades i que requereixen d’un gran esforç físic. Més enllà de la lluita que cada federació, competició o administració faça… queda també la necessitat de tindre una major coordinació i legislació que permeta evitar situacions com la viscuda recentment a una carrera a Alcoi on va participar David Belda, ciclista sancionat per dopatge, que va poder participar en no ser una prova oficial. Va guanyar la prova, per cert…

Més dades:

Remi Queral, positiu en un control antidopatge a Penyagolosa Trails

“Sóc culpable, però no savia que era dopatge”

Carreres de muntanya i dopatge

Trail y dopaje (I)

Trail y dopaje (II)

Una errada i una explicació


Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. La Liga CxM FEMECV més oberta | Sense Límits Aventura - […] Trail valencià i dopatge […]
  2. Una setmana d’aventura | Sense Límits Aventura - […] Trail valencià i dopatge […]
  3. La IAAF sanciona dos corredors valencians | Sense Límits Aventura - […] Trail valencià i dopatge […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »