«El Mundial de Trail és la competició de la meua vida»

Entrevista amb la corredora Laia Cañes, una de les grans opcions per al Mundial de Trail al Penyagolosa Trails

«M’agradaria poder estar finalista, entre les 8 primeres. L’any passat vais ser setena, i m’agradaría millorar eixa posició. És molt difícil però ho intentaré»

«La clau en una distància tan llarga és mantindre el cap gelat, saber quin és el teu ritme, no deixar-te dur pel ritme de ningú i jugar les teues cartes»

«Estic vivint-ho amb molta normalitat i molta il.lusió, i eixa pressió que l’entorn que sense voler em trasllada, convertir-la en il.lusió»

Corre a casa. Al seu Penyagolosa que tantes voltes ha medit les seues forces i a qui l’any passat per fi va doblegar aconseguint la victòria a la MiM després de 5 vegades consecutives acabant segona.

Laia Cañes (Sport HG) viu les hores més especials, sabent-se observada i assenyalada com una de les grans opcions per a fer top 5, fer pòdium a un Mundial de Trail, on l’any passat ja va demostrar del que era capaç sent la setena als Mundials de Trail a Itàlia.

Arriba en forma, com va demostrar recentment guanyant el Reventón Trail. I després d’un temps d’espera arriba el moment de la veritat. Ara, a casa, a la seua muntanya, i amb la seua gent, Laia està amb confiança de poder continuar creixent en el món del Trail.  

Un Mundial de Trail per a tots

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

«Una amalgama d’emocions…»

Com arribes al Mundial de Trail? 

Arribe amb molta il.lusió i molt contenta. M’agrada molt preparar les curses al màxim de les meues possibilitats i això hem estat fent estos últims mesos, tota la part física que a mi em toca, amb el meu entrenador Nacho Martínez, que ha fet un gran treball. Hem fet tot el que hem pogut, hem dedicat molttes hores i arribem molt contents i satisfets del treball que hem fet.

És la teua tercera presència a un Mundial de Trail, però la primera Espanya… imaginem que és molt especial…

La veritat és que si, perquè haguera pogut ser a Espanya, però a qualsevol altra zona que no fora Penyagolosa. Estar a un Mundial sempre és especial, sempre és una gran oportunitat, però que siga a Penyagolosa que tot el món sap la vinculació que tinc amb esta prova que és molt especial, hi ha una amalgama d’emocions i sentiments que per a mi està sent tota una experiència que de ben segur la recordaré sempre.

«Estar a un Mundial sempre és especial, sempre és una gran oportunitat, però que siga a Penyagolosa és molt especial, hi ha una amalgama d’emocions i sentiments que per a mi està sent tota una experiència que de ben segur la recordaré sempre» 

Tindràs a molta gent animant-te, no? Això serà un plus extra per a Cañes

Tots els anys a la MiM he tingut molt de recolçament i enguany espere que també siga així i ho agrairé molt. Imagine que la gent es concentrarà en els punts més accesibles, en els pasos per els pobles. Però si que a la meua gent, als meus pares, a la meua germana, als meus nebots, al meu home si que els he dit que intenten arrimar-se un poc a eixa part final de la cursa que és on les forces van més a menys i van bé els ànims…

«Davant una situació que no acabes de trobar sensacions o una caiguda o molèsties que pugues tindre, els ànims de la gent t’ajuden a resituar-te en la cursa i adaptar la teua resposta»

«A la meua gent, als meus pares, a la meua germana, als meus nebots, al meu home si que els he dit que intenten arrimar-se un poc a eixa part final de la cursa que és on les forces van més a menys i van bé els ànims…»

Es nota tan això quan estas en carrera?

Els ànims de la gent són molt important, perquè és una cursa molt llarga, de 85 km i la gestió d’eixa distància és complicada. És molt fàcil que t’arribe un moment de crisi i l’has de saber resoldre per tu mateix. I davant una situació que no acabes de trobar sensacions o una caiguda o molèsties que pugues tindre, els ànims de la gent t’ajuden a resituar-te en la cursa i adaptar la teua resposta.

PUBLICITAT

«És un circuit preciós…»

Quan començares a córrer per muntanya, imaginaves que algun dia correries un Mundial de Trail a ta casa? 

La veritat és que no. No ho haguera dit mai. Quan vaig començar, com tot el món, tenia moltes coses a millorar tan físicament com psicològicament i no m’ho plantetjava. No pensava que tindria este grau de dedicació per l’esport. La primera notícia que vaig tindre del Mundial a Castelló va ser fa vora dos anys, i en aquell moment va ser com un colp i vaig dir: «jo vull estar ahi».

«La primera notícia que vaig tindre del Mundial a Castelló va ser fa vora dos anys, i en aquell moment va ser com un colp i vaig dir: «jo vull estar ahi»

De la teua experiència en altres mundials, quina penses que pot ser la clau en esta edició?

No és comparable el recorregut d’este Mundial al d’altres edicions, l’any passat a Itàlia per exemple va ser de 50 km, com si fora una marató de muntanya, tot i que el perfil era paregut a Penyagolosa amb un tram inicial més ràpid i el tram final més dur. Cada prova és diferent.

La clau en una distància tan llarga és mantindre el cap gelat, saber quin és el teu ritme, no deixar-te dur pel ritme de ningú perquè la cursa és prou llarga com per a que cada un acabe ocupant el lloc que li correspon i si et vasa darrere d’un rival o no mesures bé les teues forces acabaràs pagant-ho. Si eres capaç de posar el teu propi ritme i has d’agarrar a una persona tens els suficients kilòmetres perquè això passe. Així que cap gelat, conèixer quin ritme pots dut, conèixer la cursa i amb això jugar les teues cartes.

«La clau en una distància tan llarga és mantindre el cap gelat, saber quin és el teu ritme, no deixar-te dur pel ritme de ningú i jugar les teues cartes»

Què pots dir-nos d’este recorregut de 85 km 5000+?

El recorregut és prou diferent al de la MiM. Fins a Atzeneta hi ha unes modificacions importants, han llevat prou part de pista ràpida i han posat senda, que tot i ser menys distàncies el terreny és més dificultós, així que el temps de pas per Useres serà segurament major que altres anys.

Crec que la part més dura és el tram Benafigos-Vistabella i després de Vistabella i els últims 10 km de la cursa són més ràpids que crec que si arribes bé ahi amb forces pot ser una part molt definitiva. És un circuit que té de tot: té part rapidíssimes, baixades molt tècniques, té pujades d’anar a 4 pates. Crec que no deixarà indiferent a ningú i sobre tot és preciós, especialment quan entres cap a l’interior, és preciós i diu molt de la nostra zona.

«És un circuit que té de tot: té part rapidíssimes, baixades molt tècniques, té pujades d’anar a 4 pates. Crec que no deixarà indiferent a ningú i sobre tot és preciós, especialment quan entres cap a l’interior, és preciós i diu molt de la nostra zona»

«Crec que la part més dura és el tram Benafigos-Vistabella i després de Vistabella i els últims 10 km de la cursa són més ràpids que crec que si arribes bé ahi amb forces pot ser una part molt definitiva»

VIDEO: El Mundial de Trail al detall

«Arribar en forces al tram final«

Quins poden ser els punts claus del recorregut?

En una cursa tan llarga la clau és intentar arribar el millor possible, però si al principi tampoc has dut un ritme elevat no arribaràs bé al tram final. Hi ha que arribar bé al final però sense adormir-se al principi. És molt dificil anticipar una estratègia en curses d’esta distància, perquè hi ha moltes decisions que s’han de prendre i has de canviar sobre la marxa. És dificl també mantindre el cap gelat perquè la gent t’arrosega, que una companya t’avance si et deixes dur… Jo tinc lar córrer com sempre, sense fer massa experiments, perquè tampoc sé córrer d’altra manera. La clau és fer la teua prova sense pensar en que puga fer la resta.

Fins a quin punt te pot servir de referències les experiències passades a la MiM, els 5 pòdiums i la victòria de l’any passat?

En part si, especialment en la part inicial, però hi ha moltes modificicacions. La gent pensa que ho tinc el terreny super estudiat, però reialment el recorregut és nou i parts que fa poc de temps que s’han obert perquè s’han recuperat moltes sendes. Tots els meus companys de selecció han vingut a conèixer el terreny i bona part de la resta de seleccions també ho ha fet… i no crec que siga un factor molt definitiu tot i que conèixer  un poc el terreny i la distribució dels pobles pot ajudar a ubicar-te.

PUBLICITAT

«Millorar la setena plaça de l’any passat»

Quin és l’objectiu de Laia Cañes? I el de la selecció? 

M’agradaria poder estar finalista, entre les 8 primeres. L’any passat vais ser setena, i m’agradaría millorar eixa posició. És molt difícil però ho intentaré. I a nivell de selecció tant en xics com en xiques hauria de ser intentar guanyar l’or. Els xics ja ho guayaren l’any passat i defensen títol, i en xiques duem dos anys amb plata i bronze i estaria molt bé que a Espanya es piguera guanyar l’or.

«M’agradaria poder estar finalista, entre les 8 primeres. L’any passat vais ser setena, i m’agradaría millorar eixa posició. És molt difícil però ho intentaré»

Quines penses que són les favorites?

Favorites hi ha moltes perquè… és un Mundial. En el cas d’Espanya hi ha molt bon nivell en la selecció femenina i totes les companyes de selecció han fet grans mesos últims, Azahara va ser plata fa dos anys en una distància com esta, Maite Maiora ja sabem que és capaç de fer, Gemma Arenas, Monica Vives vigent campiona d’Espanya… De la resta de seleccions esta les franceses les dos primeres del passat Mundial, Ragna Dabats, Mercedes Pila, que també està en un moment de forma espectacular… i més enllà de les que coneixem hi ha molta gent bona i no has de descartar un factor sorpresa. Hi ha moltes favorites i va a ser una prova molt oberta, disputada i sofrida. Eixes són les curses boniques.

Com veus a la teua companya de selecció Tere Nimes?

Tere Nimes és un valor segur i sempre en este tipus de proves i cites importants Tere sempre fa un bon paper. Bé de fer un gran campionat d’Espanya a la Transgrancanaria i va a ser una corredora de referència i a tindre en compter en el Mundial i estic segura que farà un molt bon paper.

“El Mundial de Trail, por nivel, ya es como un UTMB”


PUBLICITAT

«Convertir la pressió en il.lusió»

La gent et coloca entre les favorites, com fas per a dominar els nervis i la pressió?

Faig tot el que puc, però en aquest cas molta gent em pregunta si tinc pressió, és un Mundial, corres a casa, en un bon moment de forma… jo el que he intentat, sabent que este dia ho vaig anotar en el cap quan fa dos anys vaig saber que tindria el Mundial de Trail, era orientar-me a aconseguir la classificació… i ara estic vivint-ho amb molta normalitat i molta il.lusió, i eixa pressió que l’entorn que sense voler em trasllada, convertir-la en il.lusió.

«Estic vivint-ho amb molta normalitat i molta il.lusió, i eixa pressió que l’entorn que sense voler em trasllada, convertir-la en il.lusió»

«Estic molt contenta per estar on estic, per estar en l’eixida i ha de vindre alguna cosa més, que vinga, i si no, sempre em quedarà el record de que vaig estar ahir i vaig donar el màxim en la preparació»

Jo he fet tot el que he pogut el que està a la meua mà i el que no està a la meua mà no puc pegar-li més voltes. Molt contenta per estar on estic, per estar en l’eixida i ha de vindre alguna cosa més, que vinga, i si no, sempre em quedarà el record de que vaig estar ahir i vaig donar el màxim en la preparació. A partir d’ahi tot el món pot guanyar, tot el món pot fallar, acceptar els factors externs que poden donar-se i no hi ha que donar-li més voltes. Hi ha que transformar eixos nervis i ansietat en forces per a la cursa que segur que ens vindrà bé.

Quina va a ser la teua rutina estos últims dies?

Molt senzilla. La mateixa de tots els dies. La veritat és que soc una xica de moltes rutines, m’agrada fer el mateix gitar-me a la mateix hora, alçar-me a la mateix hora. Ara que estos dies he baixat la càrrega d’entrenament per tindre eixa sobrecompensació i arribar el més descansada possible aprofitaré per estudiar que estic preparant una oposició per a educació física, i aprofitaré per estudiar i em vindrà bé per a concentrar-me estar tranquila i no pegar-li moltes voltes. Faré una rutina similar fins el dia de l’eixida.

PUBLICITAT

«La competició de la meua vida»

Com veus el creiximent del Mundial de Trail? 

Crec que el Mundial de Trail ha anat a més, i només hi ha que vore la selecció espanyola que té molt de nivell. Cada vegada més corredors orienten la seua temporada a participar al Mundial i formar part de les selecciones, representar al teua país i de que d’alguna manera es reconega tot l’esforç que es fa a diari.

Estic segura que enguany l’organització marcada un abans i un després, no deixarà indiferent a ningún i en els pròxims anys encara creixerà més el Mundial de Trail. Per a mi, sens dubte és la competició de l’any, i la competició de totes les que he fet fins ara.

UN CREIXIMENT IMPARABLE 

Laia va arribar al Trail quasi per casualitat. Comença a córrer com una motivació per a deixar de fumar. En sentir-se bé continua endavant, prova la muntanya i li va agradar. I va continuar corrent.

Al 2015 va aconseguir el seu primera gran resultat a una gran cita: pòdium a la CCC del UTMB. El seu nom començava a sonar també fora de les nostres fronteres.

Als anys següents la confiança li va fer afrontar majors reptes: victòria a la Spain Ultra Cup i presència per dos voltes amb la selecció nacional als Mundials de Trail on l’any passat va ser la millor corredora espanyola acabant en setena plaça. Ara, corrent a casa, tot és possible…

Més dades:

La temporada perfecta de Laia Cañes

La setmana més dolça de Laia

http://senselimitsaventura.com/2017/06/07/demostrat-una-corredora-mundial/

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Un Mundial de Trail per a tots | Sense Límits Aventura - […] “El Mundial de Trail és la competició de la meua vida” […]
  2. Laia Cañes: subcampiona del Món de Trail | Sense Límits Aventura - […] “El Mundial de Trail és la competició de la meua vida” […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »