De qui és un Trail?

Reflexions després del canvi de la titularitat en l’organització del Trail de Montanejos

De qui és el Trail? En teoria de tots aquells que vullguen practicar-ho en qualsevol de les seues modalitats, ja siga entrenant, competint, animant o organitzant. La muntanya és de tots i de ningú, tot i que la propietat del terreny siga en ocasions municipal i de vegades particular. Però de qui és un Trail? De qui és una prova determinada…? 

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

Titularitat…

Són preguntes que ens plantetgem arran del que ha ocorregut recentment amb el Trail de Montanejos, que als últims dies va viure un episodi on el club que ho ha organitzat als últims 5 anys anunciava que deixava de fer la prova i que enguany no hi hauria Trail de Montanejos, i de seguida l’Ajuntament va anunciar que si anava a celebrar-se la prova en les dates ja previstes.

Trail de Montanejos: si o no?


PUBLICITAT

Registre…

Hi ha diversos conceptes que hem de tindre en compter. El primer d’ells és la titularitat del terreny pel que transita el Trail, que en la majoria dels casos afecta al terme municipal d’una localitat, o a diverses localitats, una mancomunitat o Conselleria cas de que siga en una extensió més ampla.

Des d’eixe punt de vista són les administracions les responsables d’autoritzar que es puga desenrollar un Trail (a prova de BTT, Triatló…) pel seu territori, sempre i quan es complisquen els requisits que marque la normativa.

PUBLICITAT

Propietat intel.lectual…

L’altre concepte és la propietat intel.lectual de la prova de Trail. Darrere de cada prova hi ha un temps emprat en buscar un nom, un logo, una filosofia pròpia, el disseny del recorregut… que acaben atorgant a la prova una identitat pròpia.

Serà eixa identitat un factor fonamental a l’hora de cuallar i fer-se diferent, a més de tindre en compter altres factors com ara el tipus de recorregut, el tractament als corredors, els avituallaments, la borsa del corredors, el cronometratge, el speaquer…

De qui és la propietat intelectual de tots eixos detalls? En teoria dels organitzadors de cada prova ja siga un club o clubes, una empresa, un ajuntament o una persona física.

PUBLICITAT

Però…

Ara bé, una cosa és la propietat intel.lectual moral, que pot haver un consens i un coneiximent de qui s’ha currat una prova, i altra la legal. És a dir, si no hi ha un registre del nom en l’Oficina Espanyola de Patents i Marques és un nom/logo que es pot gastar sense incòrrer en cap il.legalitat.

Altra qüestió és l’ètica i la forma en que siga rebut per part dels corredors… que en definitiva, més enllà, de qüestions burocràtiques el que volen es poder disfrutar de la muntanya, i fer-ho en les millors condicions possibles…

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »