SLA02: Salut i certificats, amb Darío Sanmiguel

El cardiòleg valencià explica al programa de ràdio de Sense Límits Aventura tot el que s’ha de fer per tenir un control de cadascú a l’hora de competir

Al mateix temps, s’obre un debat sobre els certificats i les proves de control…

Darío Sanmiguel, cardiòleg i corredor de muntanya, va ser el segon dels nostres experts convidats al programa de ràdio de Sense Límits Aventura. Si en el primer capítol parlàvem amb Paco Badía sobre una ruta de BTT pel barranc de l’Encantada, este anterior programa va versar sobre la salut. Sanmiguel ens va fer reflexionar sobre la necessitat de fer-se controls, els certificats i tot el necessari per saber que, corrent en la muntanya, fent esport en general, el nostre cos està preparat. Si ho vols escoltar, ací.

PROGRAMA SLA02

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

ESCOLTA EL PODCAST DEL PROGRAMA EN IVOOX

Punxa ací si vols escoltar i descarregar el podcast del SLA 02 d’À Punt Ràdio a Ivoox.

Exercici és salut

El pitjor que hi ha és quan la maquinària no funciona. I no per falta d’entrenament, sinó per les capacitats de cadascú. Podem pensar que podem pujar més dalt encara, però una cosa és el que diga el cap, i altra el que puga fer el cos. Per estes raons, experts com Darío Sanmiguel parlen de tindre cura del nostre motor. “Fer exercici és una cosa, i altra posar al límit les teues condicions físiques”, va assegurar durant el programa el cardiòleg, de la Unitat de Salut Esportiva de l’Hospital Vithas Nisa del 9 d’octubre. “Mai hem dit que no es puga fer exercici, perquè l’exercici és la ferramenta de salut més forta que hi ha”, va exposar.PUBLICITAT

Quatre claus

Sanmiguel va explicar que, a l’hora de rebre l’ok hi ha tres passos que s’han de passar. Un, “i un dels més importants”, és l’historial. És a dir, que el ‘pacient’ explica quina és la seua trajectòria esportiva. D’ací es poden extraure moltes conclusions. Després estan, en la llista de proves, “un electrocardiograma, una ecografia i una prova d’esforç”. Però compte, perquè la prova d’esforç “és un pas més, però no és la fonamental de les proves que es fan per fer el control mèdic”.


Certificats mèdics i carreres per muntanya


PUBLICITAT

Ni prohibir ni obligar

Sanmiguel dona per fet que el que no es pot fer és obligar ningú a fer res: “No podem prohibir ni obligar, sinó que a la gent que competeix se li ha de dir que és molt important consultar amb els metges i fer un control”. És a dir, els serveis mèdics estan per prevenció, per control, per saber que tot està al seu lloc.

I què costa?

La qüestió dels diners… per a alguns seran molts, per a altres, una bona inversió. Creu Sanmiguel que la salut no val diners: “No pots estalviar diners amb la salut”. El cost de les proves completes són “no arriba als 200 euros”. Amb tot, això no vol dir una despesa així cada any. “Hi ha proves com l’ecografia, que no l’has de fer cada any, també omplim tots els certificats de l’any que puga necessitar l’esportista… al final ix a uns 90 euros a l’any”.

PUBLICITAT

ÀUDIOS, AL 677 77 73 19

Durant el programa SLA02 es va deixar una porta oberta al debat i a l’obligació o no de superar certs certificats per garantir la salut dels i de les corredores. Per participar, es pot enviar una nota d’àudio al 677 77 73 19 explicant la teua opinió. Només ens has de dir el teu nom i cognom i des d’on crides, i donar el teu punt de vista. Algunes de les opinions les posarem en el següent programa, el SLA03 del pròxim cap de setmana a À Punt.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. Àudio SLA03: Oh, Everest, què dur ets… | Sense Límits Aventura - […] SLA03: Salut i certificats, amb Darío Sanmiguel […]
  2. SLA03: La via ferrada de Redován, amb Jaime Escolano | Sense Límits Aventura - […] SLA02: Salut i certificats, amb Darío Sanmiguel […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »