SLA04: L’entrevista aventurera a l’Himàlaia

La Yeti Bike Race va tindre nom valencià amb cinc dels nostres representants

Al programa de la ràdio d’À Punt ens expliquen l’experiència Apolo Esperanza i Juan Catalán

Cinc valencians van estar a l’Himàlaia. La prova era o a peu o en bici. 220km o 240km. A elegir. Era la Yeti Bike Race. A peu hi van anar Juan Catalán (Tos Pelat Moncada), que va acudir al programa, i María Ángeles Jiménez (Sam Trail Alzira). En bicicleta tot terreny es van presentar per completar el repte altres tres: Ramses Gavidia (Basiliscus Benicarló), Xavi Ortiz (Gola Team Alzira) i Apolo Esperanza (Turyciclo Valencia), que també va estar a l’estudi. Va ser l’entrevista que va tancar el quart programa de Sense Límits Aventura a la ràdio d’À Punt.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

SLA04 de ruta per l'Himàlaia

El programa sencer el pots escoltar, amb l’entrevista, en el següent botó:

Tour dels Annapurnes

“El desafiament era crear el tour dels Annapurnes. Tota una experiència”, va explicar Apolo Esperanza. Per la seua part, Juan Catalán, experimentat corredor de fons, d’asfalt, amb 20 maratons, va explicar que l’experiència «va ser espectacular”. Set etapes, 7.000m de desnivell, 30 o 40km per etapa. Però “l’orografia marcava el límit, pels desnivells”, puntualitzava Esperanza. Es tractava de pedalejar o córrer fins el migdia, i per les vesprades, “visita de glaciars o aigües termals o un monestir. Està fet perquè es puga portar bé…”.


Programa 4 SLA: Cipol en el record


PUBLICITAT

Fer-se a l’altitud

Es tractava d’una cita que estava mil·limetrada. És a dir, que sent l’altitud un possible problema, s’havia de gestionar de menys a més. “Ho vam dissenyar de manera progressiva per anar pujar, amb el pas final a 5.400m, i és clau fer-ho poc a poc, però a partir dels 4.000m d’altitud arriben les nàusees… això passa”, reconeixia Esperanza. “Hi havia incertesa i nervis perquè era la primera vegada que ells s’enfrontaven a estes altituds. Teníem una logística important però teníem incertesa, sí”.

PUBLICITAT

Pisos bioclimàtics

No era un paisatge del acostumat sobre l’Himàlaia. Juan Catalán va explicar que el va sorprendre: “Quan comences des del principi i vas pujant des dels mil metres progressivament descobreixes que hi ha més Himàlaies. Fins els 2.000m veus un Himàlaia totalment verd, una jungla, amb els camps d’arròs verds, i et sorprens. A partir de 3.000 a 4.000 és un altre Himàlaia, l’altiplà, com les muntanyes d’ací. I a partir de 4.000m són les postals que sempre has vist”. Era el que Apolo Esperanza va resumir en una frase: «Volíem tocar pràcticament tots els pisos bioclimàtics. Eixes d’una jungla i vas traspassant boscos fins arribar a la superfície de roca i gel, com un viatge de l’equador fins al pol nord, en pocs dies”.

PUBLICITAT

L’experiència que marca

“Cada dia és una aventura, quan no et trobes un cotxe atrapat et trobes un nen que vol dir-te alguna cosa…” , assegurava en directe Apolo Esperanza… Juan Catalán, per la seua part, mostrava com es va sorprendre davant d’algunes coses, com per exemple que allà les distàncies “no les mesuren en quilòmetres, sinó en hores”. O els anomenats ‘momos’…, ho explicava Esperanza: “És una espècie de tallarins, amb pasta, però que porta dins la fulla de la marihuana. Nosaltres no la vam fer però sí hem vist en alguns que s’ho ha sopat quins efectes tenia”. Una aventura tot en el seu conjunt per unes muntanyes que són molt més que alpinisme i cims (quasi) impossibles.

PUBLICITAT

Més dades:

 

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »