SLA05: Sendes, història, templers, castells…

Una ruta pels punts històrics de Peníscola, Polpis i Alcalà de Xivert, en el SLA05 de la ràdio d’À Punt

Salvador Blanco és l’expert de senderisme que ens mostra la millor manera de visitar la Comunitat Valenciana

Salvador Blanco és el nostre expert d’esta setmana. Ens porta al Baix Maestrat, al sender dels miradors templers, zona que recorre “els tres indrets més importants, el castell de Peníscola, el de Polpis i el d’Alcalà de Xivert”, explica…

La ruta són 26km lineals, però aporta solucions perquè caminar esta distància pot ser massa… “Com el que el parc natural de la serra té les seues pròpies rutes, es poden dividir per castell”. Així farem… Es pot escoltar tot a través d’este enllaç.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

Programa SLA05

El programa al complet, amb la secció de rutes senderistes de Salvador Blanco

Castells d’un en un

Parlem, aleshores, d’una ruta que es pot fer amb 7km en unes dues o tres hores i que és “apta per a tots”. Es tracta de “visitar els castells individualment, un per un”, perquè si es fa completa és una eixida lineal i implica tenir el desplaçament assegurat des del final a la tornada, a l’inici… Per això en esta ocasió Salva Blanco ens situa més en el castell de Xivert.

“El castell de Xivert va estar baix les mans de l’ordre dels templers, i van fer unes reconstruccions espectaculars”. Se li nota que coneix la zona. Així ho demostra: “Les seues vistes donen a la vall interior i també a la costa, i són espectaculars. I en el camí encara es troben coses interessants”.

PUBLICITAT

Com es troben els castells?

Tot i que Blanco es va centrar en la ruta de Xivert, vam parlar dels tres castells… “El de Peníscola està perfecte, en Polpis està restaurada la torre i el de Xivert es van fent-se coses… l’última cosa que s’ha fet és dotar-lo del contingut cultural amb panells interpretatius. És una visita agradable”.

PUBLICITAT

Indicacions…

Una de les característiques d’esta zona és la seua història. Parlem de templers, però també d’altres fets que van marcar la idiosincràsia de la zona. “La ruta ix d’Alcalà de Xivert i el primer que trobem una vegada creuada l’autopista és la Creu del Francès, de 1810”, confirma Blanco.

Aquesta figura “commemora la mort d’un veí d’Alcalà de Xivert en la guerra de la Independència contra els francesos. A partir d’este punt, hi ha una pujada forta fins a una via pecuària i a unes vistes amb el castell sempre a la nostra vista”.

PUBLICITAT

El secret ‘amagat’

Sempre hi ha algun indret curiós… algun lloc que paga la pena pel seu propi interès o bé que, simplement, el nostres expert considere que s’ha de visitar. En este cas, Salva Blanco parla d’una zona a la part baixa del castell… “allà està el poblat”.

El poblat és àrab, “és una visita restringida”, afirma Blanco, però considera que observar-lo ja és important. I si es pot, encara més ho és “caminar pels carrers d’aquell antic poblat àrab”. Una visita, sens dubte, molt, molt recomanable.

PUBLICITAT

ENVIA UNA NOTA DE VEU

La pròxima setmana, en el programa de Sense Límits Aventura volem escoltar les vostres veus explicant-nos breument una ruta que vos agrade, que signifique alguna cosa per a vosaltres. Es tracta d’acostar tota la Comunitat Valenciana i els seus paratges. Una ruta senderista que siga ideal per a totes les edats. En coneixes alguna? Envia una nota de veu per Whatsapp al 677 77 73 19 i l’escoltarem en el SLA06 del pròxim cap de setmana.

Més dades:


SLA04: Literatura ‘antipàtica’


SLA04: L’entrevista aventurera a l’Himàlaia


SLA03: Centro Excursionista Eldense


SLA03: La via ferrada de Redován, amb Jaime Escolano


SLA02: Salut i certificats, amb Darío Sanmiguel


Test SLA: Leo Pous, Valencia O


La ruta: Barranc de l’Encantada


Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »