Pot competir en trail un ciclista sancionat per dopatge?

L’exciclista professional David Belda, sancionat en 2017 i fins 2021, encén les alarmes entre organitzadors i corredors

El de Cocentaina porta quatre curses de muntanya guanyades: Jovada, Benicatrail, 1/2KV d’Alcoi i Fira Tots Sants de Cocentaina

Foto: Aitor Toribio Fotografía

Un fort debat s’ha obert en el món del trail. L’exciclista professional David Belda, que competia amb el Burgos-BH, va ser sancioant al 2017 per, presumptament, consum d’EPO. Així ho va confirmar l’Agencia Española de Protección de la Salud en el Deporte (AEPSAD) en el seu moment. La sanció s’allarga fins el 2021. En este temps, Belda ha canviat les dues rodes per les sabatilles de córrer per muntanya. Des d’octubre, porta quatre victòries: Alcalà de la Jovada el 14 d’octubre, el Benicatrail el 4 de novembre, el 1/2KV Corremon Alcoy de l’11 de novembre, i el trail Fira de Tots Sants de Cocentaina, el seu poble, el passat cap de setmana. Algunes veus del trail -corredors i organitzadors- s’han alçat a preguntar-se si l’alacantí pot competir en altres proves. La resposta, amb la llei a la mà, és no. Ho expliquem…


Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

Llei Orgànica 3/2013, article 31.3

Després de competir en diverses proves, i guanyar, Belda veu ara que se’l miren amb recel… a les xarxes socials són alguns organitzadors, i també corredors, que es plantegen si una persona que està sancionada per dopatge en ciclisme pot competir en trail. La ‘Llei Orgànica 3/2013, de 20 de juny, de protecció de la salut de l’esportista i lluita contra el dopatge en l’activitat esportiva’ estableix en el seu article 31.1 que la seua participació, en qualsevol esport, federat o no, està prohibida…


Pascual i Beltrán aguanten el lideratge


PUBLICITAT

Què diu la llei?

En l’article 31.3, estableix que durant el periode de suspensió, «la persona sancionada no podrà participar, en qualitat alguna, en cap competició o activitat autoritzada o organitzada per algun dels signataris de la Convenció de la Unesco, els seus membres, federacions esportives, clubs o una altra organització pertanyent a una organització d’un membre signatari, o en competicions autoritzades o organitzades per qualsevol Lliga professional o qualsevol organitzador d’esdeveniments nacionals o internacionals». La llei es pot consultar al BOE clickant ací.

PUBLICITAT

Control… relatiu

La qüestió està que els organitzadors, que poden impedir la participació d’un esportista sancionat simplement no atorgant-li el dorsal, a vegades no saben quin corredor o corredora està sancionat per dopatge. Això sí, la decisió final, que impedeix per tant que la persona sancionada prenga l’eixida o no, correspon als organitzadors. A estos, la llei els ampara en el seu article 31.3 de la Llei Orgànica 3/2013.

PUBLICITAT

Les 4 victòries

Belda ha guanyat en quatre carreres des del 14 d’octubre. La primera, eixe dia, a Alcala de la Jovada. Es va imposar a David García (Superatesport), segon, i a David Pérez (CE Quatre Gats Ròtova). Dies despres, el 4 de novembre, va vèncer al Benicatrail de Beniatjar. Es va imposar sobre Toni Vázquez (Secreto Team) i Miguel Ángel Cano (CEM Les Llebres de Muro). Una setmana més tard, a Alcoi, va vèncer en el 1/2KV del Cronos a Foc. Ho va fer sobre Abderrahim Hanzaze (Hell’s Gladiators) i Carlos Pascual (Corremon Trail). I el passat cap de setmana, a Cocentaina, va guanyar el trail de la Fira de Tots Sants, sobre Joaquin Martí (Trivici Team) i Alfonso de Moya (Mobel Automenor Running Team).

PUBLICITAT

DEIXA LA TEUA OPINIÓ

Obrim un debat al programa Sense Límits Aventura. Creus que un esportista que ha estat sancionat desvirtua una classificació participant en una competició? Creus que s’hauria de permetre la seua participació? Penses que és ètic? Què creus que s’hauria de fer? Deixa una nota de veu al whatsapp 677 77 73 19 del programa de ràdio d’À Punt, i diumenge l’escoltarem.

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Trackbacks/Pingbacks

  1. SLA08: Clàusules contra el dopatge | Sense Límits Aventura - […] Pot competir en trail un ciclista sancionat per dopatge? […]
  2. La ITRA reacciona i ‘elimina’ a Belda | Sense Límits Aventura - […] Pot competir en trail un ciclista sancionat per dopatge? […]

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »