Àudio SLA09: Què dona positiu?

On puc veure si el que prenc és dopatge? El metge em pot orientar?

Les respostes les dona el nostre expert, Darío Sanmiguel

Aprofitem que tenim un expert en la família SLA per comprendre un poc més el món del dopatge. Què dona positiu i què no? Hi ha alguna manera de saber si el que prenem ens perjudica? El metge de capçalera fins a on pot saber si podem o no podem prendre certes substàncies? Ens contesta a tot Darío Sanmiguel…

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

LA SECCIÓ DE SALUT DE SLA09

Des del minut 16:30

Desconeixement

“El dopatge és utilitzar substàncies que puguen produir millora en l’esportista”, afirmava Sanmiguel. Són a vegades “medicaments per a alguna patologia, però que donen un plus a qui els pren”. Hi aleshores arriba un problema, “que l’ha detectat l’AEPSAD”, que és que hi ha “un percentatge molt alt de gent que havia donat positiu per no saber-ho”. Tant alt és? Doncs això sembla: “Parlem d’un 30 o 40% i és molta gent”.

PUBLICITAT

Què fer amb el metge

Explica Sanmiguel que quan un va al metge “si no li dius que estàs competint, ell no ho pot saber”. I les llistes de substàncies prohibides “canvien un any a un altre i el metge no ho sap això tampoc”. I no ho sap perquè n’hi ha milers d’elles. “Si ho sap, et dirà que no competisques”. Les més utilitzades últimament són els “esteroides, EPO, que és una hormoma per tindre més glòbuls rojos en la sang, el sambutamol, el ventolin, les hormones de creixement…”.

La punta de l’iceberg

“Ara estem detectant més casos en amateurs… ara en qualsevol carrera d’un poble normal algú pot donar”, avisa Sanmiguel. En tot cas, no veu solució a curt termini, perquè el problema, diu, “pot anar a més perquè les proves són costoses i valen diners i moltes vegades estes organitzacions van justes de pressupost com per a fer això”. Per això, sentencia: “Només veiem la punta de l’iceberg en el món amateur”.

PUBLICITAT

Com fer controls

“Si vols fer controls, si no tens diners… difícil, perquè són molt cars. Si vols, al ministeri demanes una autorització, ells a través de l’AEPSAD t’ho arreglen. Però val molts diners i tu demanes sobre quina substància ho fas. Després hi ha federacions i competicions que sí saben el que van a buscar. Però en el teu poble, hauries de dir una substància que busques…”, i això encareix tot molt. No és un control genèric i a veure què dona…

PUBLICITAT

I si prens per salut?

Si tens un problema de salut i prens alguna cosa… què fas? Com evites donar positiu? Sanmiguel té la resposta: “El primer que s’ha de fer és dir-li al professional, després al consell superior de l’esport. Allà et donen un formulari que és un UAT (Uso Apropiado Terapéutico), i si donares positiu mirarien que has donat perquè prens això d’acord a la patologia que tens”.

Què pregunten els esportistes?

El que més pregunten els esportistes a Sanmiguel és “sobre substàncies molt comuns”. I precisament ací és on s’ha de mirar bé… “s’ha de tindre cura perquè a vegades algunes suplementacions poden donar, i compte amb les compres per internet i els complements nutricionals…”, avisa. “Després ens trobem que hi ha hormones tiroidea, corticoides… en xicotets nivells, però dona… quan van agafar a Alberto Contador, va ser per una quantitat infinitesimal. El problema d’internet és que no hi ha filtre, això és molt difícil que passe a una tenda normal”.

PUBLICITAT

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »