SLA13: La Calderona en BTT (I)

Analitzem la serra per fer-la amb la bici de muntanya… i fem una primera part en què parlem, sobretot, del que ens aporta esta serra que es troba a prop de l’àrea metropolitana de València

La serra de la Calderona és un paratge natural, magnífic, que es troba a molt pocs quilòmetres de la ciutat de València. Sent una zona amb tanta densitat d’habitants, és molt transitada. Hi ha reductes per conèixer, una toponímia especial i algunes històries per narrar… Paco Badia, el nostre expert en rutes de BTT, ens ho explica tot en este primer capítol que tindrà continuació… El vam escoltar en el programa de ràdio del passat diumenge, a Sense Límits Aventura, en À Punt, però deixem ara l’enllaç per si t’ho vas perdre…

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

SENSE LÍMITS AVENTURA

LA SECCIÓ DE BTT, AL PROGRAMA 13 

Objectiu, Rebalsadors

El temps que fa “convida a agafar la bicicleta, i què millor lloc que la Calderona, al costat de l’àrea metropolitana de València”, explicava d’inici Paco Badia. “L’objectiu de la ruta és arribar a Rebalsadors”, deixava clar el nostre expert. “Podem eixir de Portaceli, de Serra o de Gàtova”, deia Badia, que reconeixia que ell preferia fer-ho des de Gàtova: “A la Calderona només hi ha dues opcions: si comences pujant, al final baixes, i si comences baixant, al final puges”.

PUBLICITAT

És tot transitable?

“Legalment no podem anar per tots els llocs de la Calderona”, afirmava Badia. “Mentre no isquem dels camins i pistes de més de dos metres d’amplària, no hi ha cap problema”, explicava amb més detall. “Per les trialeres i sendes estretes està prohibit. És un paratge natural i hem de ser molt respectuosos amb la flora i la fauna”. És una idea que s’ha de tindre molt present a esta serra… sobretot perquè, a vegades, segons dies, hi ha massificació de ciclistes i senderistes…

PUBLICITAT

D’on ve el nom?

“Hauríem de saber la toponímia dels llocs que passem”, reivindicava Badia durant la seua secció al programa de ràdio. “A la Calderona ho entenem si sabem què és la Calderona. El seu origen és una atractiu. Maria Inés Calderón, la Calderona, de la qual es va enamorar Felip IV. Fruit d’aquella relació va nàixer Juan de Austria. L’acord va suposar un problema greu i el Conde Duque de Olivares va decidir tancar a la Calderona en un monestir. La Calderona es va escapar i anà a un lloc on estigué amagadeta i no lo pogueren trobar. Eixe lloc va ser este territori, que estava ple de lladres i bandoleres. Estos anaven a llocs on l’orografia els permetia fugir. Això dona una idea del lloc: molt abrupte, boscós…”. Badia va recordar el dit “a robar, a la Calderona”

PUBLICITAT

La foto de la Calderona

Badia tenia en ment un punt al qual s’havia d’anar… i és on està la foto de la ruta… “L’objectiu és el mirador de Rebalsadors, que no és el punt més alt, però que té unes vistes i unes panoràmiques de l’horta valenciana i del Camp de Túria espectaculars”. A més, “un dels grans avantatges de la Calderona és que segur que en la ruta vas a trobar una, dos o tres o quatre fonts… jo ara mateix pense en unes vint que n’hi ha”.

VALOR PATRIMONIAL

Es coneixia esta serra, que va patir el seu últim incendi al 1994, com la serra de Portaceli, amb la cartoixa que té. “També tenim a prop un antic mas on va viure Manuel Azaña quan el seu govern va marxar de Madrid per l’entrada dels Nacionals”, va explicar el nostre expert per deixar clar que no es tracta només d’una ruta esportiva o natural, sinó que va més enllà amb moments històrics que s’hi van viure.

Més dades:


Àudio SLA13: L’últim programa, Everest i més


Àudio SLA12: Penyagolosa, seguretat i Congrés Internacional


Àudio SLA11: La nova FEMECV i molt més


Àudio SLA10: Les federacions creixen


 

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »