SLA13: El primer Everest valencià, en llibre

Vicente Torromé, autor de ‘Everest 1991, la última expedición clásica’, explica en el programa de Sense Límits Aventura com es va gestar aquella fita històrica per al muntanyisme de la Comunitat Valenciana

Juan Carlos Gómez, Paco López, Moisés García, Victoria Amigó, Rafa Vidaurre, Coque Pérez, Javier Botella i Joan Grifoll són els membres de l’expedició valenciana que va coronar, el 1991, l’Everest. La primera vegada que els valencians hi feien cim, i l’última de les expedicions clàssiques del sostre del món. ‘Everest 1991, la última expedición clásica’, un títol “ambiciós”, segons l’autor però real. Així ho explica el ‘pare’ de l’obra que recull aquella fita. Parlem amb Vicente Torromé, en l’últim Sense Límits Aventura de la ràdio d’À Punt… de 2018.

Sense Límits Aventura al teu WhatsApp


PUBLICITAT

Parlem sobre l'Everest valencià

Tota l’entrevista, ací

Com naix el llibre

Professor a Gilet, ha pujat cims i fa trails, asfalt… i escalada… esport a través del qual va conèixer Rafa Vidaurre. Vicente Torromé va gravar 50 hores de conversa amb els expedicionaris… i ara ho recull en un llibre que és ja el record històric d’aquella gesta. Tot va començar al rocòdrom de Correcaminos, on Vidaurre, que és el primer valencià que va pujar un huit mil, el Nanga Parbat, feia escalada amb Torromé, a la fi l’autor de l’obra. “La llumeta se’m va encendre quan van dir que per commemorar allò seguien quedar a sopar. Jo volia que m’ho contaren…”. “Era un títol ambiciós –‘la última expedición clàssica’-, jo el tenia rondant la idea…” i Torromé explica durant l’entrevista per què és, efectivament, l’última expedició d’estes característiques.

PUBLICITAT

La taula de la ràdio

Aquella expedició tenia la intenció d’informar in situ del moment del cim. Hi havia “un telèfon de satèl·lit amb una taula que havien de cobrir amb una tenda” per enviar la informació i fer connexió en directe per la ràdio valenciana. Parlava, per exemple, Rafa Vidaurre, que coronava amb Coque Pérez. I, durant el programa, escoltem esta connexió de 1991 en viu… Vidaurre explicava que, més que veure, va sentir “una satisfacció” molt gran…

PUBLICITAT

Vidaurre, cec al cim

Abans de l’esglaó Hillary, Vidaurre va perdre la vista –ho explicava en l’àudio que recordem en el programa-, i Torromé, l’autor del llibre, narra com el van haver de baixar des del cim els seus companys perquè no s’hi veia… “Les hores de gravació me les vaig minutar, i sabia on estaven les anècdotes per ficar-les cronològicament… és un llibre fet perquè qualsevol persona el puga entendre”.

PUBLICITAT

Bona relació

“Ells tenien clar que devien de tindre sacrifici i un bon compromís”. Havien de ser un grup “per l’expedició”. Al final arribaren dos, “però tots ho sentien com un èxit de tota l’expedició”. Va ser al tercer intent. Coronaren amb dos aragonesos, i equipant des del camp quatre fins el cim. La bona relació entre tots, que a dia de hui es manté, va ser obligada i clau per a l’èxit. El bon ambient es reflexa també en les 50 fotografies que recull l’obra de Torromé.

ANÈCDOTES

Torromé recorda en el seu llibre innombrables anècdotes, però també que hi havia una carpeta amagada… una carpeta que contenia informació i projectes per fer, algun dia, el cim de l’Everest. En la carpeta hi havia els huitmils valencians… la porta d’entrada al que va arribar després.

ALTRES HISTÒRIES

Anatoli Bukreiev en el 96 va ser un dels herois d’aquella tragèdia… “En el 91 no tenia un nom fet encara”, assegura Torromé, però ens explica que era “una mala bèstia que pujava sense cordes fixes” i que va tindre una relació en la història valenciana.

Més dades:


Àudio SLA13: L’últim programa, Everest i més


Àudio SLA12: Penyagolosa, seguretat i Congrés Internacional


Àudio SLA11: La nova FEMECV i molt més


Àudio SLA10: Les federacions creixen


Àudio SLA09: 18.000km en bici per l’ELA i molt més


http://senselimitsaventura.com/2018/12/03/audio-sla09-18-000km-en-bici-per-lela-i-molt-mes/

Autor: Rafa Mora

Compartir aquesta notícia a

Enviar un comentari

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Uso de cookies

Esta web utilitza cookies perquè fa que tingues una millor experiència de navegació. En continuar navegant entenem que dones el teu consentiment per acceptar la política de cookies, Punxa l'enllaç per a més informació. Agraïts! ;) " plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Translate »